Star Rafinerisi’nde beşinci kez: 800 işçi gıda zehirlenmesi yaşadı: Peki bu firma neden değiştirilmiyor?

Star Rafinerisi’nde beşinci kez: 800 işçi gıda zehirlenmesi yaşadı: Peki bu firma neden değiştirilmiyor?

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Star Rafinerisi’nde görev yapan 800’e yakın işçi gıda zehirlenmesi yaşadı, 300’ü ise hastaneye başvurdu

Star Rafinerisi’nde beşinci kez: 800 işçi gıda zehirlenmesi yaşadı: Peki bu firma neden değiştirilmiyor?
16px
24px
18.07.2018 13:33
ABONE OLgoogle

Aliağa'daki Star Rafinerisi'nin şantiyesinde gece vardiyasında çalışan 1500 işçiye, köfte ve çorbadan oluşan yemek verildi. İşçilerden 800’ü sabah saatlerinde karın ağrısı, bulantı, kusma şikayetiyle rafineriye çağrılan ambulanslarla Aliağa, Çiğli, Bornova ve Menemen devlet hastanelerine kaldırıldı.

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Star Rafinerisi’nde çalışan işçiler akşam yemeğinde çıkan tavuğu yedi. Bir müddet sonra işçiler karın ağrısı, bulantı, kusma şikayetiyle rafinerinin revirine başvurdu.

Gece şikayetlerinin artması üzerine işçiler Aliağa Devlet Hastanesi ve Menemen Devlet Hastanesi’ne başvurdu. İşçilerden 400'üne ayakta müdahale edilirken, 200 işçinin ise tedavisinin sürdüğü bildirildi. Menüdeki yemeklerden alınan numuneler, incelenmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne gönderildi.

Akşam köfte yediklerini ve sabah herkesin rahatsızlandığını belirten işçi önce revire sonra hastaneye gittiklerini kaydetti. İşçi “Revirde doktor hangi birimizle ilgilensin. 600-700 kişi vardı akşamdan. Daha önceki zehirlenme olayında ben de rahatsızlanmıştım. 9-10 ay oldu bu dördüncü. İlk kez bu kadar ağır. Biz değişiriz firma değişmez, AKP’nin firması da o yüzden” dedi. 

Socar çalışanları yemekten zehirlendi: Ölmemizi mi bekliyorsunuz?

Başka bir işçi ise zehirlenmelere tepki gösterildiği zaman çıkış verildiğini belirterek “Biz söylediğimizde de itiraz edip, öyle bir şey yok diyorlar. Kaç kez talep ettik değiştirilmesi için ama dinlemiyorlar. Socar Holding daha ucuza getirmek için bozuk yemek veriyor. Asıl sorun taşeron firmalar yemek şirketine işçi başına sağlıklı bir menü fiyatından daha az para ödemesi kârı için. Yemek firması da daha ucuza getirmek için bozuk yemek veriyor. Olan bu” dedi.

DEFALARCA TOPLU ZEHİRLENMELER YAŞANDI

Aliağa Star Rafinerisinde 2 yıl boyunca defalarca toplu zehirlenmenin yaşandığı yemeklerden şikayet eden işçileri hiç kimse dikkate almıyor. Geçtiğimiz sene temmuz ayında yine 8 bin işçinin kaldığı Çayağzı kampındaki yemekhanede toplu yemek zehirlenmesi yaşanmış, hem kamp işletmecisi hem yemek firması Akyıldız’la ilgili soruşturma açılmıştı.

AKYILDIZ FİRMASI NEDEN DEĞİŞTİRİLMİYOR?

Firma yetkilileri açıkta bırakılan bir miktar salçanın bozulması nedeniyle olayın yaşandığını, sorumlular hakkında gerekli soruşturmanın yapıldığını bildirmiş, bir daha bu türden bir olayın kesinlikle yaşanmayacağına dair teminat vermişti. Ancak ne soruşturmadan bir sonuç çıktı, ne de firmaya bir yaptırım uygulandı. İşçiler bozuk ve kalitesiz yemeklerle günde 12 saat ve daha fazla ağır işte çalışmaya devam ediyor. İşçiler bu kadar vakaya rağmen Akyıldız firmasına dokunulamamasını AKP ile yakınlığına bağlıyor.

Edinilen bilgilere göre Ak Yıldız firmasının ortaklarının birisi Ak Partili önemli bir ismin oğlu.

ŞİRKET AÇIKLAMA YAPTI

Konuyla ilgili şirketten yapılan açıklama şöyle:

"Aliağa’daki tesisimizde inşaat faaliyetlerini sürdüren müteahhit firmanın bazı çalışanları bu sabah hastaneye başvurmuş ve gıda zehirlenmesi şüphesiyle bir kısmının ayakta tedavileri yapılmış; bir kısmı ise yatarak müşahede altına alınmıştır.

Gıda numunelerinden gerekli tahliller alınmış olup konuyla ilgili olarak resmi makamlarla koordineli bir şekilde ve hassasiyetle araştırmalarımızı sürdürüyoruz.

Gelen sonuçlarla ilgili kamuoyunu bilgilendireceğimizi bildirir, rahatsızlanan çalışanlara acil şifalar dileriz."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde