Spor kulüpleri devletten 10 milyon lirayı kaçırdı

Spor kulüpleri devletten 10 milyon lirayı kaçırdı

Sayıştay’ın 2013 denetim raporuna göre, spor kulüpleri reklam payı ve kiralar yüzünden devleti 10.4 milyon lira zarara uğrattı.

Spor kulüpleri devletten 10 milyon lirayı kaçırdı
16px
24px
12.10.2014 11:20
ABONE OLgoogle
Spor ku­lüp­le­ri­nin rek­lam, spon­sor­luk ve bi­let sa­tış­la­rın­dan el­de et­tik­le­ri ge­lir­den, Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’ne ak­tar­ma­la­rı ge­re­ken pa­yı ak­tar­ma­dık­la­rı öğ­re­nil­di.

Sa­yış­ta­y’­ın Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü 2013 Yı­lı De­ne­tim Ra­po­ru­’na gö­re Bur­sa ve Bo­lu­’da bu­lu­nan Ata­türk Stad­yum­la­rı söz­leş­me hü­küm­le­ri­ne ay­kı­rı ola­rak Bur­sas­por ve Bo­lus­por ku­lüp­le­ri­ne dev­re­di­lir­ken, spor te­sis­le­ri­nin isim de­ği­şik­lik­le­ri­nin de yö­net­me­lik­le­ri­ne uy­gun ol­ma­dı­ğı vur­gu­lan­dı. Çar­pı­cı sap­ta­ma­la­rın yer al­dı­ğı Sa­yış­tay ra­po­run­da öne çı­kan baş­lık­lar şöy­le:

Rek­lam pa­yı öden­me­di

Mül­ki­ye­ti Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’ne ait olan stad­yum­lar­da maç­la­rı­nı oy­na­yan Be­şik­taş, Fe­ner­bah­çe, Ga­la­ta­sa­ray ve Trab­zons­por ku­lüp­le­rin­den, sa­ha içi, dı­şı ve scor-bo­ard rek­lam­la­rın­dan el­de et­tik­le­ri ge­lir­ler üze­rin­den alın­ma­sı ge­re­ken yüz­de 10’luk pay olan top­lam 5 mil­yon 246 bin li­ra tah­sil edil­me­di. Ay­rı­ca, Spor To­to Sü­per Lig ve PTT Bi­rin­ci Lig mü­sa­ba­ka­la­rı­na ka­tı­lan spor ku­lüp­le­ri­nin im­za­la­mış ol­duk­la­rı for­ma rek­lam söz­leş­me be­del­le­ri üze­rin­den yüz­de 5 ora­nın­da­ki Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü pa­yı tah­sil edil­me­di.

Bi­let pa­ra­la­rı ka­yıp

Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’ne ait stad­yum­lar­da maç­la­rı­nı oy­na­yan Spor To­to Sü­per Lig ve PTT Bi­rin­ci Lig ku­lüp­le­ri­nin ba­zı­la­rı­nın bi­let sa­tış­la­rın­dan el­de et­tik­le­ri ha­sı­lat­tan yüz­de 7 Ge­nel Mü­dür­lük pa­yı ta­ma­men ya da kıs­men tah­sil edil­me­miş­tir.

Ki­ra­lar için da­va

Spor To­to Sü­per Lig ile PTT Bi­rin­ci Lig ku­lüp­le­ri­nin maç­la­rı­nı oy­na­dı­ğı stad­yum­la­rın ba­zı­la­rın­dan maç ba­şı­na alı­nan ki­ra be­de­li­nin top­lam 5 mil­yon 186 bin li­ra­sı tah­sil edil­me­di. Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün tah­sil edi­le­me­yen mik­tar­lar­la il­gi­li ola­rak ya­sal yol­la­ra baş­vu­ra­ca­ğı öğ­re­nil­di.

Hu­kuk dı­şı de­vir

Bur­sa ve Bo­lu­’da bu­lu­nan Ata­türk Stad­yum­la­rı, Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ile Bur­sa Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ve Bo­lu Be­le­di­ye­si ara­sın­da im­za­la­nan söz­leş­me hü­küm­le­ri­ne ay­kı­rı ola­rak Bur­sas­por ve Bo­lus­por Ku­lüp­le­ri­ne dev­re­dil­di. Ku­ru­mun ko­nuy­la il­gi­li hu­ku­ki sü­reç baş­lat­tı­ğı öğ­re­nil­di. Ay­rı­ca, Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü mül­ki­ye­tin­de­ki spor te­sis­le­ri ve­ya ta­şın­maz­la­rın kul­la­nım ve­ya in­ti­fa hak­kı, ken­di­le­ri­ne pro­to­kol ile be­del­siz dev­re­di­len ki­şi­ler­ce, mev­zu­ata ay­kı­rı ola­rak üçün­cü ki­şi­le­re dev­re­dil­di.

Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü kad­ro­sun­da bu­lu­nan ve ma­aş­la­rı öde­nen ba­zı per­so­nel mev­zu­ata ay­kı­rı ola­rak ba­ğım­sız fe­de­ras­yon­lar­da fii­len gö­rev ya­pı­yor.

Stadyum isimleri kanunsuz değiştirildi

Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü mül­ki­ye­tin­de bu­lu­nan te­sis ve tri­bün isim­le­ri mev­zu­at hü­küm­le­ri­ne ay­kı­rı ola­rak de­ğiş­ti­ril­di. De­ği­şik­li­ğin Ge­nel Mü­dü­rün tek­li­fi ve ba­kan ona­yın­dan son­ra de­ğiş­ti­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Sa­yış­tay de­net­çi­le­ri, isim­le­rin de­ğiş­ti­ril­me­si ne­de­niy­le el­de edi­len spon­sor­luk ge­li­ri­nin il­gi­li ku­lüp­ten tah­sil edil­me­si­ni öner­di.

Düşük kira için bağış

Spor Ge­nel Mü­dür­lü­ğü mül­ki­ye­tin­de olup, Genç­lik Spor Vak­fı’­na in­ti­fa hak­kı dev­re­di­len An­tal­ya Tur­gut Özal Spor Te­sis­le­ri­’nin Va­kıf­ça Göç­taş A.Ş’­ye dü­şük be­del­le ki­ra­la­na­rak ku­rum za­ra­ra uğ­ra­tıl­dı. 330 bin do­lar­lık yıl­lık ki­ra be­de­li­nin tah­si­lin­den al­tı gün son­ra Göç­taş A.Ş’­nin Genç­lik Spor Vak­fı­’nın he­sa­bı­nı 455 bin li­ra­lık ba­ğış­ta bu­lun­du­ğu tes­pit edil­di. Sa­yış­tay de­net­çi­le­re, bu ba­ğı­şın, ki­ra tu­ta­rı­nın dü­şük tu­tul­ma­sı su­re­tiy­le sağ­la­nan bir men­fa­at ol­du­ğu tes­pi­ti­ni yap­tı.

İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde