Sözcü davasında neler oldu?

Sözcü davasında neler oldu?

Sözcü yazarları ve yöneticiler bugün hakim karşısına çıktı

Sözcü davasında neler oldu?
16px
24px
18.01.2019 15:52
ABONE OLgoogle

Sözcü yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile Sözcü Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin ve Haber Koordinatörü Yücel Arı hakkında "FETÖ silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme" suçundan hazırlanan iddianame kapsamında yargılanma bugün 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

ÇÖLAŞAN'DAN TARİHİ SAVUNMA

Duruşmada savunma yapan Sözcü yazarı Emin Çölaşan şunları söyledi:

“FETÖ’yle hayatım boyunca uzaktan yakından ilgim olmadı. 42 yıllık gazeteceyim onlar hakkında yüzlerce yazı yazdım.

Beni defalarca mahkemeye verdiler defalarca.

Üç yazımdan bahsediliyor. İlk ikisinden savcılık takipsizlik veriyor. Üçüncü bir yazıdan dolayı dava açılıyor. Üç dört günde oluyor. FETÖ'cu olarak karşınızda olmak rencide edici. 

Reddediyorum. Binlerce yazımdan cımbızla çekilmiş yazı isle bunlar.

Üçüncü yazım bana cezaevinden bir kadın Mayıs 2017’de mektup gönderiyor. Kadın sıkışmış bana cezaevinden faks çektiriyor. Cezaevi mühürlü. Ben de bir annenim dramı diyorum.

Eleştirdiğim çocuklarından kopmuş kadının olayı insaf diyorum.”

HAKİM İLE ÇÖLAŞAN ARASINDA DİYALOG

Hakim, Emin Çölaşan’a şu soruyu sordu: “1999 yılından bu yana FETÖ’yü yazdınız. 17 - 25 Aralık’ta darbe girişimi var. Birden görüşleriniz değişiyor: ‘Bizim başaramadığımız Fetullah başardı.’ 17 - 25’ten önce farklı sonra farklısınız.”

Çölaşan ise “Darbe gelişiminden üç yıl önce yazıldı” dedi.

Hakim: Yazılarınız neden değişti?

Çölaşan: Yolsuzluklar vardı ülkede. Biz bunları biliyorduk bakanlar rüşvet alıyordu. O operasyonları kimin yaptığını bilemem. Dört bakan ya istifa ettirildi ya da görevden alındı. Biz bunları biliyorduk ama belge yoktu elimizde. 17 -25 Aralık başladı takipsizlik kararı verildi. Montaj oldu.

Hakim: Şimdi cemaati savunma yazısını neden yazdınız?

Çölaşan: O yazıdan bir gün önce cemaatin yayın organları basılmıştı. Kim olsun gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki koydum. Bugün de yandaşlar basılsa onları savunurum. O yazımın tamamına bakın. Üç yazımla. Yargılamıyorum FETÖ’cü olarak. Binlerce yazım var. O güne kadar devlet terör örgütü dememişti. 15 Temmuz’dan sonra alındı. Darbede gördük bunlar terör örgütü imiş. Daha öncesinde terör örgütü olduğunu görmedik. 

Hakim: Kaseti gördüm yazınız var. Kaseti kim gönderdi?

Çölaşan: Her türlü belge Bilgi gelir. Mektup e-posta hatta kasetler de çok ender olmakta birlikte. Bir kaset geldi benim adıma. Gönderen belli değil. Adıma gelmiş. Teknolojiden anlamam. Yazmamı istiyorlardı. Ben nereden bileyim kimin gönderdiğini biz de ayaklarımızla üstüne tepinerek kırdık. O yazıdan sonra Fetullah mahkemeye verdi beni. Aklandık. Bu konuda bile mahkemeye verdiler. Mektup insancıl amaçla yazıldı. Cezaevi ‘görüldü’ diyor. Aradan bir yıl geçti. Dosyadan öğrendim. Fetullah’tan yargılandığını nereden bileyim. Kusura bakmayın siz de anne babasınız insancıl yazıdır. Sözcü’de hiçbir zaman baskı görmedim. Yazmak için vs.”

METİN YILMAZ: BEN BU CEMAATLERLE SAVAŞTIM

Sözcü gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, ifadesinde şunları kaydetti:

“960 yazıdan üç yazı son dört yılda. 43 yıllık gazeteciyim. Bunun son 23 yolunda genel yayın yönetmenliğini yaptım. İlk defa haberlerden dolayı hesap veriyorum.

Görevim genel yayın yönetmeni. Hukuki sorumluluğunuz yok ama bu haberlere yazılara engelleme yapabilirsiniz. Ben bu gazeteyi sattıramazsam patron beni tutmaz. Gazetecilikte bu vardır. Diğer medyanın böyle bir derdi yok. Diğer gazetelerin finansmanını holding karşılıyor. Biz gazeteciyiz patron da gazeteci.

2013 - 2015 arası Ergenekon zamanında bize operasyon yapılacaktı biz devam ettik Ergenekon kumpasına karşı durduk.

Yazarlara sansür koymayız. Kendi yazarlarımız bile gazeteyi eleştirir. Sert muhalefet yaptığımız için suçlu olsam tamam. 

Ben bu cemaatlerle savaştım. Haberlerin hiçbirinde bunları övmedim.”

Yılmaz, mahkemeye dosyalarla haberleri sundu ve “Manşetlerle suçlanıyoruz”dedi.

NECATİ DOĞRU SAVUNMASINI YAPTI

Necati Doğru savunmasında şu ifadeleri kullandı:

“Benim Fetullah Gülen’le nasıl bağlantım var diye düşündüm. Ağrı - Erzurum sınır acaba bundan mı?

Birinci savcı görevlendirildi. Hiçbir tutarlı kanıt bulamadı. İkinci savcı görevlendirildi. O da bir şey bulamadı. Üçüncü savcı görevlendirildi. O da bulamadı. Dördüncü savcı görevlendirildi. O da bir şey çıkartamadı. Yani beni “bilerek ve isteyerek FETÖ'ye yardım yapmıştır” suçlamasına vidalayacak somut bir belge, kanıt, bilgi bulunamadı. Beşinci savcı görevlendirildi. O bir bilirkişi buldu. Bilirkişi, SÖZCÜ gazetesinde yazılarımda kullandığım cümlelerin, tespitlerin, iktidar eleştirilerimin altından başka anlamlar çıkarttı… Ama beşinci savcı da iddianameyi yazamadan görevini bıraktı. Nihayet altıncı savcı soruşturma dosyasını devraldı. Altıncı savcı, “Necati Doğru, FETÖ üyesi değil ama bilerek ve isteyerek FETÖ'ye yardımcı olmuştur” diyen bir iddianame yazdı.

İddianameye “ben hangi araçları kullanarak FETÖ' ye yardımcısı olmuşum” diye tekrar tekrar baktım. Yazı yazmışım. İddianameye göre “yardımcı olmak için kullandığım araçlar” günlük yazılarım. Yani “ben gazetecilik yaparak” FETÖ'ye yardımcı olmuşum. Sayın soruşturma savcısı, bu suçlamasına kanıt (belge) olarak benim 3 yazımı gösteriyor. Ve en çok da “Naylon Darbe” başlıklı yazım üzerinde duruyor."  

"FETÖ'NÜN İLK HABERİNİ BEN YAPTIM"

Sozcu.com.tr haber koordinatörü Yücel Arı savunma yaptı. Yücel Arı’nın ifadesi 2 dakika sürdü. Yücel Arı ifadesinde “Hiçbir zaman cemaat gazetelerinde çalışmadım. İki buçuk yıl işsiz kaldım. Evimi satarak geçimimi sürdürdüm. FETÖ'nün ilk haberini ben yaptım. İzmir Yamanlar kolejinin ortasında cami yapmışlardı. Gizlice girip fotoğrafını çekmiştim.” dedi.

ARA KARAR

Mahkeme verdiği ara kararda davanın düşme talebini reddetti. Mahkeme bugünkü dava ile 19 Mayıs 2017 soruşturma tarihli davanın birleştirilmesine karar verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde