Son 5 gün! Fatura başına yüzde 10 ceza gelecek

Son 5 gün! Fatura başına yüzde 10 ceza gelecek

Binlerce şirkete tanınan 3 aylık ek süre 1 Nisan itibariyle sona eriyor.

Son 5 gün! Fatura başına yüzde 10 ceza gelecek
16px
24px
27.03.2014 08:23
ABONE OLgoogle
Binlerce şirkete tanınan 3 aylık ek süre 1 Nisan itibariyle sona eriyor. Sisteme dahil olmayan şirketler bu tarihen itibaren kestikleri her fatura başına yüzde 10 ceza ödeyecek.
Son 5 gün! Fatura başına yüzde 10 ceza gelecek

Türkiye'de 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamaya alınan e-faturaya geçiş için verilen süre 1 Ocak 2014'de sona ermiş gelen talepler üzerine şirketlere 3 ay daha ek süre tanınmıştı.

İşte binlerce şirkete tanınan 3 aylık  bu süre önümüzdeki hafta başında sona eriyor. 1 Nisan'dan itibaren binlerce mükellef e-faturaya geçerek işlemlerini çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecekken çok ciddi boyutlarda da tasarruf yapma imkânı yakalamış olacak. 1 Nisan sonrası e-faturaya geçmeyen mükellefler ise sürpriz cezalarla karşı karşıya kalacak.

NAYLON FATURA TARİHE KARIŞACAK

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan sistem ile 1 Nisan'dan itibaren sisteme girmesi zorunlu olan mükelleflerin bir birleri ile alışverişlerinde artık kâğıt fatura kullanılmayacak. Kayıt dışı ekonomi ve naylon fatura ile vergi mükellefi diğer vatandaşların sırtına fazladan yük binmesine sebebiyet veren illegal süreçler tamamen tarihe karışacak.

BİR ÇOK MALİYET ORTADAN KALKACAK

Diğer taraftan, e-fatura ile şirketler arasındaki faturalaşma sürecinin elektronik ortam aracılığı ile hızlı ve güvenli bir şekilde yapılması sağlanmış olacak. Bu şekilde, mükellefler de belge bastırma, yazdırma, gönderme ve arşivleme gibi maliyetlerden tamamen kurtulacak.

YILDA 1 MİLYAR LİRA ÇÖPE GİTMEYECEK

Türkiye'de her yıl milyarlarca kâğıt faturanın kesildiği düşünüldüğünde e-Fatura ve e-Defter ile şirketler çok ciddi ölçüde zaman, iş gücü ve para tasarrufu da elde etmiş oluyor. Nisan ayı itibariyle e fatura göndermesi zorunlu olan 20 bin şirketin tüm işlemlerini e fatura üzerinden gerçekleştirmesi halinde aylık 100 milyon liraya yakın bir tasarruf gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu da yıl bazında hesaplandığında 2014 yılı sonu itibariyle 1 milyar TL'ye yakın bir paranın çöpe gitmeyeceği anlamına geliyor.

ZAMAN KISALACAK YÜZBİNLERCE AĞAÇ KURTULACAK

Öte yandan; kâğıt faturadaki 20 günlük faturalama süresi de e-Fatura'da saniyelere kadar düşüyor. 6 lirayı bulan kâğıt fatura maliyeti ise e-Fatura başına 2 kuruşa kadar inebilecek. Tüm bunların yanı sıra ortaya çıkan tasarruf ile şirketler arasında yıllık milyarlarca adedi bulan faturadan kaynaklı kesilen yüzbinlerce ağaçta kesilmekten kurtulmuş olacak.

TEKNOLOJİK DEVRİME TÜM ŞİRKETLER DAHİL OLACAK

İş dünyasında teknolojik devrim olarak nitelendirilen e-Fatura ve e-defter uygulamasına Türkiye'de şirketlerin tamamına yakınının kademeli olarak birkaç yıl içinde geçirilmesi planlanıyor. Uzmanlara göre; tüm şirketlerin e faturaya geçmesi halinde ise yıllık tasarruf oranının 5 milyar TL'ye yaklaşacağı belirtiliyor.

İLK ETAPTA ZORUNLU OLAN ŞİRKETLER

E-fatura ve e-defter uygulamasına ilk etapta zorunlu olarak dahil olması gerekenler, "4.12.2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ̆ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış̧ hasılatına sahip olanlar ile 6.6.2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış̧ hasılatına sahip olanlar" şeklinde iki başlık altında toplanıyor.

GEÇMEYENLERE FATURA BAŞINA YÜZDE 10 CEZA!

E-faturaya geçme zorunluluğu olan şirketler, 1 Nİisan'a kadar tüm sorumluluklarını yerine getirmek zorunda. Zorunlu olup da geçmeyen şirketleri bu tarihten sonra ciddi cezalar bekliyor. Getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında, Vergi Usul Kanununun ceza hükümleri uygulanacak. E-fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilen mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere kagıt ortamında fatura düzenleyemeyecek.

Düzenlemeleri halinde ise kâğıt ortamında düzenlenen bu faturalar hiç̧ düzenlenmemiş̧ sayılarak Vergi Usul Kanunu'nun 353'üncü maddesi uyarınca, 190 TL'den az olmamak üzere, düzenlenmediği kabul edilen fatura tutarının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.  Bu ceza sadece fatura kesene değil alana da uygulanıyor. E-fatura almak zorunda olan bir mükellef de kâğıt fatura alırsa aynı cezalar karşılıklı uygulanıyor. Ayrıca e-fatura uygulaması kapsamında, e-fatura alması gerekirken kâğıt fatura kabul eden mükelleflerde ilgili vergi mevzuatı hükümleri çerçevesinde bahse konu KDV'yi indirim konusu yapamayacakları gibi kâğıt faturada yer alan tutarı da gider yazamayacaklar.

10 MİLYONU AŞKIN FATURA ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENDİ

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) edinilen bilgilere göre elektronik fatura uygulaması başladığından bu yana da 10 milyonu aşkın fatura kâğıt yerine elektronik ortamda düzenlendi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde