Şok: Türkiye'de rüşvet bir yılda 7 puan arttı

Şok: Türkiye'de rüşvet bir yılda 7 puan arttı

Türkiye’nin tüm bölgelerinde yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre halkın yüzde 28,35’i son 12 ayda usulsüz ödeme yapmak ya da hediye vermek zorunda kaldı.

Şok: Türkiye'de rüşvet bir yılda 7 puan arttı
16px
24px
27.04.2015 15:27
ABONE OLgoogle
Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Türkiye’de yolsuzluk araştırmasına göre halkın yüzde 67’si son iki yılda yolsuzluğun arttığını düşünüyor, yüzde 55’ine göre ise hükümet yolsuzlukla mücadele etmiyor.

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye kolu olarak faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Derneği “Türkiye’de yolsuzluk:Neden, Nasıl ve Nerede” başlıklı bir araştırma yaptı. Araştırmasının sonuçları yapılan bir toplantıyla açıkladı.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan’ın sunumuyla gerçekleşen basın toplantısında paylaşılan araştırma sonuçları kamuoyunun son iki yıl içerisinde yolsuzluğun arttığını ve iki yıl içerisinde de artmaya devam edeceğini düşündüğünü, dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasının ise en önemli sorun olduğunu ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarına göre: katılımcıların yüzde 67’si “Son iki yıl içinde yolsuzluk arttı” diyor.

DOKUNULMAZLIK YOLSUZLUĞU ARTIRIYOR

Türkiye’nin tüm bölgelerinde toplam iki bin kişiyle yürütülen kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre; katılımcıların yüzde 67’si son iki yıl içerisinde yolsuzluğun arttığını, yüzde 54’ü ise gelecek iki yıl içerisinde ise yolsuzluğun artacağını düşünüyor.

İş başındaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)  hükümetinin yolsuzlukla mücadeledeki çabalarını katılımcıların yüzde 55’i etkisiz buluyor. Katılımcılara göre dokunulmazlık ve yolsuzluk yapanların cezasız kalması yolsuzluğu teşvik ediyor.

RÜŞVET BİR YILDA YEDİ PUAN ARTTI

Türkiye’nin tüm bölgelerinde yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre halkın yüzde 28,35’i son 12 ayda usulsüz ödeme yapmak ya da hediye vermek zorunda kaldı. Bu oran aynı derneğin 2013 yılı araştırma sonuçlarında yüzde 21 idi. Aradan geçen bir yılda rüşvet vermek zorunda kaldığını ifade eden vatandaşların sayısının 7 puan arttığı görülüyor.

Dernek söz konusu oranların Avrupa Birliği’ndeki oranlara göre çok yüksek olduğunu belirtiyor. Araştırmaya göre halk yolsuzluğun nedenleri arasında ilk sırayı dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasına  (10 üzerinden yüzde 8,14) veriyor. Bu sıralamayı siyaset sermaye ilişkisi (yüzde 7,97) ihale sistemleri (7,95) ve medya sermaye ilişkisi (yüzde 7,94) takip ediyor.

YOLSUZLUĞU EN YAYGIN OLDUĞU KURUM BELEDİYELER

Katılımcılara göre özel sektörün yolsuzlukta payı büyük. Katılımcıların yüzde 61’i özel sektörün rüşvet ile kamu sektörü üzerindeki etkisine ilişkin soruya “Evet özel sektör rüşvet, hediye vb. vererek kamusal işlemler ve hukuki düzenlemeler üzerinde çok etkilidir” diyor.

Yolsuzluğun en yaygın olduğu düşünülen kurumlar arasında ise yerel yönetimler/belediyeler ve siyasi partiler ilk sırada yer alıyor.

Yolsuzluk iddialarının oy tercihlerini olumsuz etkilediğini belirten katılımcıların oranı ise yüzde 52. Araştırma sonucuna göre en fazla usulsüz ödeme ya da hediyenin verildiği kurumlar ise belediyeler.

YOLSUZLUĞU ŞİKAYET ETMENİN FAYDASI YOK

“Son bir yıl içinde usulsüz ödeme yapmanız / hediye vermeniz istendiyse bu konuda yasal bir şikayette bulundunuz mu / ihbar ettiniz mi sorusuna ise katılımcıların yüzde 88’i “hayır” cevabını veriyor.

Katılımcıların yüzde 60’ı yasal şikayette bulunmanın yolsuzluğu önlemede bir faydası olmayacağına inanıyor. Uluslararası Şeffaflık Derneği’ne göre sonuçlar Türkiye’de yolsuzluğun kamudan özel sektöre, pek çok alanda adalet ve hizmete erişimi engelleyen bir sorun haline geldiğini gösteriyor.

Cezasızlık ile hukuk devleti ilkesinin zedelenmiş olması da yolsuzlukla mücadeleyi etkisiz hale getiriyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde