Spiderman'la satışı patladı

Spiderman'la satışı patladı

Fabrika yerine lisansa yatırım yaptı şimdi Çin’de üretip markalaşmayı hedefliyor

Spiderman'la  satışı patladı
16px
24px
04.06.2010 09:32
ABONE OLgoogle

Lisanslı çanta üretiminde lider konumdaki Hakan Çanta, Çin’de fabrika kurma kararı aldı. Hakan Çanta Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Hacısoyu, “Lisanslara çok yatırım yaptık, kendi markalarımıza ağırlık vermek için üretim tesisi kurmaya ancak yönelebildik” dedi.

ÇANTA üretimi ile başlayıp, kırtasiye, su matarası ve beslenme çantasını kapsayan tüm okula dönüş dönemi ürünlerini de üreterek yola devam eden Türkiye’nin yüzde 80 pazar payı ile lisanslı çanta üretimi alanında pazar lideri konumundaki Hakan Çanta Çin’de fabrika kuracak. Hakan Çanta Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Hacısoyu, şu anda Barbie, Spiderman, Bakugan, Hello Kitty, Angel’s Friends gibi dünya çapında üne sahip pek çok Walt Disney karakteri dahil 32 lisansı ellerinde bulundurduklarını belirterek, “Herkesin fabrikaya yatırım yaptığı zamanda biz lisansa yatırım yaptık. Bu tabi kendi markamıza yatırımı biraz geciktirdi. Ama lisanslı üretim bize çok şey öğretti. Artık kendi markamıza yatırım yapabilecek düzeye geldik” diye konuştu. Lisanslı üretimin son derece yüksek maliyetli bir iş olduğunu kaydeden Hacısoyu, şunları söyledi: “Bugüne kadar toplamda lisansa ne kadar yatırım yaptığımızı tam olarak söylemek çok zor. Ancak bir örnek vermek gerekirse sadece Spiderman karakterlerini çantalarımızda kullanabilmek için 4 yıllık lisans anlaşmasında 5 milyon dolar ödedik. Yeni bir karakter çıktığında ürün bütünlüğü sağlamak için o lisansı da almak zorundasınız. Şu anda elimizde 32 lisans olduğunu düşündüğünüzde rakam oldukça yukarı çıkıyor. Çok yüksek maliyetler getirmesine rağmen lisanslı üretim her zaman faaliyetlerimiz arasında olacak.”

2012’de tam kapasite

Çin’in Şangay ve Pekin’den sonraki üçüncü büyük kenti Guanzo’da ilk etapta 2 milyon dolar maliyetle kurdukları üretim tesislerinde şimdilik numune üreterek sipariş alma ve pazarlama konusundaki operasyonlarını hızlandırdıklarını kaydeden Hacısoyu şunları söyledi: “Şimdilik numunelerimizi Çin’de üretim yaptırdığımız firmalara tek tek tarif etmek yerine kendi tesisimizde üreterek zaman kazanıyoruz. 2012 yılında fabrikayı tam kapasite devreye almayı planlıyoruz.  2012 yılında 100 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde lisanslı üretimden biraz uzaklaşıp kendi markalarımız olan Outpack ve Nordpack’e ağırlık vereceğiz. Amacımız satışlarımızı sadece okul dönemi değil 12 aya yaymak. Bu yönde adımlar attık, bundan sonra da devam edeceğiz. Dünya perakende devi Carrefour ile anlaşma yaptık. Tüm dünyada satılan Carrefour’lardaki çantaları biz yapıyoruz.”

Spiderman - 4 ile 3 kat satış hedefi

SPIDERMAN film kahramanının ürünlerinin özellikle çocuklar arasında büyük ilgi gördüğünü kaydeden Hakan Hacısoyu şunları anlattı: “Özellikle bu filmlerin vizyona girdiği yıllarda satış patlaması yaşanıyor. Biz Spiderman filminin lisans haklarını da elinde tutan Mavel’in tüm Avrupa’yı kapsayan Paneuropean lisansörüyüz.  Spiderman’li çanta, kırtasiye ve okula dönüş ürünlerinin 61 ülkedeki satışlarını biz gerçekleştiriyoruz. Spiderman 4 filmi 2012’de satışlarımızın en za 3 kat artmasını bekliyoruz.”

4 büyük kulübün lisansını aldı

HAKAN Çanta’nın Türk futbol takımlarının da çanta, cüzdan, kemer ve anahtarlık gibi çeşitli aksesuarlarının lisanslı üreticisi olduğunu söyleyen Hakan Hacısoyu,  “Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’un da lisansörüyüz. Biri diğerinin lisansı sizdeyse lisans veriyor. Dolayısıyla biz de hepsini aldık. Yetişkinler için orijinal deri ürünler geliştirdik. Takımların prestij ürünleri arasında yer alan cüzdan ve diğer aksesuarlar oldukça yoğun ilgi gördü. Örneğin Fenerbahçe’nin 100’üncü yılı için de özel tasarımlar yaptık. Bu tür özel üretimlerle takımların ürünlerine çeşitlilik kazandırıyoruz.”

Hülya Güler/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde