Şişli'deki 4 gökdelenin inşaatı durduruldu

Şişli'deki 4 gökdelenin inşaatı durduruldu

Şişli Belediyesi, Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin de bulunduğu araziye Taşyapı firması tarafından yapılmak istenen 4 kule inşaatı çalışmalarını yeniden durdurdu

Şişli'deki 4 gökdelenin inşaatı durduruldu
16px
24px
08.12.2016 19:08
ABONE OLgoogle

Şişli'deki 37 katlı 4 gökdelenin inşaatı ikinci kez durduruldu.

Şişli Belediyesinden yapılan açıklamada, Şişli Endüstri Meslek Lisesinin de üzerinde bulunduğu, Kaptanpaşa Mahallesi'nde yer alan 65 dönümlük arazinin, azınlık vakıflarına ait malların iadesine ilişkin kararnameyle Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı'na verildiği hatırlatıldı.

Vakfın da yüzde 50 kat karşılığı bir inşaat firmasıyla anlaştığı aktarılan açıklamada, "Arazinin imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'sınırsız kat izni' ile çıktı. Plan, açılan davalar üzerine iptal edildi. Ancak bakanlık 2014'te hazırladığı yeni planla arazinin 36 bin metrekaresine imar izni verdi." denildi.

Açıklamada, izin verilen alanda belediyenin hizmet binasının üçte birinin bulunduğu gerekçesiyle bakanlık aleyhine 16 ayrı dava açıldığı ifade edilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Bütün bu gelişmeler yaşanırken firma inşaata başladı ve Şişli gibi yeşili az bir ilçede 200'e yakın yetişmiş ağaç söküldü. Yeşil alan olan yerler ise hafriyat alanına dönüştürüldü. Belediye, elinde konuyla ilgili herhangi bir proje bulunmadığını gerekçe göstererek, 24 Kasım'da inşaatı durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ertesi gün imara ilişkin her türlü işlem yetkisinin kendilerine ait olduğunu belirtip, inşaat faaliyetinin durdurulma işleminin kaldırılmasını istedi. Proje kaldığı yerden devam ederken bu kez konu Şişli Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına aktarıldı. Çünkü projeye komşu olan parsel, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca tescilli bir yer. Kültür ve Turizm Bakanlığı da belediyenin yazısına cevaben, ilgili alandaki ve çevredeki taşınmazlarda gerekli can, mal ve emniyet tedbirlerinin ivedilikle alınması, bahsi geçen alanda yapılan izinsiz inşai/fiziki müdahalenin durdurulması ve önlenmesi, KUDEB uzmanlarınca yapılan inceleme, rapor ve belgelerle projeyle ilgili tüm dokümanların müdürlüklerine gönderilmesini talep etti."

Açıklamada, Şişli Belediyesi zabıta ekiplerinin, bunun üzerine inşaatı ikinci kez durdurduğu bildirildi.

KORUMA KURULU PROJEYLE İLGİLİ BELGE İSTEDİ 

Şişli bölgesinden sorumlu olan 2 No'lu Koruma Kurulu verdiği kararla '1762 ada, 3 parselde ve çevredeki taşınmazlarda gerekli can, mal ve emniyet tedbirlerinin ivedilikle alınması, bahsi geçen alanda yapılan izinsiz inşai/fiziki müdahalenin durdurulması ve önlenmesi, KUDEB uzamanlarınca yapılan inceleme, rapor ve belgeler ile projeyle ilgili dökümanların müdürlüklerine gönderilmesini" talep etti.

İNŞAAT DAHA ÖNCE DE DURDURULDU 

İnşaat çalışmalarını daha önce de durdurduklarını ifade eden Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehrali Seçme, “Belediyemizin bilgisi dışında, herhangi bir resmi evrak getirilmeden inşaat başladı.

Biz de bu inşaatın ne olduğuna dair bir müdahalede bulunduk ve inşaatı durdurduk. Bu durdurmanın karşılığında yetkili firma Çevre Bakanlığı İl Müdürlüğü'nden bize bir yazı getirdiler. Bu yazıda bütün yetkinin Çevre Bakanlığı'nda olduğunu, durdurmayı bizim yapamayacağımızı bildirdiler. Kültür Varlıkları Kurulu'na bir yazı gönderdi" dedi.

"BiZ YAZININ GEREĞİNİ YERİNE GETİRİYORUZ" 

Kendilerine çalışmanın durdurulması yönünde bir karar geldiğini belirten Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Seçme,“Kurul, Şişli Belediye Başkanlığı, Şişli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne dağıtımlı bir yazı gönderdi. Burayı koruyun, kurul kararından sonra ne yapılacağına karar verilsin.

Biz bu gün bu yazının gereğini yerine getiriyoruz. Orada bir okul var, o okul halen eğitim öğretime devam ediyor. Çocukların güvencesiyle ilgili ne olacağının, ne biteceğinin bilinmesi lazım. Firmanın buralara girme hakkı yoktur" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde