Siparişler arttı, yeni yatırımlar başladı

Siparişler arttı, yeni yatırımlar başladı

Avrupalı perakendecilerin siparişleri tekrar Türkiye’ye yönlendirmesi, hazır giyimde yeni yatırımları gündeme getirdi.

Siparişler arttı, yeni yatırımlar başladı
16px
24px
11.06.2010 14:21
ABONE OLgoogle

Özbey Men'in haberi/Para Dergisi

Avrupalı perakendecilerin siparişleri tekrar Türkiye’ye yönlendirmesi, hazır giyimde yeni yatırımları gündeme getirdi. Hey Tekstil, Batman, Kırıkkale ve Nevşehir’de; Örma Tekstil ise Zonguldak Alaplı’da fabrika kuruyor...

ÜRETİM maliyetlerinin yüksekliği gerekçe gösterilerek Türkiye’de son yıllarda önemli bir yatırım yapılmadı. Hatta bırakın yeni yatırımı, istihdamın “can simidi” olarak değerlendirilen hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe bazı tesisler sökülerek Bulgaristan, Mısır, Bangladeş gibi ülkelere taşındı.

Ancak tekstil üretimi için Türkiye’nin yıldızı yeniden parlıyor. Çünkü Avrupa ve ABD’li perakendecilerin siparişleri özellikle 2009’un son çeyreğinden itibaren tekrar Türkiye’ye gelmeye başladı. Yabancı zincir mağazaların Uzakdoğu’dan yaptıkları alımlarda ise gerileme var.

Siparişlerde Türkiye’nin yeniden ilgi odağı haline gelmesi, hazır giyim üretiminde önde gelen firmaları yeni yatırıma yönlendirmiş durumda. Kapasitesini artırmak amacıyla sıfırdan yatırım yapmaya karar veren firmalardan biri de Delta Yatırım Holding bünyesindeki Örma Tekstil...

Örma Tekstil, Zonguldak Alaplı’da konfeksiyon fabrikası kuruyor. Delta Yatırım Holding şirketlerinden Burcu Tekstil’in Yönetim Kurulu Üyesi Murat Delibalta, Alaplı’da kamu kuruluşuna ait 14 bin metrekare kapalı alanı bulunan boş bir binayı satın almak istediklerini, görüşmelerin bir süredir devam ettiğini belirtiyor.

YÜKSEK KAPASİTE, YÜKSEK SİPARİŞ

Yaklaşık 20 yıldır hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren Örma Tekstil’in halen İstanbul Esenyurt ve Düzce’de 2 tesisi var. Delibalta, Alaplı’nın 4’üncü derece teşvikli yöreler arasında yer aldığını, ayrıca İstanbul’a sadece 4 saatlik mesafede bulunduğunu vurguluyor.

Bina için pazarlık henüz sonuçlanmış değil. Ancak Örma Tekstil bu yörede yatırım yapmakta kararlı. Murat Delibalta, söz konusu binayı arsasıyla birlikte satın alıp sıfırdan bir yatırım yapacaklarını söylüyor. Delibalta, söz konusu yatırımın yaklaşık 4 milyon dolara mal olacağını açıklıyor. Ardından da süreç planlandığı gibi giderse yıl sonuna kadar üretime başlayabileceklerini sözlerine ekliyor.

Delta Yatırım Holding’in Örma, Erma, Burcu ve Deba Tekstil olmak üzere hazır giyim ve konfeksiyon üreten 4 şirketi var. Bu şirketlerin toplam yıllık üretimi 30 milyon adet. Bay, bayan, çocuk tüm kesimler için tişört, svetşört, penye, pantolon, eşofman, etek ve iç giyim üreten grubun müşterileri arasında H&M, Esprit, Mango, Zara, C&A gibi perakende devleri var. Holding, 2009 yılında 110 milyon euro tutarında hazır giyim ihracatı gerçekleştirdi.

Murat Delibalta, üretim yaptıkları  yabancı perakendecilerinin ürün yelpazesinin sürekli genişlediğini, bu yeni yatırımla Türkiye’ye daha fazla sipariş çekmeyi planladıklarını vurguluyor.

Türkiye’nin önde gelen hazır giyim ihracatçılarından Hey Tekstil de yatırıma soyunan firmalardan. Halen İstanbul, Çankırı, Nevşehir, Kastamonu ve Batman’da konfeksiyon tesisleri bulunan şirket, Nevşehir’de 2’inci fabrikasını  kuruyor. Batman ve Kırıkkale’de de yatırıma başlamış durumda.

YEREL YÖNETİMLE İŞBİRLİĞİ

Hey Tekstil, Batman’daki yatırımı yerel bir müteahhitlik firması olan Güneş  Tekin’le ortaklaşa yapıyor. Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaatına başlanan tesisin 10 bin metrekare kapalı alanı olacak. Yaklaşık bin kişinin istihdam edileceği fabrikanın önümüzdeki temmuz ayında üretime geçmesi planlanıyor. Yaklaşık 5 milyon dolara mal olması hesaplanan tesiste üretilecek ürünler İran, Irak, Suriye gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ihraç edilecek.

Hey Tekstil’in Batman’da halen 300 kişinin çalıştığı bir konfeksiyon fabrikası  daha var. Ancak bu tesisteki makineler OSB’deki yeni fabrikaya taşınacak.

Kırıkkale Bahşili’deki yatırım ise yerel yönetimle işbirliği içinde hayata geçiriliyor. Binayı belediye ve kaymakamlık inşa ediyor. Hey Tekstil buna karşılık yörede 300 kişiyi istihdam edeceği taahhüdünde bulunmuş. Bu yatırım firmaya yaklaşık 2 milyon dolara mal olacak.

Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, konfeksiyon üretimi bakımından Kırıkkale’nin önemli bir altyapıya sahip olduğunu, ancak bu yörenin şimdiye kadar göz ardı edildiğini vurguluyor:

“Kırıkkale, Türkiye’de en çok gelinlik dikilen bölgelerden biri. Ancak ilin bu özelliği ne yazık ki bilinmiyor. Yani tekstil ve konfeksiyon üretimi için ciddi bir kalifiye eleman altyapısı var. Ayrıca Makine Kimya Endüstrisi’nin bu yörede olması nedeniyle yetişmiş eleman sıkıntısı da yok. Kırıkkale’nin bizim açımızdan bir başka avantajı da ulaşım bakımından Nevşehir’le aynı güzergah üzerinde bulunması... Nevşehir’deki fabrikaya giden araçlarımız Kırıkkale’den geçeceği için lojistik konusunda da bizim için avantaj sağlayacak.”

SİPARİŞE BONUS

Birçok yabancı perakendeci şirkete üretim yapan Hey Tekstil’in en önemli müşterilerinden biri Alman Esprit. Aynur Bektaş, bu firmayla stratejik işbirliği anlaşması imzaladıklarını belirtiyor. Söz konusu anlaşmaya göre Esprit’e, Hey Tekstil’den yapacağı alımlara göre “bonus” verilecek. Bektaş, anlaşmanın ayrıntılarını şöyle anlatıyor:

“Türkiye’de ilk defa uygulanacak bir sistem başlatıyoruz. Esprit’le 1 yıllık anlaşma imzaladık. Bu 1 yıl içinde bizden yapacağı alımlara karşılık kademeli olarak bonus vereceğiz. Örneğin, bizden 1 yılda 100 milyon euro’luk alım yaptıklarında, yıl sonunda 4 milyon euro’yu kendilerine iade edeceğiz. Buna karşılık penye, tişört gibi tüm üst grup ürünlerini Türkiye’de sadece bizden alacaklar. Bu anlaşmayı her yıl yenileyeceğiz.”

Hey Tekstil’in yıllık  üretimi halen 25 milyon adet. Yeni tesislerin devreye girmesiyle birlikte bunun 30 milyon adedi bulması bekleniyor.

Aynur Bektaş, yabancı  perakendecilerin Hey Tekstil’e üretim yaptırmasında yüksek üretim kapasitesinin önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. Bektaş, bu tür firmaların üretimi tamamen kendi bünyelerinde yapan şirketleri tercih ettiklerinin de altını çiziyor.

Denim yatırımı yapan da var

Tekstil sektöründe yatırımlarını  artıran firmalar arasında denim kumaş üreticisi Şirikçioğlu Mensucat da var. 5 yıl önce yaklaşık 15 milyon euro’luk yatırımla Kahramanmaraş’ta denim fabrikası kuran bu firma, fabrikasının aylık kapasitesini 1.5 milyon metreden 2.5 milyon metreye yükseltiyor.

Şirikçioğlu Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, ilave yatırımla ilgili makinelerin montajına başladıklarını söylüyor. Söz konusu yatırımın maliyetinin 20 milyon euro’yu bulması bekleniyor. Şirikçi, “Üretimin büyük bölümünü ihraç ediyoruz. Yurtdışı piyasalarda işler açılmış durumda. Yeni yatırımlarla kumaş üretimimizi sürekli artırmayı planlıyoruz” diyor.

İPLİK VE KUMAŞ FABRİKASI KURACAK

Hazır giyim sektöründeki canlanma, boya apre firmalarını da hareketlendirmiş vaziyette. Çorlu’daki tesisinde örme kumaş boyama hizmeti veren Sun Tekstil, kriz nedeniyle 2008’in kasım ayında faaliyetini durdurmuştu. Hazır giyimde yaşanan sipariş patlaması bu firmanın da yeniden çalışmasını sağlamış.

Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Baran Demir, boyama firmaları açısından nisan-mayıs aylarının “ölü dönem” olmasına rağmen bu yıl tam kapasite çalıştıklarını vurguluyor. Sun Tekstil’in aylık boyama kapasitesi 550 ton.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki hareketlilik Sun Tekstil’in kapalı fabrikasını çalıştırmakla kalmayıp, bu firmanın yeni bir yatırım kararı almasına da yol açmış. Hüseyin Baran Demir, Çorlu’daki fabrikanın yanında 30 dönüm arsalarının bulunduğunu, bu arsa üzerinde iplik ve kumaş fabrikası kuracaklarını belirtiyor. Demir, yaklaşık 7 milyon dolara mal olması planlanan fabrikanın 2012 yılında devreye gireceğini söylüyor.

En çok satan ürünler

Siparişlerin artmasıyla birlikte hazır giyim sektöründe başlayan yatırım atağı şu anda daha çok kapasite artırma şeklinde. Ayrıca bazı iplik firmalarının da ilave yatırım yaptıkları belirtiliyor.

Yabancı perakendeci şirketler Türkiye’den her türlü hazır giyim alıyorlar ancak en çok sipariş verilen ürünlerin başında örme kumaştan tişört, penye, bluz ve pantolon geliyor. Blucin siparişlerinde de patlama yaşanıyor. Bu nerenle bu tür ürünlerin daha fazla talep gördüğü belirtiliyor. Ancak sipariş miktarlarının eskiye göre azaldığını, buna karşılık sipariş süresinin sıklaştığını belirtelim. Ayrıca sipariş verilen her hangi bir ürünün model ve renk seçenekleri de bir hayli artmış durumda.

Yatırım teşvik belgesi alan tekstil şirketleri

Dikici Tekstil Bursa

Çevikel Tekstil Bursa

Ro-Yal Çorap İstanbul

Gürbüz Mensucat Gaziantep

Gür Tekstil İstanbul

Bilgün Tekstil Adana

Üçler Tekstil Çorlu

Faysal Triko İstanbul

Yalçın Tekstil Çerkezköy

Doğan Tekstil Kahramanmaraş

Matgo Tekstil Giresun

Şe-Gi Tekstil İzmir

Megateks Konfeksiyon istanbul

Apre yatırımı arttı

Hazır giyim sektöründeki canlanma, boya apre firmalarını da hareketlendirdi. Çorlu’daki tesislerinde örme kumaş boyama işi yapan Sun Tekstil, kriz nedeniyle 2008’in kasım ayında faaliyetlerini durdurmuştu. Hazır giyimdeki sipariş patlaması bu firmanın da yeniden çalışmasını sağlamış. Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Baran Demir, boyama firmaları açısından nisan-mayıs ayları “ölü dönem” olmasına rağmen bu yıl tam kapasite çalıştıklarını vurguluyor. Sun Tekstil’in aylık boyama kapasitesi 550 ton.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki hareketlilik Sun Tekstil’in kapalı fabrikasını  çalıştırmakla kalmayıp, bu firmanın yeni bir yatırım kararı  almasına da yol açmış. Demir, Çorlu’daki fabrikanın yanında 30 dönüm arsaları olduğunu, buraya iplik ve kumaş fabrikası kuracaklarını belirtiyor. Demir, yaklaşık 7 milyon dolara mal olması planlanan fabrikanın 2012 yılında devreye gireceğini söylüyor.

En gözde ürünler

Siparişlerin artmasıyla birlikte başlayan yatırım atağı şu anda daha çok kapasite artırma şeklinde. Yine bazı iplik firmalarının da ilave yatırım yaptığı belirtiliyor. Yabancı perakendeciler Türkiye’den her türlü hazır giyim alıyor. Ancak en çok sipariş verilen ürünlerin başını örme kumaştan tişört, penye, bluz ve pantolon çekiyor. Blucin siparişlerinde de patlama var. Ancak sipariş miktarlarının eskiye göre azaldığını, buna karşılık sipariş süresinin sıklaştığını belirtelim. Talep edilen model ve renk seçenekleri de hayli artmış durumda.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde