Şok iddia: AKP’nin iş ağı o Azeri işadamına çıkıyor!

Şok iddia: AKP’nin iş ağı o Azeri işadamına çıkıyor!

AKP’li işadamlarının büyük çoğunluğunun bir şekilde Azerbaycan asıllı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu’yla iş bağlantısı bulunuyor

Şok iddia: AKP’nin iş ağı o Azeri işadamına çıkıyor!
16px
24px
19.04.2015 08:20
ABONE OLgoogle
AKP döneminde ihalelerle gündeme gelen işadamlarının tüm iş bağlantılarında ortak bir isim öne çıkıyor. O isim ise 2007’de Türk vatandaşı olan Azerbaycan asıllı Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu.


Sözcü Gazetesinden Bora Erdin'in haberine göre Bilal Erdoğan’ın ortak olduğu BMZ Denizcilik’ten üç tanker kiralayan Mübariz Mansimov Gurbanoğlu’nun, AKP döneminde parlayan işadamları ile birebir ilişkileri var. 2007 yılında Türk vatandaşı olan Mansimov’un şirketi Palmali, Bilal Erdoğan’a ait üç gemiyi kiraladı.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan ve kayınbiraderinin geçtiğimiz yıl satın aldığı Tuzla Tankercilik de Palmali’ye çalışıyor. Sadece Erdoğanlar değil AKP döneminde ihale zengini olan işadamlarından, eski bakanlardan Mehmet Ağar’ın oğluna kadar şirketlerin bir şekilde Mansimov’la bağlantısı bulunuyor.



Bilal’in 3 gemisi Gurbanoğlu’na çalışıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, ortak olduğu BMZ Group Denizcilik Şirketi’ne ait 3 nehir tankeri Mansimov Gurbanoğlu’nun sahibi olduğu Palmali tarafından kiralandı. Mecid Aslanov, Begim Aslanova ve Shovket Alekperova isimli nehir tankerleri suya iner inmez Mansimov’un şirketi için Azeri petrolü taşımaya başladı.

PETKİM’E ÜYE, MÜBARİZ’İN ORTAĞI

Mansimov, Türk vatandaşlığına geçer geçmez ilk işi, Azeri devlet petrol şirketi Socar’a büyük işler yapan Türkiye’nin önemli inşaat şirketlerinden Tekfen İnşaat’ın yüzde 50’sini 520 milyon dolara almak oldu. Böylece Mansimov, PETKİM’in yüzde 56,32’sine sahip olan Socar’a ortak oldu. Yani Türkiye üzerinden petrol işi yapan Mansimov Türkiye’nin en büyük petrol şirketinin ortağı haline geldi.

 Palmali’nin tüm şirketlerinde yönetim kurulu üyesi veya yönetim kurulu başkanı olan Nurcan Nurcihan Perker’in ortak olduğu Bodrum Yalıkavak Turizm ve Yat Limanı Yatırımları şirketine ortak olarak PETKİM’de bağımsız üye olan Alaadin Aykaç alındı. Aynı şirketin bir diğer ortağı da eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın oğlu Zülfü Tolga Ağar.

MEDYA SOCAR’A EMANET

2013 yılında dönemin Star Gazetesi ve Kanal 24’ün sahibi Tamince Holding Başkanı Fettah Tamince, şirketi Mansimov’un ortağı olduğu Azeri petrol devi Socar’a sattı. 2014 Mayıs ayına gelindiğinde Tamince elindeki yüzde 50 hisseyi AKP’li işadamı Ethem Sancak’a devretti. Böylece Star’da Socar-Sancak ortaklığı başladı.

Ağustos ayında ise Socar elindeki hisseleri Fettah Tamince’ye devretmek için görüşmelere başladı ve 15 Eylül’de Rekabet Kurulu’nda yayınlanan kararla Tamince tekrar Star’a ortak oldu. Ancak Tamince’nin ortaklığı çok kısa sürdü ve elindeki hisseleri Murat Sancak’a devrederek bir kez daha gruptan çıkmış oldu. Tamince ayrıca Çığ Enerji isimli şirketi ile Socar’a iş yapıyor.

HERKES BİR YERE BAĞLI

FETTAH Tamince’nin Socar’a iş yapan şirketi Çığ Enerji’nin en büyük ortağı ise Mehmet Fatih Baltacı. Akfel Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerco CEO’su olan Fatih Baltacı, BMZ’nin ortağı olan, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kayın biraderi Ziya İlgen ve ATV-Sabah’ın sahibi Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Kalyoncu’yla da Çığ Enerji’de ortak.

Ömer Faruk Kalyoncu AKP dönemindeki büyük ihaleleri de alan isim. Kalyoncu’nun ayrıca, AKP döneminde ihale zengini olan ve 25 Aralık soruşturma kapsamında ‘Milletin A’sına koyacağız” tapeleri ile gündeme gelen Cengiz İnşaat Başkanı Mehmet Cengiz ve Kolin İnşaat Başkanı Naci Koloğlu ile ortaklığı bulunuyor. Bu 3 isim, 3. havalimanı ve Taksim yayalaştırma projeleri gibi bir çok ihaleyi de almışlardı. Fettah Tamince ayrıca, Mehmet Cengiz’le Bodrum’da yat limanı işine girdi.

Bora Erdin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde