Şoför Mehmet'i Berke yaptılar

Şoför Mehmet'i Berke yaptılar

İran ve Türkmenistan'da bir trafik cezası için ülkeye giriş yasağı getirince şoförler isim değiştirmek zorunda kaldı.

Şoför Mehmet'i Berke yaptılar
16px
24px
22.10.2014 08:31
ABONE OLgoogle
Türk TIR'larının bölge coğrafyasında yaşadığı zulüm her geçen gün artıyor. İran ve Türkmenistan'da bir trafik cezası için ülkeye giriş yasağı getirince şoförler isim değiştirmek zorunda kaldı. 40 yıllık TIR şoförü Mehmet çareyi adını Berke yapmakta buldu

Başta İran olmak üzere Türkiye'ye yakın coğrafyalardaki sınır kapılarında yaşanan sorunlar, aylarca ürünlerini istenilen adrese taşıyamayan TIR şoförlerini canından bezdirdi. Son olarak İran'ın ülkesinden transit geçişte istediği parayı 3 katına çıkarması nedeniyle binlerce TIR, sınır kapılarında mahsur kaldı.

Ancak bir anlamda ihracat savaşçısı olan TIR şoförlerinin sıkıntıları bunlarla da sınırlı değil. Son dönemde Türkmenistan ve İran'da başlatılan yeni bir uygulama şoförlerin adeta TIR'latmasına yol açtı. Türkmenistan'ın başlattığı İran'ın yakın zamanda uygulamaya aldığı sisteme göre bu ülke sınırları içinde bir kez trafik cezası alan bir şoföre giriş yasağı getiriliyor.

Ancak işin ilginç yanı bir isme getirilen yasak, dijital sistem nedeniyle o ad ve soyaddaki tüm şoförleri kapsıyor. Bu gerekçeyle benzer bir ada sahip başka bir şoförün de ülkeye girişi engellenebiliyor. Kayıtlara göre çeşitli nedenlerle bir yılda 600 Türk TIR şoförü kapıdan çevrildi. 

İSİM DEĞİŞTİRİYORLAR 

Bu duruma maruz kalanlar tekrar iş hayatına dönmek için ise ilginç bir yol buldu. Mahkemeye giden TIR şoförleri pek de alışık olmadıkları yeni nesil isimlerle adlarını değiştirmeye başladı. Örneğin Hataylı Mehmet Doğan isimli şoför iki kez isim değiştirdi. Önce Berke sonra da Mert isimlerini aldı. Daha sonra ise mesleği bırakma kararı alan Mert Doğan, şu açıklamayı yaptı: "Ailem ve yakınlarım bana ilk adımla sesleniyor. Ancak resmi adım artık Mert. 

'MEHMET'LER BERKANT OLMAK ZORUNDA"

Konuyla ilgili açıklama yapan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, isim değiştirmek zorunda kalan şoförlere bizzat yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Vakaların artmaya başladığını belirten Şener, "Bu işi yapabilmeleri için isim değiştirmekten başka şansları da yok" dedi. Şener şöyle devam etti:

"Bu sebeple adını değiştiren, hatat ikinci adı da sakıncalı hale geldiği için işi bırakan sürücü var. Türk sürücüler bir ay öncesine kadar isim değiştirmeyip İran'ı geçiyor Türkmen kapısında işi isminde sorun olmayan başka bir şoföre devrediyordu. İran, bu yükleri de kendi araçları taşısın diye, 1 Eylül itibarıyla sürücüsü değişen araç çıkışına izin vermiyor. Ne yazık ki 'Bütün Mehmet'ler Berke veya Berkant olmak zorunda bırakılıyor" dedi. 
Metin Can/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde