Sosyal Medya: #4 Mayıs Saray darbesi

Sosyal Medya: #4 Mayıs Saray darbesi

Tarafsızlık yemini eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'ye müdahalesi sosyal medyada "4 Mayıs Saray Darbesi" olarak değerlendirildi.

Sosyal Medya: #4 Mayıs Saray darbesi
16px
24px
05.05.2016 05:07
ABONE OLgoogle
Saray'daki zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki kriz çözülemedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan noktayı koydu. AKP'nin olağanüstü kongreye gideceği açıklandı. Davutoğlu kongrede aday olmayacak. Tarafsızlık yemini eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'ye müdahalesi sosyal medyada "4 Mayıs Saray Darbesi" olarak değerlendirildi.

1- Davutoğlu gidiyor

2- 20 günde kongre

3- Sürpriz aday Bekir Bozdağ

4- Kongreden sonra seçim

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında uzun süredir yaşanan, MKYK’de Davutoğlu’nun yetkilerinin alınmasından sonra tırmanan kriz, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmede aşılamadı. Erdoğan, olağanüstü kongre kararıyla AKP Genel Başkanı’nı değiştirme kararı aldı. Bugün MYK toplantısının ardından olağanüstü kongre takvimini açıklaması beklenen Davutoğlu’nun, kongreye kadar genel başkanlık ve başbakanlık görevini sürdüreceği belirtiliyor. Davutoğlu’nun başbakanlığı 21 ay sürdü.

Kongre haberinin ardından dolar uçuşa geçti

AKP'nin olağanüstü kongreye gidişine sosyal medyadan tepki yağıyor: Savcı hükümete darbe diye soruş…

Abdulkadir Selvi: Davutoğlu aday olmayacak

MKYK’de yetkilerinin alınmasından sonra “Her makamı elimin tersiyle iterim” diyerek istifa sinyali veren, MYK’de de istifa konusunda “Henüz karar vermedim” diyen Başbakan Davutoğlu ile Erdoğan arasında bugün yapılması gereken olağan görüşme, bir gün öne çekilerek Çarşamba günü gerçekleştirildi. Hem Başbakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı tarafından saat 18.00 olarak açıklanan görüşme saati, 40 dakika geç başladı. Davutoğlu ile Erdoğan arasında önceki gece de bir telefon görüşmesi yaptıkları belirtildi.

 Uzlaşma çıkmadı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 1 saat 40 dakika süren görüşme sonrasında bir açıklama yapılmadı. Başbakanlık, Davutoğlu’nun bugün saat 11.00’de MYK’yi toplayacağı, arkasından da bir basın toplantısı yapacağını duyurdu. Davutoğlu’nun MYK’nin ardından olağanüstü kongre takvimini açıklaması bekleniyor.

 Kongre mayıs sonu

Partinin olağanüstü kongresinin en geç Ramazan ayına başlanmadan yapılması bekleniyor. AKP, TBMM Genel Kurulu’nda dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğinin ilk tur oylamasını 16 Mayıs, ikinci tur oylamasını ise 18 Mayıs’ta yapılmasını planlıyor. Kongrenin tarihinin de anayasa görüşmelerinden sonra 21-28 Mayıs ya da en geç 4 Haziran günlerinde yapılabileceği belirtiliyor.

 Kongreye kadar başkan

AKP kulislerinde, Davutoğlu’nun uzlaşmaya varılamaması üzerine istifasını sunduğu, Erdoğan’ın da olağanüstü kongreye kadar genel başkanlık görevini sürdürmesini istediği belirtiliyor. Aday olmayacak olan Davutoğlu’nun kongre bitimine kadar başbakanlık görevini de sürdürmesi bekleniyor. Davutoğlu’nun yeni genel başkana görevi devrettikten sonra Saray’a çıkarak hükümetin istifasını sunacağı, Erdoğan’ın yeni genel başkanı hükümeti kurmakla görevlendireceği kaydediliyor.

 Adaylık yarışı

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra parti içinde yapılan istişare toplantılarında aday olarak ismi Davutoğlu ile birlikte çıkan Binali Yıldırım ile Bekir Bozdağ’ın adları yeni genel başkanı adayı olarak dile getiriliyor. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın adı da konuşulmasına karşın, bu seçeneğe çok olasılık tanınmıyor. Diğer isimler İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop.

3 koltukta da o var

Erdoğan’ın genel başkan adayı olarak kimi işaret ederse etsin, sık sık kriz yaşadığı Davutoğlu’na zaman zaman ayar vermesi, son olarak da MKYK’de yetkilerini aldırmasının bundan sonraki süreçte de hem parti hem de hükümet politikalarında tek belirleyici olacağını ortaya koyduğu belirtiliyor. Yeni seçilecek genel başkanın, Erdoğan’ın her istediğini yapmayı, sözünden çıkmamayı, parti ve hükümetin alacağı her kararda mutlaka onayını almayı da baştan kabul edeceğine işaret ediliyor. Yeni genel başkanın seçilmesiyle fiili olarak başkan gibi davranan Erdoğan, bundan sonra fiili olarak hem parti genel başkanı hem de başbakan da olacak.

 Erdoğan ekibi memnun

Bir süredir Erdoğan’ın, Davutoğlu’nun kendisiyle istişare yapmadan kararlar almasından rahatsız olduğunu dile getiren yakın çevresi, görüşmeden uzlaşma çıkmaması ve olağanüstü kongre kararından memnun gözüküyor. Parti kulislerinde, “Macun tüpten çıktı. Partinin geleceği açısından yapılması gereken buydu” görüşü dile getiriliyor.

 Vekillerle buluşuyor

Erdoğan, periyodik olarak yaptığı TBMM’deki komisyon üyeleriyle görüşme programı çerçevesinde bugün İnsan Haklarını İnceleme, Dilekçe ve Çevre komisyonlarının AKP’li üyeleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya gelecek.

Emine Kaplan/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde