Sözcü muhabirine 'haberi neden yaptın' sorusu

Sözcü muhabirine 'haberi neden yaptın' sorusu

19 Mayıs'ta gözaltına alınan Sözcü Gazetesi Muhabiri Gökmen Ulu’ya savcılık ifadesinde 'Erdoğan tatil yaptığını niçin haber yaptınız?' sorusu yöneltildi.

Sözcü muhabirine 'haberi neden yaptın' sorusu
16px
24px
25.05.2017 08:39
ABONE OLgoogle

Sözcü gazetesine yönelik FETÖ iddiasıyla yapılan operasyonda gözaltında tutulan internet sitesinin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Mediha Olgun ve İzmir Muhabiri Gökmen Ulu'nun emniyetteki ifadeleri tamamlandı. İfadeler gece yarısına kadar sürdü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın nerede tatilde olduğu konusunda haber yapan Gökmen Ulu'ya “Haberi yaparken kimden talimat aldınız? Bu haberi nasıl gönderdiniz? Bu haberi niçin yaptınız?” şeklinde sorular sorulduğu öğrenildi. Gökmen Ulu ise sorulara, işinin haber yapmak olduğunu hatırlatarak yanıt verdi.

'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR'

Ulu, darbe gecesi Cumhurbaşkanının fotoğrafıyla birlikte sokağa çıkarak, direnme çağrısını Türkiye’ye ilk duyuran gazeteci olduğunu kaydetti. Vatan Caddesi'ndeki emniyet binasında tutulan Gökmen Ulu'nun ifadesinde şunları söylediği öğrenildi:

“Gazetecilik yaptım. Gazetecilik faaliyeti suç değildir. Bir cumhurbaşkanın bir yerde tatil yapması oldukça önemlidir. Geçmişte Tansu Çiller'in Turgut Özal'ın tatil yaptığı yerler hep haber konusu olmuştur. Çok da okuyucu bulmuştur. Herhangi bir kimseden talimat almadım. Ben gazeteciyim, yaptığım iş bu. Ben, sayın Cumhurbaşkanının nerede olduğunu tespit ettim ve haberi 'atlatma bir haber' olarak gazeteme geçtim.”

Otelde kalan yurttaşların sosyal medya hesapları üzerinden bu bilgileri paylaştığını vurgulayan Ulu ayrıca Marmaris TV’de uzun yıllar çalışması nedeniyle haber kaynaklarının çok olduğunu anlattı.

Ulu bazı ajanslar tarafından da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o bölgede olduğuyla ilgili haber geçtiğini hatırlattı.
Bu arada Ulu'nun İzmir Bostanlı'daki evinde yapılan aramada herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı kayda girdi.

EVİMİZDE ATATÜRK KONUŞULUR

Ulu’nun memleketi Dikili ve Konak’ta da destek açıklamaları yapıldı. Dikili Atatürk Meydanı’nda toplanan yurttaşlar Gökmen Ulu gururumuzdur pankartı taşıdı. Eyleme bölge sakinlerinin katılımı yoğun oldu. 
ADD Şubesi üyeleri, Ulu'nun gözaltına alınmasını protesto etmek için Konak'taki Milli Piyango Müdürlüğü önünde toplanıp, basın açıklaması yaptı. Açıklamaya dernek üyelerinin yanı sıra, TGS İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner, gazetecilerin yanısıra Gökmen Ulu'nun babası Mehmet Ulu, eşi Burcu Ulu da katıldı. Açıklama yapan baba Mehmet Ulu, "Bizim evde Atatürk konuşulur. Biz dimdik ayaktayız. Benim oğlum da dimdik ayakta. Mücadelesine devam edecek. Yarın savcılığa çıkarılacak haberini aldık. Oğlumun sonuna kadar arkasındayız" dedi. Gökmen Ulu'nun eşi Burcu Ulu da "Gökmen iyi bir gazeteci ve başka suçu yok. Bir an önce eve dönmesini bekliyoruz” diye konuştu.

İzmir ADD Eş Güdüm Başkanı Doğan Aygen yaptığı basın açıklamasında, “Ülke olarak demokrasi ve hukuk adına utanılacak günler yaşıyoruz. Amaçları Atatürkçü, Cumhuriyetçi bir gazeteyi Sözcü'yü susturmak doğruları öğrememizi engellemek. Adalet sistemi çökmüş vaziyettte. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyanı kolaylaştırmak gibi ifadeyle suçlanan Sözcü Gazetesi, gazetecileri, muhabirleri susmayacaktır. Kendi ülkemizde tutsak değil özgür yaşamak istiyorsak tek bir seçeneğimiz vardır, birlikte direnmektir. Hiçkimse 'Benim gücüm ne ki ben ne yapabilirim' diye düşünmemelidir. Ülkemizi yeniden bir Atatürk Cumhuriyeti olarak görmek istiyorsak bu yoldaki savaştan korkmamalı üzerimize düşeni yapmalıyız. Zaman Mustafa Kemal Atatürkün kurduğu Cumhuriyeti yaşatma koruma zamanıdır” dedi.

YURTSEVER VE ATATÜRKÇÜDÜR

Ulu'nun gözaltına alınması, memleketi İzmir'in Dikili İlçesi'nde protesto edildi. 'Gökmen Ulu gururumuzdur' pankartıyla toplanan kalabalık, 'Özgür basın susturulamaz', 'Gökmen Ulu yalnız değildir', 'Susma sustukça sıra sana gelecek' slogaları attı. Gökmen Ulu'nun aynı zamanda meslektaşı olan ağabeyi Oben Ulu ise "Gökmen, evrensel basın ilkelerine sıkı sıkıya bağlı, halkın doğru haber alma hakkına hizmet eden, attığı her adımda yaşamı savunan ve hemen her kesim tarafından dürüstlüğü ve doğruluğuyla bilinen, yurtsever, Atatürkçü bir gazetecidir. Onunla farklı bağlantılar kurmaya çalışmak asla kabul edilemez. Gazetecilik suç değildir, Gökmen Ulu yalnız değildir" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI'NIN TATİLİ DÜNYANIN HER YERİNDE HABERDİR

Gökmen Ulu'nun avukatlarından Murat Ergün de Bu Sözcü'ye Gökmen Ulu'ya yapılanların FETÖ'yle mücadeleyi aksattığına vurgu yaptı. Ergün, “FETÖ ile mücadele edenleri içeri almak bu mücadeleyi bitirmek demektir. Herkes hocaefendi derken FETÖ diyenleri içeri alıyorsanız, siz FETÖ ile mücadele edenlerle mücadeleye başlamışsınızdır demektir. Bu durumda FETÖ ile mücadele bırakılmıştır. Hukuk konuşmaya zaten hiç gerek yok” dedi.

Ergün sözlerine şöyle devam etti: “Önceki senelerde de Cumhurbaşkanının nerede tatil yaptığı basına yansımıştır. Bu zaten bir gazeteci için başlı başına haberdir. Cumhurbaşkanı Marmaris'te tatil yapıyormuş. Gökmen zaten Marmaris kökenli bir gazeteci. Erdoğan'ın 15 Temmuz gecesi CNN'de Hande Fırat'la telefon bağlantısından önce Erdoğan basın açıklaması yapmıştı. Erdoğan'ın halkı meydanlara çağırdığını bir tek Gökmen yazdı. Ayrıca yerini yazdı da ne oldu? FETÖ'cüler saatler sonra Marmaris'e geldi... Gökmen yerini bildirecek olsa haber olarak mı geçerdi?”  

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde