Sırlar imparatorluğu Swarovski

Sırlar imparatorluğu Swarovski

Kristal taş denince aklınıza ilk ne geliyor; Swarovski değil mi?

Sırlar imparatorluğu Swarovski
16px
24px
05.06.2010 16:20
ABONE OLgoogle

Avusturyalı kristal tasarım devi Swarovski'nin Pazarlama Segment Direktörü Hubert Eiter, geçtiğimiz hafta İstanbul'daydı. Dünya modasını etkisi altına alan bu sihirli 'taş'larla ilgili bilinmeyenleri konuşmak istedik ama önümüze kocaman bir sırlar imparatorluğu çıktı.

Kristal taş denince aklınıza ilk ne geliyor; Swarovski değil mi? Swarovski'nin kullanılmadığı ürün yok desek yanlış olmaz, zira elbiseden cep telefonuna, kulaklıktan klozete, duvar süslemelerinden arabalara kadar her türlü moda ve endüstri tasarımında bolca kullanılıyor.

Markası Swarovski olmasa da artık her kristal onun adıyla anılıyor, kağıt mendile Selpak, kahveye Nescafe dediğimiz gibi... Peki, neydi Swarovski'yi jenerik ürün adı yapan?

Ükemizin ilk uluslararası lüks tasarım markası GAIA&GINO ile iş birliği yapan Swarovski'nin Pazarlama Segment Direktörü Hubert Eiter, bu projenin lansmanı için Türkiye'ye gelince Swarovski hakkında merak edilen tüm soruları kendisine sorma fırsatı buldum.

Ancak Swarovski'nin başarısının altında hala açıklanmayan pek çok sır yatıyor, öyle ki markanın temelleri bu sırları saklamak üzerine kurulmuş.

19. yüzyılın son yıllarında kristal kesmek ve parlatmak için otomatik makine icat eden Daniel Swarovski, makinesinin taklit edilmesini engellemek için atölyesini başka bir şehre taşımış. Bugün hala Avusturya Tyrol'de bulunan şirket, bu sırlar dışarı çıkmasın diye sadece 4. ve 5. kuşak aile fertlerince yönetiliyor. 20 binden fazla çalışanı bunan Swarovski'de herkes sadece kendi sorumluluk alanıyla ilgili bilgiye sahip. Makinelerin taklidini önlemek için de makineleri kuran ve söken ekipler farklıymış.
Yüz yılı aşkın bir süredir büyük bir gizlilikle yönetilip, yüksek kalitede üretim yapınca jenerik ürün adı olmak çok da zor olmamış Swarovski için.

Kendi ürünlerini diğer kristallerden ayıran özelliklerini, bir pazarlama harikası olup olmadığını, en çok hangi ülkelerde talep gördüklerini Swarovski & Co. Pazarlama Segment Direktörü Hubert Eiter'le konuştuk.

Swarovski kristalinin kullanılmadığı ya da ilham vermediği ürün yok, klozeti bile kaplamışlar sizin kristallerinizle. Nedir bu, bir pazarlama başarısı mı?

Sadece pazarlama başarısı diyemeyiz. Ürünümüz gerçekten güçlü bir ürün. Yılda iki kez, yeni renkler ve yeni kesimlerle koleksiyonlar hazırlıyoruz. Tasarımcılar da hep yeni bir şey arıyor ve bunu da bizde buluyorlar. Swarovski marka olarak da büyük bir marka; Oscar törenlerine sponsorluk yapıyor, siyaset dünyasından sinema sektörüne kadar tüm ünlü simalar kullanıyor ürünlerimizi. Biz ürünlerin içinde bileşeniz aslında... Partnerimizin de başarılı olması lazım, biz sadece destekliyoruz, satmıyoruz. Ürün satıyor ama Swarovski değer katıyor. Kristallerimizi bir sürü marka kullanıyor ama sonuçta ortak bir başarı var ve herkes birbirinin başarısından  etkileniyor.

Kimler kullanıyor sizin kristallerinizi zira diğerlerine göre pahalısınız?

Ürünlerimizi kullanan markalar, üst seviyede markalar, ürünleri de çok kaliteli. Zaten bu seviyede olmasalar, bizim ürünlerimiz kullanamazlar.

HERKES ETİKETİMİZİ TAŞIYAMAZ

- Ürün verdiğiniz markaları seçiyor musunuz, her isteyene ürün vermiyor musunuz yani?

Müşterileri seçmiyoruz, herkes kullanabilir ama 'Swarovski Elements' etiketini kullanacak markaları seçiyoruz. Bu etiket için bazı şartları yerine getirmesi ve anlaşma imzalaması gerekiyor. Belli bir konumdaysa marka kullanımını ancak veriyoruz.

- Türkiye'de bu etiketi kullanma hakkı verdiğiniz markalarımız var mı?

Zeki Triko var, etiketine bakın görürsünüz. Bunun dışında Türk markası olup Türkiye pazarına fazla girmeyip Rusya'da aktif olan müşterilerimiz var. Ayakkabı markası Poletto, Gitar Jeans, Red Apple bu etiket kullanan Türk markaları.

Bizim ürünleri kullanan farklı markalar var ama etiket yok. Ayrıca gördüğünüz her kristal Swarovski, değil kristalin adı Swarovski oldu.

- Jenerik ürün adı olmanın avantajı büyük ama dezavantajları da olsa gerek?

Kristal denince ilk akla gelen biziz ve ilk bizi kullanıyorlar, belki sonra başka ürünlere geçiyorlar. Müşteri bizi kullandığında farkımızı anlıyor ve kendi markasına da değer kattığını biliyor ama tabii markayı da korumamız gerekiyor. Bu durumun avantajları ve dezavantajları var.

- Swarovski kristallerini diğerlerinden ayıran özellikler neler, nasıl anlarız gerçek olup olmadığını?

İşin içinde biri değilseniz ilk görüşte anlamanız zor, ancak yan yana gördüğünüzde anlamanız kolay. Bizim 7 büyük, 7 küçük toplam 14 kesimimiz var. Parlaklığımız farklı ve ürünlerde tutarlılık var. Kristalde renk ve kesimlerde tutarlılığı sağlamak zordur. Diğerlerinde ton ve kesim birbirini tutmaz. Swarovski'de böyle bir sorun yok, bir yıl sonra da aynı renk ve kesimi bulursunuz.

- Yılda ne kadar kristal satıyorsunuz?

Milyarlarca kristal satıyoruz ama hacmimiz sır. Üretimimiz de gizli, makineleri kendimiz yaparız ve ayrı ekipler söker, ayrı ekipler takar. Aileden olanlar dışında üretime kimse giremez, herkes sadece kendi çalıştığı alanı bilir. Kesimlerimiz ve kalitemiz o nedenle farklı.

- En çok hangi ülkelere satış yapıyorsunuz?

Endüstriye göre değişiyor. Takı daha çok Çin'de üretildiği için oraya gönderiyoruz ama takılar tüm dünyaya yayılıyor. Tekstil için Amerika ve Avrupa'ya gönderiyoruz.

- Araplar meraklı Swarovski ışıltısına, Ortadoğu'da çok satıyor musunuz?  

Güçlü bir pazar ama 15 yıl önce böyle değildi, bu pazarı biz yarattık. Gözlük ve ayakkabı gibi aksesuarlarında da kristal seviyorlar. Gelinlik ve abiye de bizim için büyük bir endüstri.

- GAIA&GINO ile yaptığınız iş birliği gösteriyor ki kristallerinizi evlerde daha çok görmek istiyorsunuz...

Çok farklı projeler geliştiriyoruz, teknoloji ürünlerinden kozmetik ambalajlarına kadar ev ürünlerin hepsi bizim için önemli. Ancak ev dekorasyon ürünlerinin çok büyük bir büyüme potansiyeli var. İnsanlar artık yaşadıkları mekanlara daha çok önem veriyor, kendini daha iyi hissetmek istiyor. Swarovski parıltısı da insanın kendini iyi hissetmesini sağlıyor.

GAIA&GINO ile Swarovski'nin ortak projesi

Türkiye'nin ilk uluslararası lüks tasarım markası GAIA&GINO, Swarovski ile ortak bir çalışmaya imza attı. Swarovski'nin uluslararası 10 ünlü tasarımcıyı, dünyanın en iyi dokuz üreticisiyle buluşturduğu Swarovski Elements at Work projesinde, GAIA&GINO da Eye, Fake Wood ve Puzzle adını taşıyan üç özel koleksiyonla yer alıyor.

Endüstriyel tasarımda kristal kullanımına yeni ve şaşırtıcı yollar bulmayı amaçlayan proje için Türk kültür mirasından izler taşıyan tasarımlar hazırlayan GAIA&GINO, iç mekanlar için üretilen çağdaş tasarım ürünlerine Swarovski kristallerini uygulayan ilk firmalardan biri oldu. Koleksiyonlar, ilk kez İznik çinisiyle tasarım objeleri üretilmiş olması ve ilk kez nazar boncuğunun üç boyutlu çağdaş bir tasarım ürününde kullanılması bakımından da önem taşıyor.

Swarovski ile ortak gerçekleştirilen projenin koleksiyonları ilk etapta Ağustos ayında Amerika'da, Eylül ayında İtalya, İspanya, Fransa, Portekiz, Yunanistan, Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri ve İstanbul'da satışa sunulacak. Sınırlı sayıda ve numaralı olarak üretilecek olan EYE koleksiyonu ise tüm dünyada sadece 40 mağazada tasarım tutkunlarıyla buluşacak.

Güvenlik sistemlerinden takıya

Bugün gelinlikten tişörte kadar her türlü giyside kullanılan ve moda dünyasına yön veren Swarovski, aksesuar dışında dekorasyon ve teknoloji ürünlerini de parlatıyor. Biri kristal üretimi ve satışı diğeriyse tasarım esaslı ürünlerin yapılmasını içeren iki ana bölümden oluşan Swarovski şirketi, dört tane endüstriyel markaya da sahip. Swarovski'nin aksesuar, mücevher ve ev dekoru çeşitleri 1.150'den fazla Swarovski mağazası ve mümessili kanalıyla başlıca moda başkentlerinin hepsinde satılıyor. Swarovski Crystal Society isimli bir de kulüp var; bu kulübün dünya çapında ünlü kristal heykelciklerin koleksiyoncusu olan 400 binden fazla üyesi bulunuyor.

Aysun öz Kaşi/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde