Şok gelişme: Avrupa Birliği Türkiye'yi sildi

Şok gelişme: Avrupa Birliği Türkiye'yi sildi

Avrupa Birliği, 2021-2027 yıllarını içeren bütçesi kabul edildi. AB’nin 7 yıllık bütçesinde Türkiye yer almadı...

Şok gelişme: Avrupa Birliği Türkiye'yi sildi
16px
24px
27.12.2017 18:20
ABONE OLgoogle

Avrupa Birliği, 2021-2027 yıllarını içeren bütçesi kabul edildi. AB’nin 7 yıllık bütçesinde Türkiye yer almadı.

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, konuyla ilgili olarak "Bu üzücü gelişmeye karşı Türkiye’nin ciddi girişimlerde bulunması şart" dedi.

Şen, "AB bir taraftan Türkiye ile köprüleri atmama konusunda adımlar atarken, diğer taraftan AB’nin içinde Türkiye’nin yer almaması kararını da almış bulunuyor" diye belirtti.  TÜSİAD Genel Sekreteri: Avrupalılar, Türklere kaygıyla bakıyor

Prof. Dr. Faruk Şen, şu açıklamalarda bulundu:

"Avrupa Birliği’nin 2021-2027 yılları arasında bütçesi kabul edildi. Buna göre AB bu 7 yıl süre için 998 milyar Euro’luk bir bütçe öngördü. Buna göre bütçede bundan önceki 7 yıla göre büyük bir artış yok.

Bütçenin en önemli gelişmesi, AB’nin bu 7 yıllık süreçte tam üye olarak almayı öngördüğü büyük ülkeler için ciddi fon ayırmasında kaynaklanıyor. Buna göre AB 2021-2027 yılları arasında Batı Ukrayna için 42 milyar Euro bütçe ayırmış bulunuyor. AB için artık Ukrayna batı ve doğu olarak öngörülüyor. Doğu Ukrayna’dan umudunu kesen AB, Batı Ukrayna için ciddi bir para öngörüyor.  Avusturya Başbakanı Kurz: Türkiye'nin AB'de yeri yok

Türkiye için bu bütçede öngörülen para 23 milyar Euro civarında. Buda Batı Ukrayna’yı üye yapmak isteyen AB’nin Türkiye için böyle bir girişimin olmayacağını ortaya çıkarıyor. Bütçenin böyle çıkması Türkiye’yi önümüzdeki 7 yıl içinde AB’den dışlayan bir politika. Bu üzücü gelişmeye karşı Türkiye’nin ciddi girişimlerde bulunması şart.

AB bu yıl için öngörülen ilerleme raporunu 16 Mart 2018’e erteledi. AB bir taraftan Türkiye ile köprüleri atmama konusunda adımlar atarken, diğer taraftan AB’nin içinde Türkiye’nin yer almaması kararını da almış bulunuyor."

ALMANYA YUMUŞUYOR

Faruk Şen, Almanya'nın politikalarını değiştireceğini ve yumuşatacağını iddia ederken, önümüzdeki aylarda Türk ve Alman Dışişleri'nin da bir araya geleceğini ifade etti.

Şen şunları söyledi:

"Gerek Alman Cumhurbaşkaın Frank Walter Steinmeirer’in açıklamaları gerekse Sigmar Gabriel’in Dışişleri Bakanı olarak İngiltere, Türkiye ve Ukrayna’ya yönelik açıklamaları, Türkiye’ye karşı sert politika uygulayan Almanya’nın bu politikadan vazgeçeceğini gösteriyor. 2018 yılında Gümrük Birliği'nin iyileştirme konusunda Almanya getirdiği çekinceleri kaldırma niyetinde. Aynı zamanda Türk Alman çekişmesinden bunalan 3 milyon 200 bine Türk’e yönelik iyi niyet gösterisi içine de girecek. Önümüzdeki aylarda Alman ve Türk Dışişleri Bakanlarının çok çabuk bir araya geleceğinden hareket edebiliriz."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde