Şirketler ‘tazminat’ yükünü ortaya dökecek

Şirketler ‘tazminat’ yükünü ortaya dökecek

Şirketler artık kıdem tazminatı yükümlülüklerini tahmin edip finansal tablolarına yansıtacak. Hesap 10 yıl geriye gidecek. Bu zorunluluk kıdem tazminatı fonunun altyapısını hazırlayacak

Şirketler ‘tazminat’ yükünü ortaya dökecek
16px
24px
31.03.2015 05:57
ABONE OLgoogle
Kısa süre önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “şu anda özel bir düzenleme yok, istişare içinde kararlar alacağız” dediği kıdem tazminatı fonu konusunda sessiz ama önemli bir adım atıldı. Şirketler, bundan sonra işçilerinin kıdem tazminatı yüklerini finansal tablolara yansıtacak.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan (KGK) yapılan açıklamada, yeni Türk Ticaret Kanunu uyarınca, kuruluşların 2014’ten itibaren finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartları’na uygun olarak hazırlamak ve sunmak zorunda oldukları kaydedildi. Düzenlemelerle, finansal tabloların gerçeğe ve ihtiyaca uygunluğunun sağlanacağı belirtilen açıklamada, 2014’e ilişkin amortisman hesaplanmasının ve kıdem tazminatı yükümlülüğünün tahmin edilerek finansal tablolara yansıtılmasının zorunlu olduğu bildirildi.

Kâr ve zararın altında

Açıklamada düzenlemeye göre, ilgili hesap dönemi sonu itibarıyla şirketlerin kıdem tazminatı yükümlülükleri tahmin edilecek ve cari dönemde ortaya çıkan kıdem tazminatı yükümlülük artışları hesaplanarak giderleştirilecek. Kıdem tazminatı yükümlülüğünü ilk defa finansal tablolarına yansıtacak olan şirketler, önceki dönemlere ilişkin kıdem tazminatı tutarlarını 10 yılı geçmemek üzere eşit taksitlerle finansal tablolarına yansıtacak. Tahmin edilen toplam kıdem tazminatı ile tablolara yansıtılmayan tutar, açıklanmak zorunda olacak. Kıdem tazminatına ilişkin tutarlar, kâr/zarar tabloları altında yer alacak.

Fona adım adım...

Düzenleme ile kıdem tazminatı fonunun da temeli hazırlanmış olacak. Halihazırdaki İş Kanunu’nda işveren tarafından kıdem tazminatı ile ilgili bir fon tesis edilebileceği belirtiliyor. Ancak, “Fon tesisi ile ilgili hususlar kanunla düzenlenir” maddesi uyarınca düzenleme rafta tutuluyordu. Kıdem tazminatı fonu kurulması durumunda, fona sürekli para aktarması gerekecek olan işveren, bunu bir gider kalemi olarak göstermek zorunda olacak. Mevcut durumda kıdem tazminatı, sadece işveren tarafından ödendiği zaman için bir gider kalemiyken, fonun kuruluşunun ardından bu gider düzenli hale gelecek. KGK’nın talimatı, bu açıdan kıdem tazminatı fonunun altyapısını hazırlayacak.

İstişare için karar alınacak

Başbakan Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde Türk-İş Konfederasyonu’na yaptığı ziyarette kıdem tazminatı fonu tartışmalarıyla ilgili şunları kaydetmişti:

“Kıdem tazminatı konusunda özel bir düzenleme şu anda yok. Bunlar konuşulacak kişi hukukunu zedelemeden hep beraber ele alacağız. Bir pasta varsa bu pastadan herkes pay alır. Ortada pasta kalmazsa millet birbirinin tabağına bakmaya başlar. Huzur güven ortamı ortadan kalkar. Bizim meselemiz pastayı büyütmek. Pasta büyüdükçe ekmeği büyütmek çorbanın tasını büyütmek herkes hakkını alacak ama ortada bir tas çorba yoksa o zaman ülkeler kaoslarla karşılaşırlar. Kıdem tazminatı da tüm konularda Türkiye imkanlarını da göz önüne alarak istişareler içinde kararlar alacağız. Emekçilerin hakları korunup geliştirecek geriye götürecek bir düzenleme yapılmayacaktır.”
Mithat Yurdakul/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde