Şişli’den Şam’a! ABD, 4 Türk’ü kara listeye aldı

Şişli’den Şam’a! ABD, 4 Türk’ü kara listeye aldı

ABD, İstanbul Şişli’de faaliyet gösteren Panama kayıtlı ‘Milenyum Enerji’ isimli firma ve 4 Türk yetkilisi başta olmak üzere toplam 13 firmanın Suriye’de Beşar Esad rejimine enerji ürünleri sağladığını iddia ederek yaptırım kararı aldı.

Şişli’den Şam’a! ABD, 4 Türk’ü kara listeye aldı
16px
24px
05.08.2015 05:15
ABONE OLgoogle
ABD Hazine Bakanlığı, Suriye’de Esat rejimine destek sağladıkları gerekçesiyle 4 Türk yetkili ve 13 uluslararası firma ve bazı gemilere yaptırım kararı aldı.

Bakan Yardımcısı Adam Szubin tarafından yapılan açıklamada, aralarında Türkiye’de faaliyet gösteren Panama kayıtlı  “Milenyum Enerji” isimli firma ve 4 Türk yetkilisi başta olmak üzere toplam 13 firmanın Suriye’de Beşar Esad rejimine enerji ürünleri sağladığı iddia edilerek kendilerine yaptırım uygulanacağı ifade edildi.

Açıklamada,  bakanlığın Esat rejiminin Suriye halkına karşı saldırılarda kullandığı petrol ürünlerini tedarik etmesine destek sağlayanlara yönelik baskıları artırıcı tedbirlere devam edileceği kaydedilirken, ABD ve AB’nin başlattıkları yaptırımları delici faaliyetlerde bulunan 4 Türk ve 13 firma kara listeye alındı.

5 MİLYON DOLAR

Kara listeye alınan Suriye firması ‘The Eagles LLC’nin geçtiğimiz yıl bu kapsamda ABD tarafından kara listeye alınan bir başka Suriye şirketi ‘Abdülkerim Grubu’nun bir uzantısı olduğu ve merkezi İstanbul Şişli’de bulunan Milenyum Enerji’ye Suriye’ye petrol nakliyatı için 5 milyon dolar ödeme yaptığı iddia ediliyor.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Vekili Adam Szubin, yaptığı açıklamada, “Hazine Esat’ın destek ağını zayıflatmak için güçlü mali araçları kullanmaya devam edecek. Bu hedeflenen yaptırımlar, Suriye hükümetine halkına karşı uyguladığı şiddet kampanyasını durdurmak için ekonomik ve mali baskıyı yoğunlaştıracak”  ifadesini kullandı. ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan yazılı bildiride Milenyum Energy’nin İstanbul Şişli’den yönetildiği belirtildi.

LPG GÖNDERMİŞLER

Milenyum’un Suriye’nin Esat rejimi kontrolündeki Banias limanına düzenli olarak sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) türü ürünlerin naklini ayarladığı belirtilirken, geçtiğimiz şubat ayında kara listedeki Suriye firması ‘The Eagles’ın 7 milyon dolar değerindeki 15 bin metreküp yakıtın naklinin ‘Milenyum’a ait ‘Tala’ isimli tanker ile gerçekleştirildiği, yine Nisan ayı ortalarında da Milenyum’un bir başka tankeri ‘Green Light’ ile 18 bin metreküp ve mart ayı içinde de yine aynı Milenyum’a ait ‘The Blue Way’ tankeri ile binlerce metreküp LPG gazının Suriye’nin Banias limanına ulaştırıldığı iddia edildi.

ROMANYA’YI KANDIRMIŞLAR

ESAT rejimine ait olduğu iddia edilen ‘The Eagles’ın Milenyum’un un yöneticisi Ufuk Kenar (35) ile çalıştığı kaydedilirken, ABD Hazine bakanlığı, Kenar’ın yanı sıra diğer 2 yönetici Erkan (35) ve Serkan Düzgören (36) ile Milenyum çalışanı Mustafa Aydın (27) için de yaptırım uygulanacağını açıkladı. Açıklamada Kenar’ın Esat rejimine gönderdiği LPG gazını Romanya’dan alırken, gazı Afrika ülkesi Eritya’ya göndereceğini belirttiği ancak,  “Syn Maia” isimli tankere yüklediği gazın Mart 2014’de Suriye’nin Banias limanında boşaltıldığı iddia edildi.

TANKERLER MİLENYUM’UN 

MİLENYUM Enerji’ye bağlı olduğu iddia edilen Türkiye’den yönetilen, Marshall adalarına kayıtlı iki Türk firması daha kara listeye alındı.  Nakliyede kullanılan “The Tala”, “Blue Dream”, “Green Light”, “Mariana”, “Aqua”, “Blue Way”, ve “Blue Gas” isimli tankerlerin Milenyum’un birer uzantısı olduğu iddia edilen bu firmaların üzerine kayıtlı olduğu belirtildi.

Razi Canikligil/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde