Sizi kırmadım geldim, sizi de Borsa'ya bekliyorum

Sizi kırmadım geldim, sizi de Borsa'ya bekliyorum

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, şirketlerin sermaye sağlamak için Borsa'ya açılmaları gerektiğini söyledi.

Sizi kırmadım geldim, sizi de Borsa'ya bekliyorum
16px
24px
30.08.2012 11:50
ABONE OLgoogle

Bankalardan sağlanan kaynağın 'emanet' olduğunu ifade eden Turhan, "Bankalara bazen eleştiri yapılıyor; 'Bankalar, krizin en zirveye çıktığı noktada küt diye kredileri kestiler' diye ama haklılar. Belki bana kızacaksınız ama bankalardaki para bankaların parası değil ki. Emanete uygun davranmak zorundalar." dedi.

Turhan, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 'Sermaye Piyasalarındaki Gelişmelerin Sanayimizin Geleceğine Etkileri' konusunun ele alındığı ağustos ayı Meclis toplantısına konuk oldu. Turhan, burada yaptığı konuşmada sanayicilerin mutlak surette finansal imkanlarını arttırması gerektiğini söyledi. Bankaların işletme finansmanında çok önemli bir rol oynadığına işaret eden Turhan, şirketlerin kaynak sağlamak için Borsa'ya açılmalarını önerdi.

Turhan, "Payların halka arzı hem uzun vadeli hem de düşük maliyetli bir finansmandır. Servetin ve zenginliğin topluma yayılmasını sağlıyor. Bir kere kaynak halka arz edilip, Borsa'da işlem görmeye başladığında muazzam likidite sağlıyor. Nakdi olmayan sermayeyi nakdi sermaye haline getirmek mümkün. Bankalarda kredi teminatı olarak kullanmak mümkün." şeklinde konuştu.

İbrahim Turhan, sermaye yapısının, borç, öz kaynak oranını bozacak şekilde ve sistemin finansal risklerini artıracak şekilde bir sonuç doğurmasına müsaade edilmemesinin önemli olduğuna işaret etti. Geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye'de finansal sektörün varlıkları milli gelirin tamamını geçtiğini ve 1,5 trilyon liraya yaklaştığını vurgulayan Turhan, bunun çok ciddi bir bölümünün bankacılık sektöründen kaynaklandığını kaydetti.

Son 10 yılda Türkiye ekonomisinin normalleştiğini, reel faiz düşerken ekonominin büyüdüğünü ifade eden Turnan, şöyle konuştu:

"Varlıklarımızın değeri ciddi manada arttı. Türk parası reel olarak yabancı paralar karşısında değer kazandı. Bu ortamı daha önceden bilseydiniz paranızı faize, mevduata mı yatırırdınız, yoksa TL cinsinden şirketlerin değerine mi yatırırdınız? Yabancılar Türkiye'nin bu istikrarına ikna olmuşlar, buna oynamışlar ve kazanmışlar. Ama biz ne olur ne olmaz deyip yabancı parada ve faizde kalmışız. Dolayısıyla Türkiye'nin kazançlarından yeterince istifade edememişiz. İşte Türkiye'nin kazançlarından önümüzdeki dönemde yeteri kadar istifade etmesinin en önemli yolu Türk yatırımcılarının Türk sermaye piyasasıyla barışması ve buluşmasıdır."

Konuşmasında bir ailenin samanlıkta sakladığı 100 bin lirasının yanması haberini hatırlatan Turhan "Ülkemizde bazı insanlar tasarruflarını samanlıkta saklamışlar. Para yanmış para... Yüreğim cız etti. Altının süs eşyası olarak alınması güzel bir şey ama bunun tasarruf olarak alınması yazık. Çünkü binbir zorlukla kazanılan para, başka ekonomik değerlerin üretilmesinde kullanılacağına, ekonomiye geri kazanılacağına, atıl vaziyette tutuluyor. Bu kayıpların önlenmesi halka arzların çoğalmasıyla mümkün." ifadelerin kullandı. Turhan'ın verdiği bilgiye göre, İMKB 270 milyar dolara ulaşan piyasa değeriyle bölgedeki en büyük borsa oluken, gelişmekte olan ülke piyasaları arasında ilk 10'a giriyor. Borsa'da işlem gören senetlere bakıldığında şirketlerin temkinli davrandığı gözleniyor. Şirketler, payların önemli bir kısmını ellerinde tutmayı tercih ediyor.

Sizi kırmadım geldim, sizi de Borsa'ya bekliyorum

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) programında yaptığı konuşmada işadamlarına sitem etti. İSO'nun en büyük 100, 500, 1.000 şirketine baktığında hafif bir burukluk hissettiğini vurgulayan Turhan, "En büyük 100 şirketimizin sadece 28'i Borsa'da bulunuyor. Ben sizi kırmadım, geldim. Sizler de bizim davetimize icabet edin. Borsa ile daha yakın teşriki mesai kurun. Arkadaşlarımız kapınızı çalacak. Arkadaşlarımız, önümüzdeki 2 yıl içerisinde en büyük şirket listesindeki 150 şirketi ziyaret edecek." ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde