Sorunlu kredi patladı: 33 Milyar + 17 Milyar TL

Sorunlu kredi patladı: 33 Milyar + 17 Milyar TL

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, sektörde 33 milyar liralık sorunlu kredi olduğunu, ayrıca 17 milyar liralık sorunlu kredinin de varlık yönetim şirketlerine satıldığını söyledi

Sorunlu kredi patladı: 33 Milyar + 17 Milyar TL
16px
24px
19.08.2014 13:00
ABONE OLgoogle
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, ekonomide ısınmayı önlemek için alınan kredi ve kart harcamalarına ilişkin düzenlemelerin 'dengeleme' sağladığını, buna karşılık banka kârlarını etkilediğini söyledi.

TBB'nin basın bilgilendirme toplantısında konuşan Aydın, 'Önlemlerin işe yaradığını görüyoruz. Ekonomide dengelenme olduğunu görüyoruz. Düzenlemeler kârlılığımızı etkiledi' dedi. Ücret ve komisyonlar düzenlemesinde son noktanın da konmak üzere olduğuna işaret eden Aydın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun bu düzenlemeyi 15 gün içinde açıklanabileceğini söyledi ve 'Biz de teknoloji konusunda ek süre isteyebiliriz' dedi.

Aydın, yüzde 12'nin altındaki rakamın özkaynak biriktirmelerine etki edeceğini belirterek yıl sonunda böyle bir rakam beklemediklerini vurguladı ve 'Özkaynak kârlılığında kırmızı çizgi olan tek haneli rakamlara inmek istemiyoruz  böyle bir beklentimiz yok' dedi.

"Türk bankacılık sektörü halen çok güçlü"

Bank Asya'da yaşananların sektöre yansımasının sorulması üzerine ise Aydın, şunları söyledi:

"Türk banka sektörünün hikayesinden hep söz ettik. Türk bankacılık sektörü halen çok güçlü. Türk bankacılık sektörü ufak tefek rüzgarlardan, esintilerden etkilenmeyecek kadar güçlüdür. Sizin sorunuzdaki değerlendirme benim görev alanımda değil. Ben TBB başkanıyım ve bir bankanın genel müdürüyüm. Elbette düşüncelerimiz var. Ama kamuoyu bununla ilgili bilgi merak ediyorsa, bu benim görevim değildir, bununla ilgili açıklama yapacak otoriteler bellidir."

"Kaç seçim daha yapınca bir siyasi istikrar elde edeceğiz?"

Aydın, geçen hafta kredi derecelendirme kuruluşlardan gelen değerlendirmeler ve bu kuruluşların siyasi risklere vurgu yaptığı yönündeki soruları da yanıtladı.

Türkiye'nin son dönemde yaptığı seçimlerin gayet net ve başarılı olduğunu belirten Aydın, demokrasilerde seçimlerin önemli bir parametre olduğunu, herkesin yerli yerine oturduğunu, herkesin ölçüsünü aldığını söyledi.

"Yani seçimlerini yapmış bir ülkenin hala belirsizlik içinde olduğunu söylemek için sizin kafanızın çok belirsiz olması gerekiyor" diyen Aydın, "Kaç seçim daha yapınca bir siyasi istikrar elde edeceğiz? Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bir seçim oluyor, 'Öbür seçim var' diyor. Demokrasilerde her gün seçim olur" ifadelerini kullandı.

Aydın, alınan önlemler ve Türkiye'nin geldiği noktada da artık bundan sonra kredi notlarının pozitif olacağını düşündüklerini kaydetti.

Türkiye'nin bugün yaşadığı sürecin bir belirsizlik süreci olmadığını vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

"Takvim çok net işliyor, ülke başbakansız değil, yeni başbakanın nasıl seçileceği belli. Biz aktif büyüklüğü milli geliri geçmiş bir sektör olarak siyasi anlamda bir istikrarsızlık görmedik, görmüyoruz. Pozitif beklentimiz devam ediyor.

Kurumların bağımsızlığı ile neyin kastedildiği önemli. Hesap vermenin olmadığı bir bağımsızlık kavramı olamaz. İyi yetkileriniz, sonsuz yetkileriniz olacak ama hiçbir sorumluluğunuz olmayacak; bunun adı bağımsızlık olacak, böyle bir şey yok. Dünyada 2008 krizi bu kurumlar yokken mi çıktı? Bağımsız kurumlar kendileri mi hallettiler bu işi? Hükümetler devreye girmedi mi?"

Irak'ta yaşanan sıkıntılar geçici

Irak'ta yaşanan sıkıntıların geçici olacağını düşündüklerini ifade eden Aydın, 'O bölgeden Türk bankalarının  ayrılacağını düşünmüyorum, iştahı devam edecek' dedi. Aydın, Bank Asya'nın Zirrat Bankası'na satış girişimlerine ilişkin olarak ise, bu konuda açıklama yapmayacağını söyledi ve 'Bankalar Birliği bu işin tarafı değildir' dedi.

Keskin: Karşılık yükü 20 milyarı geçti

TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin de toplantıda, ikinci yarı sonunda kârda geçen yılki seviyenin yakalanacağını düşündüklerini ve aktif büyümesinin yüzde 15-20, kredi büyümesinin de yüzde 18-22 arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Bankacılık sektöründe zorunlu karşılıkların yüksek kalmaya devam ettiğinin altını çizen Keskin, son beş yılda zorunlu karşılıklardan gelen maliyetin 20 milyar liranın üzerinde olduğuna dikkat çekti.Keskin'in verdiği bilgilere göre, liranın üzerinde İlk yarıda sektörde tahsili gecikmiş alacak miktarı beklenenden daha yavaş arttı, sermaye yeterliliği yüksek kalmaya devam etti.

Sorunlu kredi 33 milyar lira

Kredi-mevduat büyümesi arasındaki farkın Haziran sonu itibarıyla yüzde 5'ler düzeyine indiğine de işaret eden Keskin, sektörde 33 milyar liralık sorunlu kredi olduğunu, ayrıca 17 milyar liralık sorunlu kredinin de varlık yönetim şirketlerine satıldığını söyledi ve bu miktarın 'yönetilebilir düzeyde' olduğunu ifade etti.

Bunun yanında özkaynak kârlılığında da düşüşlerin sürdüğüne işaret eden Keskin, faiz marjının bilançolar üzerindeki etkisinin yılın son çeyreğinde daha iyi olacağı öngörüsünde bulundu.Keskin, bankacılık sistemi açısından en çok talep ettikleri konunun sektör üzerindeki 'kamusal yüklerin hafifletilmesi' olduğunu sözlerine ekledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde