Spekülasyona savaş açtı

Spekülasyona savaş açtı

Denizlili girişimci, gıdadaki olağan dışı hareketlilikleri en aza indirmek için Gıda Havuzu isimli bir proje geliştirmiş.

Spekülasyona savaş açtı
16px
24px
18.11.2011 15:18
ABONE OLgoogle

Türkiye, tarımda güçlü ülkelerden biri... Yıllık tarımsal üretimin değeri son 10 yılda 24 milyar dolardan 62 milyara yükseldi. Tarımsal üretim her geçen gün büyürken, zaman zaman spekülasyonlar yaşanır. Bir yerde aşırı yağış olur, anında fiyatlar artar. Dünya piyasalarındaki olağan dışı hareketlilik bile tarım ürünleri üzerinde spekülasyon yapmaya yeter. Bu dönemlerde üretici malının ucuza gittiğini, para kazanamadığını iddia ederken, tüketici de pahalılıktan şikayet eder. Kazananın hep aracılar olduğu konuşulur.

Denizlili girişimci Mehmet Barutçu, gıdadaki olağan dışı hareketlilikleri en aza indirmek için Gıda Havuzu isimli bir proje geliştirmiş. Gıda ve tarım sektörü için, internet ortamında oluşturulan bir portalda; yurtiçi ve yurtdışından, ürün, üretici, tüccar ve tüketicileri buluşturarak borsa tarzında bir pazar ve piyasa oluşturulmuş. Bu portalda bütün taraflar ortak bir noktada buluştuğu için arz ve talep dengesi kurulabiliyormuş. Projenin sahibi Mehmet Barutçu, şu anda kooperatifler, üreticiler ve market zincirleri ile görüştüklerini belirterek, www.gidahavuzu.com portalının yeni yılda yerel kalkınma platformu haline geleceğini söylüyor. Barutçu, “Sistem; aracılığı minimize edeceğinden ve dengeli bir piyasa oluşacağından, tüketicilere daha ucuza ürün alım imkanı sağlanacak” diyor.

Barutçu, sistemin güçlü olması için kooperatif de kurmuş. Yeni Nesil Tarım Gıda Ürünleri Tedarik, Pazarlama ve Yerel Hizmet Organizasyonları Kooperatifi ile sistem sahada da uygulanacakmış. Barutçu, yılbaşından sonra ise anonim şirket kurularak daha kurumsal hale gelineceğini söylüyor...

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde