Sivas’taki yara 22 yıldır kanıyor

Sivas’taki yara 22 yıldır kanıyor

Sivas Olayları’nın 22’inci yıl dönümü nedeni ile düzenlenecek anma programları öncesi kente giriş yapan araçlar kontrolden geçirildi, yolculara kimlik kontrolü yapıldı.

Sivas’taki yara 22 yıldır kanıyor
16px
24px
02.07.2015 08:17
ABONE OLgoogle
Sivas’ta 2 Temmuz 1993 günü Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin düzenlediği Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli yakıldı. Cuma namazından çıkanlar saatlerce yangını seyretti. Yangına şehir mülki yönetimi de müdahale etmedi. İtfaiye devreye sokulmadı. Otelin tahliye için bir girişimde bulunulmadı. Ankara’da dönemin Başbakan Yardımcı Erdal İnönü ve diğer yetkililerin olaya müdahalesine yönelik talepler sonuçsuz kaldı.  Bu koşullarda çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yanarak ve dumandan boğularak hayatlarını kaybetti.

VALİ’NİN DAVETİYLE ŞENLİK İÇİN KENTE GELMİŞLERDİ

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında yazar Aziz Nesin’in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak kente geldi.

Sivas’ta Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti.

MADIMAK OTELİ ATEŞE VERİLİYOR

Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi.

KENDİ İMKANLARIYLA KURTULDULAR

Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin’i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü.

Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen ”2 günlük sokağa çıkma yasağı” ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.

SİVAS KATLİAMININ 22’İNCİ YILI NEDENİYLE SIKI ÖNLEM

Sivas Olayları’nın 22’inci yıl dönümü nedeni ile düzenlenecek anma programları öncesi kente giriş yapan araçlar kontrolden geçirildi, yolculara kimlik kontrolü yapıldı.

Sivas’a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 22’inci yıl dönümü kapsamında bugün yapılacak anma programı için kentte tedbirler artırıldı.

Sabah saatlerinden itibaren kente giriş noktalarında polis ekipleri uygulama noktaları oluşturdu. Anma etkinlikleri için şehir dışından gelenleri taşıyan otobüs ve araçlar, denetim noktalarında durdurularak bagaj kontrolü yapıldı. Ayrıca otobüslerde seyahat eden kişilerin de kimlikleri kontrolden geçirildi. Kontrol işlemleri tamamlanan araçların kent merkezine girmelerine izin verildi.

ŞEN: 22 YIL ÖNCE MADIMAKTA YAŞADIĞIMIZ ACIYI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Manavgat Şube Başkanı Burak Şen, Türkiye Cumhuriyeti’nin en karanlık günlerinden birini 22 yıl önce Sivas Madımak’ta yaşadığını söyledi.  Burak Şen, yaptığı açıklamada, 2 Temmuz 1993 de Pir Sultan Abdal Şenliği için Sivas’a gelmiş olan otuz üç yazar, ozan, aydınının o gün hunharca yakılarak öldürülmesinin derin üzüntüsü içinde olduklarını kaydetti. Şen, “Her 2 Temmuz’da; sadece acı yaşar ülkede; türküler, semahlar, insanlık, duygular, şiirler, laiklik, demokrasi, hukuk, ahlak ve Türkiye ölür, sadece acı yaşar.” dedi.

KATLİAMIN AVUKATLIĞINI ÜSTLENENLER İKTİDARDA

Olaydan sonra gözaltına alınan yüzden fazla kişi hakkında açılan davanın 2000 yılında sonuçlandığını belirten Şen, otuz üç sanık idama, on dört sanık on beş yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldığını ve 2002 yılında idam cezası yürürlükten kalkınca cezaların ‘müebbet’e çevrildiğini hatırlattı.

O gün katliamcıların avukatlığını üstlenenler bugün iktidarda olduğunu ileri süren Şen, katillerin avukatlarının önemli bir kısmının milletvekilliği ile ödüllendirildiğini iddia etti.

Yakalanabilen suçluların cezasını bulduğu ama; o gün Sivas’ta yakılan canların acısı ve anısı hep yürekleri acıttığı ve acıtacağının altını çizen Şen, Sivas Madımak’ta yakılan aydınları hiç bir zaman unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını sözlerine ekledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde