Soma raporundan ‘skandal yemek’ çıktı

Soma raporundan ‘skandal yemek’ çıktı

CHP’li Özel, 301 işçinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili bilirkişi raporunu değerlendirdi.

Soma raporundan ‘skandal yemek’ çıktı
16px
24px
22.09.2014 07:08
ABONE OLgoogle
Soma’daki facianın ardından geçen ay yemekte buluştukları ortaya çıkan Soma AŞ patronu Alp Gürkan, şirkete rödovansla kömür sahasını veren Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) ve olayın yaşandığı Eynez ocağını inceleyen Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) bürokratlarının faciayla ilgili bilirkişi raporunda “asli kusurlu” bulunmaları kafaları karıştırdı.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Bilirkişi sofraya oturanları suçlu buldu. Alp Gürkan, TKİ ELİ ve MİGEM bürokratları o yemekte ne konuştular. Herhalde bilirkişi raporunu tartışıyorlar, bu işten nasıl sıyrılırız diye konuşuyorlardı” değerlendirmesini yaptı.

Siyasi sonuçları olacağı kaygısıyla cumhurbaşkanı seçimi sonrasına bırakılıp 13 gün sonra işleme konulan bilirkişi raporundaki tespitler, Cumhuriyet’in daha önce gündeme getirdiği yemek skandalına yeni bir boyut kazandırdı.

301 işçinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili bilirkişi raporunda TKİ’nin ocaktaki yüksek yangın riskini bildiği ve yangının başlangıcının bilinmesine karşın şirketin bu durumu dikkate almaması ve bu risklere karşın işçilere üretim zorlaması yapılması ve madenin planlamasında hata ve eksiklikler olduğu gerekçesiyle işveren, TKİ ELİ ile MİGEM bürokratlarının “asli kusurlu
olduğu” yönünde tespitler yer aldı.

Enerji Bakanlığı henüz yanıt vermedi

Bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu tespit edilen işveren, TKİ ELİ’nin müdürü ve Mİ- GEM müfettişleri yaklaşık bir ay önce olayla ilgili bilirkişi raporu henüz kabul edilmemişken Soma’da yemekte bir araya gelmişti. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in söz
konusu yemekte ne konuşulduğu ve hangi pazarlıkların yapıldığı yönündeki soru önergesine henüz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yanıt vermezken taraflardan da skandal yemekle ilgili herhangi bir yalanlama gelmedi.

Rapor işleme konmadan yemek yediler

Geçen ağustos ayında TBMM Soma Komisyonu’na sağlık sorunlarını gerekçe göstererek gelmeyen Soma AŞ’nin patronu Alp Gürkan, aynı tarihlerde Soma’ya gelerek birtakım görüşmeler yapmıştı. Bilirkişi raporunun cumhurbaşkanı seçimi öncesi siyasi sonuçları olacağı gerekçesiyle işleme alınmadığı tarihlerde Gürkan, raporda asli kusurlu olduğu tespit edilen TKİ ELİ’nin müdürü Hakkı Duru, ocağı inceleyen MİGEM müfettişleriyle yemekte bir araya gelmiş, söz konusu yemeğe Soma AŞ Muhasebe Müdür Yardımcısı Ali Ulu da katılmıştı.

‘Bu işten nasıl sıyrılırız’ diye konuştular

CHP’li Özel, bilirkişi raporunda skandal yemekte bir araya gelenlerin suçlu bulunduğunu ifade ederek “Bu konuda soru önergesi de vermiş olmama karşın TKİ ELİ müdürü ve MİGEM müfettişleri bu yemekle ilgili bir yalanmada bulunmadılar. Soru önergem de henüz yanıtlanmadı. Hükümet işine gelmeyen önergeleri umursamıyor” diye konuştu. Bilirkişi raporunun 10 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanı seçimi öncesi siyasi sonuçlar doğuracağı
gerekçesiyle savcılık tarafından geri yollandığını belirten Özel, şunları dile getirdi:

“Ancak bilirkişi heyeti raporunu değiştirmeden ve kayıttan da geçirerek tekrar savcılığa sundu. 5 Eylül’de gelen rapor 13 gün boyunca yok sayıldı. Benim bu iddiayı gündeme getirmemin ardından 18 Eylül’de işleme alındı. Raporda işverenin TKİ ELİ’nin ve MİGEM’in suçlu olduğu ortaya çıkıyor. Her yer çürümüş. Bilirkişi heyeti bozuk düzenin sağlam çarkı çıktı. Şimdi bu çarkı da kırmaya çalışıyorlar. Suçlu kim varsa ittifak halinde oldukları da belirlendi. Kurulan bu yemek masası bilirkişi raporundan da çıktı. Bilirkişi sofraya oturanları suçlu buldu. Alp Gürkan, TKİ ELİ ve MİGEM bürokratları o yemekte ne konuştular. Herhalde bilirkişi raporunu tartışıyorlar, ‘bu işten nasıl sıyrılırız’ diye konuşuyorlardı.”
Mahmut Lıcalı / Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde