Skandal genelge: Maden ruhsatlarında yandaşa jet onay: Cengiz'e yeşil, Koç'a kırmızı kod

Skandal genelge: Maden ruhsatlarında yandaşa jet onay: Cengiz'e yeşil, Koç'a kırmızı kod

Yayımlanan genelgeyle maden ruhsat izinleri, Başbakanlık’a bağlandı. Genelge sonrası maden ruhsatlarıyla ilgili kırmızı, yeşil, beyaz renklerden oluşan bir liste hazırlandığı ortaya çıktı.

Skandal genelge: Maden ruhsatlarında yandaşa jet onay: Cengiz'e yeşil, Koç'a kırmızı kod
16px
24px
06.05.2015 05:36
ABONE OLgoogle
Haziran 2012’de yayımlanan genelgeyle maden ruhsat izinleri, Başbakanlık’a bağlandı. Genelge sonrası maden ruhsatlarıyla ilgili kırmızı, yeşil, beyaz renklerden oluşan bir liste hazırlandığı ortaya çıktı. Listede olumsuz görüş verilen şirketler kırmızı, uygun bulunan başvurular yeşil ve görüş verilmeyen başvuru da beyaz renkle yer aldı.

İktidarın iş dünyasına yönelik ayrımcılığı zirve yaptı. 3 yıl önce Başbakanlık’a bağlanan maden ruhsat izinleriyle ilgili skandal belgeler ortaya çıktı. Başvurular için kırmızı, yeşil ve beyaz renkli liste hazırlandı. Olumsuz görüş verilen şirketler kırmızıyla, uygun bulunanlar yeşille işaretlendi. Mehmet Cengiz, Remzi Gür, Abdullah Tivnikli gibi hükümete yakın işadamlarının başvuruları 1-2 ayda onaylandı. Ömer Koç ve Akın İpek’in aralarında bulunduğu işadamlarının başvuruları ise 2 yıl bekletildikten sonra olumsuz sonuçlandı.

Madenler dahil kamu taşınmazlarının satış ve kiralanması için, 16 Haziran 2012’de yayımlanan genelgeyle Başbakanlık izin şartı getirildi. Başbakan Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan genelge şöyle (2012-15): “Kamu kurum ve kuruluşları (Belediyeler ve il özel idareleri hariç) ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait şirketlerin, kendi mülkiyetlerinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazlarıyla ilgili olarak; kamu kurum ve kuruluşları, vakıf, dernek veya bunların şirketlerine, gerçek veya tüzel kişilere; satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir vb. her türlü tasarrufa yönelik işlemleri için Başbakanlık’tan izin alınacaktır.”

Başbakanlık genelgesi, yatırımları yavaşlattığı için iş dünyasının da tepkisini çekmişti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Aralık 2013’te düzenlenen Enerji Zirvesi’nde konuşan Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, Başbakanlık genelgesi sonrası yatırımcıların yaşadığı zorluğa, “Kömür madeninde sondaj için müracaat ediyoruz, yeni bir yönetmelikle Başbakanlık’a gidiyor. Biraz komik durumlar oluşmaya başladı. Bunların bir an önce ortadan kaldırılması lazım. Şu anda sondaj yapamaz durumdayız.” diyerek tepki göstermişti. Başbakanlık genelgesi, bir taraftan maden ruhsatlandırma sürecini yavaşlatırken, diğer yandan yeni bir ayrımcılığı gözler önüne serdi. Başbakanlık ve Enerji Bakanlığı kaynaklarından Zaman’a ulaşan bilgi ve belgeler, ruhsatlandırma işlemlerinin Başbakanlık iznine bağlandıktan sonra yapılan ayrımcılığı ortaya koydu. Buna göre, Başbakanlık’a gönderilen (Temmuz 2012-Mart 2014) maden ruhsat başvuruları için kırmızı, yeşil, beyaz renkten oluşan liste hazırlandı.

Başbakanlık’ın olumsuz görüş verdiği şirketler kırmızı renkle işaretlenirken uygun bulunan başvurulara yeşil renk verildi. Görüş verilmeyen başvuruların rengi ise beyaz oldu. Listede yer alan bilgilere göre kamuoyunda hükümete yakın işadamları olarak bilinen Cengiz İnşaat (Mehmet Cengiz), Limak (Nihat Özdemir) gibi şirketlerin maden ruhsat başvuruları 1-2 ay gibi kısa sürede uygun bulunarak onaylandı. Buna karşılık İpek Grubu (Akın İpek), Koç Grubu (Ömer Koç) gibi şirketlerin başvuruları için Başbakanlık tarafından ‘olumsuz’ görüş verilerek (kırmızı) geri gönderildi. Bu başvurulara verilen cevap süresi ise 2 yılı buldu. Başbakanlık özellikle altın ruhsatlandırmalarında kamuoyuna yansıyan işadamlarının kimliklerine göre ‘uygun’ görüş vermesi, listede öne çıkan önemli bir ayrıntıyı oluşturdu.


İsmail Altunsoy/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde