Stajyer talebinde büyük artış

Stajyer talebinde büyük artış

Stajda fotokopi çekme dönemi bitti, stajyer ilanları bir yılda yüzde 37 arttı. Bilişim, perakende, gıda, fuar sektörlerinin stajyer ilanlarındaki artış dikkat çekiyor

Stajyer talebinde büyük artış
16px
24px
06.02.2012 16:45
ABONE OLgoogle

Staja kıştan başlayan yol alıyor, sabırlı olan kurumsal firmada işi kapıyor. Kurumsal şirketler her geçen daha fazla stajyer ilanı veriyor, perakendeden çağrı merkezine turizmden fuarcılığa kadar iş gücü talebi artıyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “2010 yılında toplam bin 57 stajyer ilanı yayınlandı, 2011 yılında ise bu sayı  yüzde 37 artışla bin 449 olarak gerçekleşti. Bu da stajyerlere olan talebin hızla arttığını gösteriyor. Artık yaz stajları kadar kış dönemi stajları da yaygın. Öğrenciler mutlaka bunları takip etmeli' dedi. 

STAJLA ELEMAN YETİŞTİRİYOR

'Ocak 2012 itibarıyla sitede 300'ün üzerinde firmanın aktif stajyer arayışı içinde olduğunu görüyoruz' diyen Azoz, 'Sitemizde en fazla stajyer ilanının bilişim sektöründen geldiğini görüyoruz. Nitelikli personel açığı çok büyük olan bilişim sektöründeki şirketler, staj sürecini, yetenekleri kendi bünyesinde yetiştirip sonra istihdam etmek amacıyla değerlendiriyor. Stajyer talebinde bilişimi sağlık, hızlı tüketim, otomotiv, ticaret, hizmet, tekstil, telekomünikasyon, gıda ve elektrik elektronik sektörleri takip ediyor' diye konuştu.

Stajda fotokopi çekme dönemi bitti

Kariyer.Net Genel Müdürü Yusuf Azoz, 'Staj, hem işveren hem de aday için çok önemli bir deneyim. Artık stajın fotokopi çekmekten ibaret olduğu dönem bitti' dedi. Azoz, şöyle devam etti: 'Yetenek savaşlarının hızlandığı günümüzde birçok seçkin firma, yetenekleri mezun olur olmaz bünyesine katabilmek için stajı da kapsayan özel programlar düzenliyor. Özel oyun ve yarışmalarla seçtiği gençleri şirketinde uzun süreli stajyer olarak istihdam ediyor ve bu gençlerin şirkette kalması için özel bir çaba gösteriyor. Şirket, genç yetenekleri kendi kurum kültürüne uygun bir şekilde, yetiştiriyor. Gençler de kariyer basamaklarını henüz öğrenciyken tırmanmaya başlayarak kariyerinde önemli bir avantaj yakalıyor.'

TÜTÜNCÜ: 'BİR ADIM ÖNDELER'

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, 2011 yılında Secretcv.com'da yayınlanan staj ilanlarının sektörel dağılımında mağazacılık/perakende, eğitim, telekomünikasyon, bilgisayar/internet ve insan kaynaklarının yer aldığını belirterek, '2012 itibarıyla sitede yer alan ilanlara baktığımızda fuar ve organizasyon, ajanslar, mağazacılık/perakende, çağrı merkezi ve turizm izliyor' dedi. Stajların öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerini görmesini sağlarken aynı zamanda iş etiğinin öğrenilmesinde de fayda sağladığını vurgulayan Tütüncü, 'Staj yapanlar profesyonel hayata bir adım önde başlıyor' dedi.

Askerlik gibi  'şafak' saymazsan stajın başarılı geçer

Yapılan işleri veya kişileri eleştirmek,
Verilen işlerden şikayet etmek, 
İlişki kurmamak, etrafındaki kişilerle ilgilenmemek, 
Verilen işle yetinmek, daha fazlası için çaba göstermemek,
Stajı zorunluluk gibi görmek, bitmesi için gün saymak size kaybettirir.

İşi kapmak için garantili 4 adım!

1 Daha fazla çalışmaya, projelerde yer almaya gönüllü olun. Ne kadar çok projede yer alırsanız, kazancınız da o kadar artacaktır. Bir süre kimsenin yapmak istemediği işlerle baş başa kalabilirsiniz. Verilen işi en iyi şekilde yapmanın size fayda sağlayacağını aklınızdan çıkarmayın.  

2
Yöneticinizle, iş arkadaşlarınızla ve İK departmanıyla iyi ilişkiler kurun. Dikkat çekmemeye çalışmak doğru bir davranış olmaz. Kendinizi tanıtın, sizi hatırlamalarını sağlayın.  

3
Sabırlı olun. Daha ilk günden size sorumluluk ve inisiyatif verilmesini beklemeyin. Fikirlerinizi paylaşırken de ölçülü olmakta her zaman fayda var. Birlikte çalıştığınız kişilerin sizden çok daha deneyimli olduğunu unutmayın. 

4
Bolca gözlem yapın. İşlerin nasıl yürüdüğünü, hangi konuların kimlere söylenmesi gerektiğini anlamaya çalışın.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde