Sırbistan'da 750 Milyon Dolarlık anlaşma

Sırbistan'da 750 Milyon Dolarlık anlaşma

Türk inşaat firmalarının Sırbistan'da toplam değeri 750 milyon avroyu bulan taahhüt için iyi niyet anlaşmaları imzaladığı bildirildi.

Sırbistan'da 750 Milyon Dolarlık anlaşma
16px
24px
18.07.2010 17:17
ABONE OLgoogle

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç'in resmi davetlisi olarak gittiği ziyaret sırasında DEİK üyesi Mak-Yol, Yüksel ve Kolin İnşaat'ın toplam değeri 750 milyon avroyu bulan taahhüt işi için iyi niyet anlaşmaları imzaladığı kaydedildi. 

     İki ülke arasındaki yatırımların eylül ayında imzalanması öngörülen serbest ticaret anlaşmasıyla daha da hız kazanmasının beklendiği vurgulanan açıklamada, Sırbistan'ın dağlık bölgesinde bulunan otoyolun yapımı için imzalanan anlaşmanın kısa sürede hayata geçmesinin beklendiği bildirildi. 

     DEİK/Türk-Sırp İş Konseyi Başkanı Tamer Türker, vizelerin kaldırılmasına ek olarak eylül ayında imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşmasının iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandıracağını, Türk iş adamlarının serbest ticaret anlaşması ile birlikte Sırbistan'da gümrük vergisi ödemeden ticaret yapabileceklerini ifade etti. 

     Vize uygulamasının bugüne kadar ticari ilişkilerde önemli bir sorun oluşturmadığını, ancak turistik vize alımında sorun yaşandığını belirten Türker, şöyle devam etti: 

     ''Özellikle kriz döneminde Sırbistan ile olan ticaret hacmi geriledi. Bunu değiştirmek için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Üstelik burası uzun yıllar boyunca refah ve huzuru aramış bir bölge. Yatırım için bence geç bile kalındı. Bu kadar yakın mesafemizde bulunan Balkan ülkelerine daha fazla önem vermeliyiz. Türklerin yoğun olduğu Sancak Bölgesi, Sırbistan'ın önemli yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Biz de Sancak bölgesi ile olan iletişimi artırmak için daha hızlı hareket ediyoruz. Değerlendirilecek çok iş var.'' 

     Sırbistan ile vize uygulamasının kaldırılmasının ardından eski Yugoslavya Bölgesinde Slovenya hariç tüm ülkelerde vize uygulamasının kaldırıldığını, böylelikle tarihi bir bölge olan Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ ve Kosova'da vizesiz geçişin sağlanmış olduğunu dile getiren Türker, ''Balkan Bölgesinin coğrafi yakınlığı ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Osmanlı mirasını barındırması, turizm ilişkileri için çok önemli. Bu bölgede bizim geçmişimiz yatıyor. Vize uygulaması kesinlikle turizm rakamlarına da yansıyacaktır. Zaten Sırplar eğlence ve alışveriş için İstanbul, Muğla ve Antalya'yı tercih ediyor. Şimdi Türkiye'den de Sırbistan'a daha çok giden olacaktır'' yorumunda bulundu. 

     Osmanlı İmparatorluğunun Sırbistan'da bulunan eserlerinin birçoğunun geçen zamana dayanamaması ve oldukça harap olmasının kültür mirası için ''acı veren'' bir gelişme olduğuna da dikkati çeken Türker, ziyaret sırasında Osmanlı döneminden kalma eserlerin gündeme geldiğini, bu eserlerin yenilenmesi ve pek çok yerin restore edilmesinin de iş adamları için önemli bir gelişme olduğunu belirtti. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde