Solakoğlu, Ülker'e neden geçti?

Solakoğlu, Ülker'e neden geçti?

Koç Grubu'nda uzun süre görev yaptıktan sonra Ülker ailesine katılan Cengiz Solakoğlu, geçme nedenini açıkladı...

Solakoğlu, Ülker'e neden geçti?
16px
24px
28.10.2006 09:49
ABONE OLgoogle

Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı eski Başkanı Solakoğlu, deneyimlerini anlattı ve “Sivil toplum örgütleri güçlü olmayan ülkelerde demokrasi, arzu edilmeyen müdahalelere açık olur” dedi

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 11"inci yılını 25 Ocak 2007"de geride bırakıyor. Eski Başkan Cengiz Solakoğlu, bugün TEGV"in, misyonuna uygun kurumsal yapı oluşturduğunu söylüyor.

Türkiye"de sivil toplum örgütlerinin hâlâ çok güçlü olmadığını belirten Solakoğlu, “Sivil toplum örgütlerinin güçlü olmadığı ülkelerde, bizde olduğu gibi bu gücü kullanmak durumunda kalan güçler demokrasimizin görünümünü tartışılır hale getiriyor” dedi. Sivil örgütlerin, katılımcı işbirliği ile demokrasiyi geliştirdiğini, bu yolla da sorunların çözümlerine daha kolay ulaşıldığını kaydeden Solakoğlu, TEGV"in güçlü bir sivil toplum örgütü olarak eğitimde bu hareketi hızlandırdığını ve sivil toplum hareketinin hız kazanmasında bir model oluşturduğunu söylüyor.

Koç Grubu"nda uzun yıllar çalıştıktan sonra 60 yaş nedeniyle emekli olan Çolakoğlu, eğitime verdiği önem nedeniyle TEGV"nin başına geçti. Geçen yıla kadar bu görevini sürdüren Solakoğlu, koltuğunu Prof. Dr. Süha Sevük"e bıraktı. Solakoğlu, mütevelli heyetinin etkili bir üyesi olarak yeni yönetime desteğini sürdürüyor.

5 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE

TEGV"in sahibinin Türk halkı olduğunu belirten Solakoğlu, bir yılda 140 bin çocuğa ulaşıldığını söylüyor. Bunun yanında 6-16 yaş arasındaki çocuklara hafta sonları boş zamanlarında yeni misyonlar geliştirilmiş. Özellikle hayatlarını sokakta geçiren çocuklara uygulanan “Abi-abla modeli” ile eğitim verildiğini de söyleyen Solakoğlu, Türkiye"nin 32 ilinde 11 yılda toplam 750 bin çocuğa bu yolla ulaştıklarını belirtiyor. Bu iş, 6 bine yakın aktif gönüllü ile yürütülüyor. Kuruluşundan beri Suna Kıraç ve yakın çevresi tarafından desteklenen, önde gelen işadamlarının katkılarıyla çalışan TEGV, 5 milyon dolarlık bir bütçeye sahip bulunuyor.

Tartışma eğitimle aşılır

Solakoğlu, Cumhuriyet"in 83 yaşına girmesine rağmen, laiklikirtica eksenindeki tartışmalardan rahatsız. “Tartışmalar, ne zaman son bulur?” sorusuna şu cevabı veriyor: “Eğitim ve refah düzeyimiz ne zaman ileri ülkeler seviyesine çıkar, o zaman bu anlamsız ve yararsız tartışmalar son bulur. Eğer ülkede yobazlık varsa, bu tek taraflı değil. Dini siyasete alet eden, başka amaçlar için kullanan akımların ülkelerini ne kadar büyük bir kargaşanın içine soktukları ve ülkeye zaman kaybettirip zarar verdikleri bilinen bir gerçektir.”

Ülker'de bağımsız üyeyim

Cengiz Solakoğlu ile görüşmemizde onun Ülker"in yönetim kurulu üyeliğine neden geçtiğini de konuştuk. Solakoğlu, bu geçiş öyküsünü şöyle anlattı: “Halka açık şirketlerde, SPK"nın uygulaması üzerine yönetim kurulu üyeliklerine bağımsız üyelerin de atanması öngörülüyor. Çoğu şirket, bunu uygulamıyor. Ülker uygulama kararı almış. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, bu bağımsız üyelik için de bana teklifte bulundu. Teklifi kabul ettim. Ülker dışında birkaç şirkete de danışmanlık yapıyorum.”

Perihan Çakıroğlu/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde