Şirketi satılırsa yarım milyar dolar alacak

Şirketi satılırsa yarım milyar dolar alacak

Kanadalı suni gübre üreticisi Potash’un CEO’su Bill Doyle, şirketi BHP Billiton tarafından satın alınırsa yarım milyar dolara yakın servete sahip olacak

Şirketi satılırsa yarım milyar dolar alacak
16px
24px
21.08.2010 10:22
ABONE OLgoogle

1987’den beri Kanadalı şirket için çalışan Doyle’un 2008 itibariyle 3.43 milyon dolarlık hisse ve hisse opsiyonuna sahip olduğu belirtiliyor. Reuters haber ajansı, bu hisselerin Potash’a hafta başında 39 milyar dolarlık satın alma teklifi getiren BHP tarafından satın alınması ve Doyle’a ödenecek tazminatın CEO’ya 500 milyon dolarlık bir gelir getireceğini yazdı.

Doyle, şimdilik “kolay teslim olmayan” yöneticiyi oynuyor. BHP’nin teklifinin Potash tarafından jet hızıyla reddedilmesinde Doyle’un rol oynadığı belirtiliyor. Doyle, teklifin ardından yaptığı açıklamada da “Şirketin satışına karşı olduğumuzu söylemiyorum. Çalınmasına karşıyız” demişti.

BHP’nin teklifiyle ilgili haberlerin ardından Potash hisselerinin fiyatı tırmanışa geçmişti. Fiyat şu anda 148.84 dolar seviyesinde. BHP’nin teklifi ise hisselere 130 dolar fiyat biçiyor.

BHP’nin hamlesinin ardından gübre sektöründe büyük oynamak isteyen diğer isimlerin de harekete geçtiği belirtiliyor. Son olarak Çin’in devlete ait kimya grubu Sinochem BHP’nin teklifini yakından izleyeceğini, yurtdışında potasyum yatırım fırsatlarıyla ilgilendiğini açıkladı. Sinochem yetkilisi, “Bu şirketle aramızda görece iyi bir işbirliği var. Şirkete ne olacağı konusunda oldukça dikkatliyiz” dedi. Rusya da şu anda önemli bir gübre hammaddesi olan potasyum üretiminde yüzde 55 pazar payına sahip. Bu ürünün en büyük tüketicileri ise hızla gelişen ve geniş nüfusa sahip Çin ve Hindistan.

 Eskimolara buzdolabı satar

Doyle ve kendisinden önce şirketin CEO koltuğunda oturan ve akıl hocası olarak gördüğü Chuck Childers, bir zamanlar kamuya ait olan Potash’ın bugün dünyanın en büyük suni gübre üreticisi olmasında büyük rol oynamış iki isim. 1989 yılında Potash’ın borsaya açılmasında da büyük rol oynamışlardı.

İkilinin fiyat odaklı stratejiyle zirveye yükseldiklerini belirten Reuters, genel yargının Doyle’un şimdi de BHP’den alabileceği her cent için mücadele edeceği yönünde olduğunu yazdı. Daha önce Doyle ile yakın çalışan eski bir eyalet bakanı Eric Cline, “Doyle, hitabet ve ikna gücü çok çok yüksek biri. İnsan ilişkilerinde oldukça yetenekli ve amacına ulaşmak için gayret ediyor. Eskimolara buzdolabı satabilen insanlardan biri olduğunu düşünüyorum” dedi. 60 yaşındaki Doyle, aklındakileri açık ve net olarak söyleme özelliğiyle tanınıyor. Kariyerini gübre sektörü üzerine kuran Doyle’un bu alanda 40 yıla yakın deneyimi var.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde