Sit-com yapan kazanıyor

Sit-com yapan kazanıyor

Ekranlarda yeniden sit-com furyası başladı. Ancak bunun sadece tasarruf amaçlı olmadığı belirtiliyor.

Sit-com yapan kazanıyor
16px
24px
25.06.2010 23:09
ABONE OLgoogle

Melis Tosyalı'nın haberi/Para Dergisi

Ekranlarda yeniden sit-com furyası başladı. Ancak bunun sadece tasarruf amaçlı olmadığı belirtiliyor. Bazen bir drama kadar yüksek maliyetlere çıkan sit-com’ların artışındaki önemli sebep olarak , Türk halkının gülme isteği gösteriliyor. 

 SIKI bir televizyon seyircisiyseniz bu yıl ekranlardaki sit-com furyasının da farkına varmışsınızdır. Geçen sezon “Papatyam” ile yeniden start alan sit-com rüzgarı, bu sezon 10’u aşkın diziyle devam ediyor. Öyle ki “televizyonların tiyatroları” olarak adlandırılan sit-com diziler, bir süre öncesine kadar neredeyse tüm yayın akışını kaplayan dramaların tahtına da ortak olmuş durumda. Hatta son olarak dramatik sinema filmleriyle tanıdığımız Mahsun Kırmızıgül’ün de Türkmax için bir sit-com hazırlığında olması, bu yaz ve önümüzdeki sezon da bu tür dizilerin ekranda kendilerine daha çok yer bulacağının işaretini veriyor.

Sit-com dizilerin yeniden ekranlara dönmesi akıllara ilk anda, “Ekonomik krizden etkilenen dizi sektöründe tasarrufa mı gidiliyor?” sorusunu da getirmiyor değil. Ancak yapımcı şirketler durumun sadece tasarrufla açıklanamayacağı görüşünde... Neden mi? Öncelikle, sanıldığının aksine sit-com bir dizi yapma maliyetiyle bir drama maliyeti arasında çok büyük farklar bulunmuyor. Yapımcılar, bir bölümlük sit-com maliyetinin de drama gibi ortalama 100 bin TL’lerden başladığını belirtiyor. Hatta çok ünlü ve başarılı oyuncuların rol aldığı bir sit-com, sıradan bir dramadan çok daha yüksek bütçelere bile sahip olabiliyor.

 “SİT-COM YAPABİLEN ŞİRKET AZ”

Öte yandan yapımcı şirketler ekranlardaki bu furyanın yine de farklı sebeplerden ekonomik krizle bağlantısı olduğu görüşünde. Örneğin Altıoklar Prodüksiyon’un ortaklarından Mehmet Altıoklar, ekonomik krizle birlikte kanalların programlardaki ürün gamını çeşitlendirdiklerini söylüyor. Altıoklar, bu nedenle artık kanallarda sadece ağır dramaları değil, sit-com dizileri, yarışmaları ve eğlence programlarını da görmeye başladığımızın altını çiziyor.

Altıoklar Prodüksiyon’un da ekranlarda birkaç sezondur süren üç sit-com’u bulunuyor: “Açık Mutfak”, “Kahve Bahane” ve “1 Kadın 1 Erkek”. Bunlardan özellikle “1 Kadın 1 Erkek”, son iki yıldır ekranları kelimenin tam anlamıyla kasıp kavuruyor.

Altıoklar, birkaç sit-com’un ekranlarda yakaladığı başarı karşısında tüm yapımcıların sit-com’a dönüşünü de doğru bulmuyor. Türkiye’de sit-com yapabilen az sayıda şirket olduğunu düşünen Altıoklar, özellikle uyarlama konusunda birçok yapımcı şirketin sınıfta kaldığını belirtiyor. Altıoklar, “1 Kadın 1 Erkek”in başarısında da güçlü senaryo ekibinin büyük rolü olduğunun altını çiziyor. Altı kişi tarafından yazılan sit-com, iki yıl daha ekranlarımızda olacak. Altıoklar, final bölümünün ise gelen talepler doğrultusunda, bir sinema filmi olarak uyarlanacağının müjdesini veriyor. Bunun dışında şirketin önümüzdeki sezon için yine uyarlama bir dizi projesi daha bulunuyor.

Maliyet konusuna dönersek...  Mehmet Altıoklar da, bir sit-com bütçesiyle drama arasında çok büyük farklar olmadığını düşünenlerden... Altıoklar, “Kurtlar Vadisi ya da Ezel gibi maliyetin yüksek olduğu dizilere kıyasla sit-com maliyetleri daha düşük. Ancak ortalama bir dramadan zaman zaman daha yüksek bile olabiliyor. İkisinin arasındaki ortalama maliyet farkı ise yüzde 20’ler civarında” diyor. Dramalarda olup da sit-com dizilerde olmayan en büyük kalem ise prodüksiyon. Altıoklar, prodüksiyon maliyetinin az olmasının yanı sıra bu durumun yapımcılara zaman kazandırdığını söylüyor. 

Öte yandan sit-com’larda oyunculuk bütçeleri dramalara göre biraz daha yüksek. Bütçenin içindeki diğer yüksek kalemleri ise Altıoklar, senaryo ve şayet dizi uyarlamaysa yurtdışına ödenen telif bedeli olarak sıralıyor. Ayrıca stüdyo ve dekor maliyetlerinin de diğer önemli kalemler olduğunu ekliyor.

 “RİSKLİ BİR YATIRIM”

2004’te “Çocuklar Duymasın” adlı sit-com’la ekranları gülmekten geçiren Mint Prodüksiyon’un sahibi Birol Güven’in açıklamaları da Altıoklar’dan farklı değil. Altı yıl sonra “Çocuklar Duymasın”ın yeni bölümlerini yapmaya hazırlanan Güven, hala ekranlarda yayınlanan “Papatyam” adlı sit-com’un da yapımcısı.

Çok rating alan bir sit-com’un maliyetinin bir dramaya denk olduğunu söyleyen Güven, örnek olarak yapımcılığını üstlendikleri drama dizisi “Arka Sıradakiler” ile sit-com dizi “Papatyam”ı gösteriyor. Arka plandaki ekiplerin aldığı ücretin değişmediğini hatırlatan Güven, bunlara ek olarak dramalardaki gerçek mekanların aksine sit-com’larda yüksek kiralı platoların kullanıldığını belirtiyor. Bu nedenle de Güven, sit-com’ların oldukça riskli yatırımlar olduğu kanısında. “Şayet dizi tutmazsa, tüm dekor maliyetini yapımcı karşılamak zorunda kalır” diyen Güven, şunları ekliyor: “Gerçek mekanda çekilen diziler sadece çektikleri bölümün maliyetini karşılar. Sit-comlarda ise bazen dekor maliyetini çıkarmak için en az 15-20 bölüm yayınlanması gerekir.”

 ARTIK GÜLMEK İSTİYORLAR

Bugünlerde öne çıkan bir diğer dizi ise “Türk Malı”. Avrupa Yakası’nın Şahika’sı Binnur Kaya ve Şafak Sezer’in buluştuğu bu sit-com, Kuzey Production imzası taşıyor.

Şirket yetkilisi Gülümsün Özkök, ekranlardaki sit-com furyası için diğerlerinden farklı bir açıklama getiriyor. “Ekonomik kriz sonrasında herkesin gülmeye ihtiyacı vardı. Bu nedenle sit-com sayısı arttı” diyen Özkök, Türk halkının artık hüzünden uzaklaşmak istediğini belirtiyor. Özkök, “Biz kafa yorucu, izlerken düşündüren bir iş yapmıyoruz. Seyirci de bunu istiyor. Televizyonun karşısına geçtiğinde kafasını boşaltmak, gülmek ve eğlenmek istiyor” diyor.

Ekrandaki sit-com’lar

Dizi adı              Kanal              Yapımcı

Türk Malı              Show TV              Kuzey Productions

Papatyam              Star              Mint Prodüksiyon

1 Kadın 1Erkek              TürkMax              Altıoklar

Kahve bahane              TürkMax              Altıoklar

Açık Mutfak              TürkMax              Altıoklar

Sıkı Dostlar                            TürkMax              TürkMax

Sen Harikasın              TürkMax              Seray Sever

Cuma’ya Kalsa              Kanal D              Med Yapım

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde