Spekülatörlere darbe! 100'ü aşkın arsaya el konuldu

Spekülatörlere darbe! 100'ü aşkın arsaya el konuldu

Teşvikli arsa alıp yıllardır bir çivi bile çakmayan yatırımcı incelemeye takıldı.

Spekülatörlere darbe! 100'ü aşkın arsaya el konuldu
16px
24px
21.05.2011 10:39
ABONE OLgoogle

Teşvikli arsa alıp yıllardır bir çivi bile çakmayan yatırımcı incelemeye takıldı. 21 bölgede 100'ü aşkın arsaya el konuldu

Sabah'ın duyurduğu arsa spekülatörlerine yönelik başlatılan dev operasyonda sona gelindi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yatırım yapma amacıyla teşvikli arsa alan ancak 10 yıldır çivi bile çakmayan yatırımcıları tek tek çıkardı. Bu kapsamda kurulan özel komisyon OSB'lerdeki arsa tahsisi, satış, devir, ruhsat ve izinlerde ciddi suistimaller tespit etti.

Bu ay başında gelen ilk raporlar milyarlarca liralık arsaların 10 yılı aşkın süredir boş tutulduğunu gözler önüne serdi.

Balıkesir'de (29), Eskişehir'de (11), Kırşehir'de (10), Uşak'ta 10, Tekirdağ'da (6), Kastamonu'da (5) başta olmak üzere 21 bölgede 101 arsa tahsisi iptal edildi.

Artık arsa tahsislerine ilişkin incelemeler 6 ayda bir Bakanlığa raporlanacak. Edinilen bilgiye göre, 3 bin arazi daha mercek altında. Hükümet el konulan arazileri yeniden yatırımcıya verdiğinde de sıkı denetim uygulamaya devam edecek. Yeni sahiplerin yatırıma bir ay içinde başlaması zorunlu tutulacak. Türkiye'de 263 adet OSB'de 70 binin üzerinde parsel bulunuyor. Ancak bunun 36 bininde faaliyet varken geri kalanı sadece kâğıt üstünde var.

Ergün: Yeni önlemler alabiliriz

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, üretim yapmak isteyen sanayicinin arsa bulamadığını, ancak 15 yıldır çivi çakılmayan araziler olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Üretim yapmak isteyenler yer bulamayıp, çok yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalıyor. Bazı yatırımcılar ne yapıyor? Yatırımcılık yerine arsa spekülasyonculuğuna yöneliyorlar. Bunlara müdahale ettik, ciddi manada arsaları geri almaya başladık. Bu arsaları yeniden tahsis edeceğiz" dedi.

Ergün, spekülatörlere karşı yeni önlem alınabileceğini söyledi.

Hazal Ateş/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde