Standard & Poor's'tan Türkiye'ye kritik uyarı

Standard & Poor's'tan Türkiye'ye kritik uyarı

Standard&Poors, Türkiye'nin 2015 sonundan önce sabit bir hükümete kavuşmasının olası görünmediğini belirterek, siyasi gerilimin güveni zedeleyerek yatırımların ertelenmesine neden olacağını ve büyümenin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Standard & Poor's'tan Türkiye'ye kritik uyarı
16px
24px
24.08.2015 12:38
ABONE OLgoogle
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors, Türkiye'nin 2015 sonundan önce sabit bir hükümete kavuşmasının olası görünmediğini belirterek, siyasi gerilimin güveni zedeleyerek yatırımların ertelenmesine neden olacağını ve büyümenin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.
 
S&P'den yapılan açıklamada, "Türkiye sınırlarındaki jeopolitik gerginlikler ve PKK ile şiddetin yeniden tırmanmasıyla beraber ele alındığında bu belirsizlikler güvenin zayıflaması ve yatırımların ertelenmesi üzerinden büyümeyi olumsuz etkileyebilir" denildi.
 
Yıl başından bu yana TL'nin dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybederek tarihi düşük seviyelere gerilediği kaydedilen açıklamada, şu değerlendirme yapıldı:
 
"Tüketici güveni ve enflasyon üzerindeki etkileri bir yana, merkez bankasının enflasyon hedefi ve genel politika uygulamalarına dair kredibilitesini de azaltacağı göz önüne alınınca zayıflayan liranın yatırımcıların Türk varlıklarına olan iştahını da azaltabileceğini düşünüyoruz. Çin'in son dönemlerde para biriminde gerçekleştirdiği devalüasyonun ardından gelişen piyasa varlıklarında meydana gelen satışlar ve ABD Merkez Bankası Fed'in bu yılın sonuna doğru para politikasını sıkılaştıracağı beklentileri de göz önüne alındığında bu durum daha açık görülebiliyor."
 
Zayıflayan liranın AB ülkelerine olan ihracatına yönelik düşük talebin ve Rusya, Irak ve Suriye gibi ülkelere yapılan satışların azalmasının etkilerini dengeleyemediği kaydedilen açıklamada, "Türkiye'nin nominal döviz kurundaki kaybın önemli bir kısmı yüzde 5'lik resmi hedefin oldukça üzerinde ve Temmuz'da yıllık bazda yüzde 6.8 olan enflasyon oranından kaynaklanıyor. Türkiye'nin dış ticaretinin düşen petrol fiyatlarından faydalanması gerekirken, bu durum bizim 2015 yılı sonu itibariyle GSYH'nin yüzde 4.7'si olmasını beklediğimiz cari açıkta daha çok daralmayı tetiklemedi" denildi.
 
Hazine ile kredi derecelendirme sözleşmesi olmayan Standard&Poor's Türkiye'yi yatırım yapılabilir notun bir basamak altında BB+ seviyesinde negatif görünümle derecelendiriyor. S&P'nin Türkiye hakkındaki ilk not gözden geçirmesini 6 Kasım'da açıklaması bekleniyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde