Sri Lanka'da kiliseler ve otellerde patlama: 156 ölü, yüzlerce yaralı

Sri Lanka'da kiliseler ve otellerde patlama: 156 ölü, yüzlerce yaralı

Sri Lanka'da otel ve kiliselere düzenlenen saldırılarda en az 50 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var.

Sri Lanka'da kiliseler ve otellerde patlama: 156 ölü, yüzlerce yaralı
16px
24px
21.04.2019 06:26
ABONE OLgoogle

Sri Lanka'da üç kilise ve üç otelde patlama meydana geldi. Saldırılarda 156 kişi hayatını kaybederken Paskalya Bayramını kutlamak için bir araya gelen yüzlerce Hıristiyan yaralandı. Patlamaların bomba kaynaklı olduğu ifade ediliyor.

Saldırılarda Kolombo'nun merkezinde bulunan lüks oteller Kingsbury, Shangri-la ve Cinnamon Grand ile Paskalya Bayramı törenleri yapılan üç Katolik kilise hedef alındı. Patlamaların hepsi yarım saat içerisinde meydana geldi. 

Saldırıların düzenlendiği kiliselerin başkent Kolombo'daki St. Anthony kilisesi,  Negombo'daki St. Sebastian kilisesi ve Batticaloa'daki bir kilise olduğu bildirildi. AFP'ye konuşan bir yetkili Batticaloa'da 300 kişinin hastaneye kaldırıldığı iletti.

Al Jazeera'nın yetkililerden aktardığına göre saldırılarda en az 156 kişi hayatını kaybetti. Kolombo'da ise 280 kişinin hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. 

Türkiye'den saldırıya dair ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Sri Lanka’da Paskalya Bayramı sırasında kilise ve otellerdeki masum insanları hedef alan terör saldırılarını lanetliyorum. Motivasyonu ne olursa olsun Christchurch’teki hain saldırıyla Sri Lanka’daki aynı: korkak, barbar ve acımasız. Terörün dini, milleti, coğrafyası yok. Sri Lanka halkına başsağlığı diliyorum" yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Sri Lanka'da Paskalya Bayramı'na denk getirilen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Bu saldırı tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm #SriLanka halkına şahsım ve Milletim adına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise "Sri Lanka’da kilise ve otellere yapılan terör saldırısını lanetliyorum. Hayatını kaybedenlere taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Faili, kaynağı ve ideolojisi ne olursa olsun terörün her türünü reddediyoruz"  yazdı.

Saldırıyı henüz hiçbir grup üstlenmedi.

Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesi olan Sri Lanka'nın 21 milyonluk nüfusunun yüzde 7.4'ü kendisini Hıristiyan olarak tanımlıyor. Nüfusun yüzde 70'ini ise Budistler oluşturuyor. Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını 1948 yılında kazanan ve tam adı Demokratik Sosyalist Sri Lanka Cumhuriyeti olan ülke yarı başkanlık sistemi ile yönetiliyor.  The Economist'in istihbarat birimi ülkenin yönetim sistemini "kusurlu demokrasi" olarak tanımlıyor. CIA World Factbook ve Dünya Bankası Sri Lanka'yı "gelişmekte olan bir ülke" olarak tanımlıyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde