Sinpaş'dan skandal: Berlin Duvarı dikti

Sinpaş'dan skandal: Berlin Duvarı dikti

Çarpık kentleşmeyi önlemek için uygulamaya konulan kentsel dönüşüm projesi, arsa sahiplerinin tepkisini çekiyor.

Sinpaş'dan skandal: Berlin Duvarı dikti
16px
24px
29.08.2014 08:07
ABONE OLgoogle
Ankara’nın Çankaya ilçesinde Büyükşehir Belediyesi’nin ihale ettiği kentsel dönüşüm projesi inşaatı, yüklenici firma ile arsa sahiplerini karşı karşıya getirdi. Projeyi yürüten Sinpaş, toprak sahipleri için ayrıca apartman inşa etti.

Şirket, toprak sahiplerine verilen binalar ile 1 milyon liraya satılan dairelerin bulunduğu apartmanların arasına 5 metre yüksekliğinde duvar yaptı. Farklı nizamiye kapısından girip çıkacak olan toprak sahipleri, uygulamayı, ‘utanç duvarı’, ‘Berlin Duvarı’, ‘İsrail’in Filistinlilerin geçişini engellemek için yaptığı duvar’ olarak nitelendirerek tepki gösterirken, Sinpaş Altınoran yetkilileri ise duvarın normal olduğunu, ‘güvenlik alanı oluşturulduğunu’ söyledi.

Toplam 1 milyon 850 bin metrekare alan üzerine kurulan Sinpaş Altınoran, Türkiye’nin en büyük toplu konut projesi olarak kabul ediliyor. 9 bin 249 konuttan oluşan projede 2 bin 419 toprak sahibi bulunuyor.

2006 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya’nın Oran semtindeki kentsel dönüşüm alanını üçüncü ihale sonunda Sinpaş Yapı’ya verdi. Hak sahiplerine yüzde 37 kat karşılığı verilen projede sona gelindi. 45 gün sonra ilk etabın konutları teslim edilmeye başlanacak. Ancak firmanın konutları inşa ederken uyguladığı yöntem, tartışma konusu oldu. Şirket yönetimi, toprak sahiplerine verdiği konutlarla, kendine ayırdığı konutların arasına yüksekliği 5 metreyi bulan duvar örmeye başladı.

Sözleşmede yer almayan duvardan rahatsız olan toprak sahipleri, ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor. Şirketin kendilerini dışladığını iddia eden hak sahipleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin duvara göz yumduğunu öne sürüyor. Toprak sahiplerinden Hüseyin İldeniz, ‘güvenlik gerekçesiyle’ konutların ortasından geçirilen duvarın, İsrail’in Filistinlilerin geçişini engellemek için kurduğu duvara benzediğini söyledi.

Mustafa Binmez ise Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne güvenerek arazilerini verdiklerini; ancak bugün sahipsiz kaldıklarını kaydetti. Adının açıklanmasını istemeyen bir başka hak sahibi, “Bize verdikleri konutlar ile satış için kendilerine hazırladıkları konutlar arasında ciddi fark var. Bunu anladık; ancak konutların ortasında örülen bir duvarla bizi ayırmaları ayrımcılığın en ileri noktasıdır. Güvenlik gerekçesiyle diyorlar. Biz kimin güvenliğini tehdit ediyoruz ki? Firma, müşterilerine daha izole edilmiş, lüks bir yer bırakmak için bizim konutlarımızın arasında Berlin Duvarı gibi duvar örüyor.” şeklinde konuştu.

Kendileri için inşa edilen blokların çevresindeki peyzaj çalışması ile firmanın satışa sunduğu konutlardaki peyzaj çalışması arasında dağlar kadar fark olduğunu ifade eden toprak sahipleri, ‘kendi topraklarında yabancı’ bırakıldıklarını savundu.

Sinpaş Altınoran yetkilileri ise, duvarın ‘güvenlik gerekçesiyle’ inşa edildiğini, ‘normal bir uygulama’ olduğunu açıkladı. Duvarın herkesten habersiz gizlice yapıldığı iddialarını reddeden şirket yetkilileri, projenin güvenliği sebebiyle duvar inşa edildiğini, kimsenin mağdur edilmediğini iddia etti. Yetkililer, “Bir güvenlik alanı oluşturulması lazımdı. Biz de bunu duvarla sağlıyoruz. Duvarın dışında kalanlar da kendi güvenlik önlemlerini alıp, alanlarını oluşturabilirler. Bu normal bir uygulama.” dedi.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde