Skandal gelişme! Hollandalı şirket 3. havalimanı projesinden çekildi

Skandal gelişme! Hollandalı şirket 3. havalimanı projesinden çekildi

3. Havalimanı projesine başvuru yapan Hollandalı firma, yol açacağı çevresel zararları öğrendikten sonra çekildi

Skandal gelişme! Hollandalı şirket 3. havalimanı projesinden çekildi
16px
24px
21.02.2017 14:27
ABONE OLgoogle

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), İstanbul’un kuzey ormanlarını büyük ölçüde tahrip edeceği için tartışmalara yol açan 3. havalimanı inşaatında pay almak isteyen Hollandalı bir inşaat ve emlak şirketinin projeden çekildiğini duyurdu.

KOS tarafından yapılan açıklamada, ismi ve hangi projeyi üstlenmek istediği bilinmeyen Hollandalı şirketin 2016'da projesine kredi almak ve sigortalatmak üzere köklü kredi kurumu Atradius Dutch State Business'a (ADSB) başvurduğu belirtildi.

Ekim ayında ADSB'nin KOS'la 3'üncü havalimanı projesine ilişkin irtibata geçmesi üzerine, ADSB yetkilileriyle İstanbul'da görüşen KOS üyeleri, 'Projenin bölge ekosistemi üzerinde bırakacağı kalıcı hasarları, projede yaşanan iş cinayetlerini, projenin kır ve kente etkisini ve projenin şeffaf bir şekilde ilerlemediğini' aktardıklarını açıkladı.

Kuzey Ormanları Savunması yaptığı açıklamada “İstanbul’un akciğerleri Kuzey Ormanları’nın ekosistemini bozacağı ve devasa büyüklükteki bir alanı betonlaştıracağı için eleştirilen ve yaşam savunucuları tarafından durdurulması istenen 3’üncü havalimanı inşaat sahasında proje başvurusu yapan Hollandalı bir şirket, Kuzey Ormanları Savunması’nın (KOS) görüşleri üzerine projeden çekildi” ifadelerini kullandı.

Adı açıklanmayan ve hangi projeyi üstlenmek istediği belirtilmeyen Hollandalı bir inşaat-emlak şirketi, proje kapsamında kredi almak ve sigortalatmak üzere uluslararası kredi kurumu olan Atradius Dutch State Business’a (ADSB) 2016 yılı içerisinde yaptığı başvuruya olumlu cevap alamayınca çekildiğini duyurdu.

3. havalimanına “Yakıt çiftliği” kuruluyor

KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI’NDAN AÇIKLAMA

Kuzey Ormanları Savunması yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kuzey Ormanları Savunması (KOS) olarak ADSB yetkilileriyle İstanbul’da bir araya gelerek, toplantıda ‘Projenin bölge ekosistemi üzerinde bırakacağı kalıcı hasarları, projede yaşanan iş cinayetlerini, projenin kır ve kente etkisini ve projenin şeffaf bir şekilde ilerlemediği dahil olmak üzere bir dizi itirazımızı’ aktarmış ve ‘İstanbul’un katli demek olacak 3. havalimanının yapılmamasından başka bir yol olmadığını’ belirtmiştik.

KOS olarak, 3.havalimanı projesine yönelik bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz itirazlarımızda, açıklamalarımızda ve 3. havalimanı ile ilgili hazırladığımız raporumuzda altını çizdiğimiz üzere bu projenin bir ulaşım projesi olmadığını, Kuzey Ormanları’nı betonlaştıracak bir emlak-inşaat projesi olduğunu belirttik.

Konuya ilişkin geçen ay ADSB yetkililerinden aldığımız habere göre, Hollandalı şirketin kredi desteği reddi sonucunda projeden çekildiğini öğrendik.”

Yerli mermercilere şok: 3. Havalimanında Çin işi..

?BAŞKA ŞİRKETLER DE ÇEKİLEBİLİR

KOS'un geçen ay ADSB'den edindiği bilgilere göre Hollandalı şirket, kredi desteği reddi sonucunda projeden çekildi. ADSB ile KOS arasında irtibatı kuran Hollandalı sivil toplum kuruluşu Both ENDS yetkilisi Niels Hazekamp şu ifadelerde bulundu: "Ne Hollanda şirketinin kimliği ne de başvurunun geri çekilme sebebi açıklanmadı ama KOS'un kaygılarını ADSB ile paylaşma yolunda gösterdiği çabaların, Hollandalı ihracatçıların havalimanı projesi konusundaki dahiliyetlerini yeniden gözden geçirmelerini sağlayacağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki ihracat kredisi sigortası için yapılan bu başvurunun geri çekilmesi diğer şirketleri de projedeki rollerini yeniden değerlendirmeye iter."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde