Son söz Fenerbahçe'nin: Tarihi davada herkese beraat

Son söz Fenerbahçe'nin: Tarihi davada herkese beraat

Şike davasında karar: Aziz Yıldırım ve Olgun Peker bütün suçlardan beraat etti. Karar oy birliği ile alındı.

Son söz Fenerbahçe'nin: Tarihi davada herkese beraat
16px
24px
09.10.2015 21:26
ABONE OLgoogle
Yeniden görülen futbolda şike iddiaları ile ilgili davada, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım dahil tüm sanıklar beraat etti.

Aziz Yıldırım, "şike yapmak" ve "suç amaçlı örgüt kurmak"la suçlanmıştı.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde toplanan Fenerbahçeli taraftarlar kararı sevinçle karşıladı.

Savcı Mirza Coşkun Pazartesi günü mütalaasını vermiş ve sanıkların beraatini istemişti.
Mirza Coşkun, soruşturmanın başladığı tarihte (2 Aralık 2010) Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi'ne dair kanunun yürürlükte olmadığını, kanunun 14 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatmıştı.

Savcı, "Bu tarihten önceki süreçte suç ve cezada kanunilik prensibi gereği şike ve teşvik pirimi suçlarından bahsetmenin mümkün olmadığı, kanunda suç olarak düzenlenmeyen bir fiilin suç soruşturmalarına ve yargılamalara konu olamayacağını" belirtmişti.

Trabzonspor'un beraat kararına itiraz derek Yargıtay'a başvurması gündemde.
Davanın sanıklarının da 3 Temmuz sürecinden mağdur oldukları gerekçesi ile dava açmaları mümkün.

Şike iddiaları nedeniyle 2011-2012 sezonunda Avrupa kupalarından çıkarılan ve ardından 2 yıl men cezası alan Fenerbahçe'nin de hem Türkiye Futbol Federasyonu'na, hem de UEFA'ya ayrı ayrı tazminat davaları açabileceği belirtiliyor.

Aziz Yıldırım, Mayıs ayında yeniden göreve seçilmesinin ardından, dava ile ilgili hukuki sürecin noktalanmasının ardından başkanlığı bırakacağını açıklamıştı.

BERAAT EDEN İSİMLER:

Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Korcan Çelikay, Mecnun Odyakmaz, Şekip Mosturoğlu, Serdal Adalı, Yusuf Turanlı, Cemil Turan, Tamer Yelkovan, Ali Yıldırım, Selim Kımıl, İbrahim Akın, Ümit Karan.

DURUŞMADA NELER YAŞANDI?


AZİZ YILDIRIM VE EKİBİ TAM KADRO


Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri duruşmaya tam kadro katıldı. Oldukça rahat olduğu gözlenen başkan Yıldırım, salona girince içeridekilere 'Merhaba' dedi. Yönetici Ali Yıldırım salona Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz'la birlikte geldi.

AZİZ YILDIRIM: ONUR MÜCADELESİ VERİYORUZ

Hakim Ahmet Civelek, Aziz Yıldırım'a, "Geçen duruşmada yoktun, bir sözün var mı?" diye sordu. Aziz Yıldırım, "Hayır hakim bey, avukatlarım gerekli savunmaları yaptı. 4 yıl 3 aydır bu mahkeme sürüyor. Onur mücadelesi yapan bir topluluk var. Kendim ve tüm arkadaşlarımın beraatini istiyorum" dedi.



BERAAT KARARI COŞKUYLA KARŞILANDI

Beraat kararları, sanıklar ve izleyiciler tarafından coşkuyla karşılandı. Özellikle Aziz Yıldırım ile ilgili karar açıklanınca salonda büyük bir tezahürat koptu.

Çağlayan Adliyesi'ni Fenerbahçe taraftarlarının tezahüratları arasında terk eden Aziz Yıldırım yöneticiler, bir restorana giderek kutlama yemeği yedi.

Bugüne nasıl gelindi?

3 Temmuz 2011'de başlayan soruşturma sonrasında şike iddiaları üzerine dava açıldı.
Dava sürecinde 1 yıl cezaevinde kalan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, "şike yapma" ve "örgüt kurmak" suçlarından 6 yıl 3 ay ceza aldı. Ceza, Ocak 2014'te Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından da onandı. Bazı sanıklar hakkında verilen cezalar ise bozuldu.
Cezalarının onanması sonrası Yıldırım dahil 7 sanık, 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişikliği gerekçe gösterip yeniden yargılanmayı ve infazının ertelenmesini istedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Haziran 2014'te bu talepleri kabul etti.

Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl yeniden hakim karşısına çıktı.

Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz, eski Beşiktaşlı yöneticisi Serdar Adalı ve Fenerbahçe yöneticisi Şekip Mosturoğlu'nun da aralarında bulunduğu 31 sanığın yargılandığı dava da, bu davayla birleştirildi.

Türkiye Futbol Federasyonu Yıldırım'a ceza vermemiş ve Fenerbahçe dahil tüm kulüpleri suçsuz bulmuştu. Trabzonspor ise Fenerbahçe'nin yerine, ikinci sırada bitirdiği 2010-11 sezonunun şampiyonu olarak ilan edilmesini istiyordu.

Aziz Yıldırım basın toplantısı düzenleyecek

FUTBOLDA şike iddialarına ilişkin davada beraat eden Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 15 Ekim Perşembe günü basın toplantısı düzenleyecek.

Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, "Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri, 15 Ekim Perşembe günü saat 13:00'da bir basın toplantısı düzenleyecektir. Basın toplantısı, Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'nde bulunan 1907 Tribünü'nde gerçekleşecektir" ifadesi kullanıldı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde