Sinop'a yapılacak nükleer santral projesinde kim öne geçti?

Sinop'a yapılacak nükleer santral projesinde kim öne geçti?

Sinop'a yapılması planlanan ikinci nükleer santral projesi için dört ülkeyle görüşmeler sürerken, bir ülke öne geçti

Sinop'a yapılacak nükleer santral projesinde kim öne geçti?
16px
24px
07.12.2012 11:16
ABONE OLgoogle

Enerji Bakanı Yıldız, dört ülke ile görüşmeleri sürdürülen Sinop nükleer santral projesi için, finansmanıyla gelen Çin’in Hazine garantisi de istemediğini açıkladı.

SİNOP’TA yapılması planlanan ikinci nükleer santral projesi için dört ülkeyle görüşmeler sürerken, Çin     finansman konusunda bir adım öne çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’a yapılacak nükleer santral için finansmanıyla gelen Çin’in Türkiye’den ortaklık istediğini ancak Hazine garantisi talep etmediğini söyledi.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından dün İstanbul’da düzenlenen ‘Hazar Forumu’na katılan katılan Bakan Yıldız, bunun önemli bir avantaj olduğunu vurguladı. Türkiye halen ikinci nükleer santralin yapımı için Çin’in yanı sıra Kanada, Güney Kore ve Japonya ile görüşüyor. Enerji Bakanlığı, aralık ayı sonuna kadar nükleer santrali hangi ülkenin yapacağını kararlaştırmayı hedefliyor.

Kurumsal hafızayla bakıyoruz

Hazar Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada ise özellikle Arap Baharı’yla beraber bölgede ulusallaşan politikalar üretildiğine dikkati çeken Yıldız “Bu ortak enerji projeleri, bu ulusallaşan politikaların arasından nasıl sıyrılacak” sorusunu yöneltti.

Yıldız, Türkiye’nin kurumsal hafızası ile beraber bütün bunları dikkate alarak hemen hemen üzerinden geçebilecek bütün projeleri pozitif manada değerlendirdiğini vurguladı. Güney Akım’ın, şu anda Türkiye’nin ortak olduğu ve yürüttüğü TANAP, Nabucco West, ITGI ve TAB gibi diğer projelerle rekabet oluşturduğu iddiasına değinen Yıldız “Ama biz buna rağmen bu projelerin içerisinde bu pozitif modda bulunmanın gerekliliğine inanıyoruz” dedi.

BÖLGENİN PETROL VE GAZDAKİ AĞIRLIĞI SÜRECEK

BÖLGENİN petrolünün ve doğalgazının 2035 yılında hâlâ ağırılığını koruyacağını vurgulayan Bakan Yıldız, doğalgaz, petrol ve kömürün dünyanın en önemli enerji kaynakları olmaya devam edeceğini söyledi.

Yıldız “O zaman hem ulusların özellikle enerji politikalarındaki eğilimlerinin değişimini uygun bir şekilde yönetmek hem de dünyanın çevreye olan borcunu ödemek gerekiyor’’ dedi. Bazı ülkelerin stratejik proje geliştirmek adına stratejik davranmaya daha çok borçlu olduğunu anlatan Yıldız, Ortadoğu’da ve bölgede Türkiyesiz bir coğrafya düşünülemediğine göre Türkiye’nin yürüttüğü projelerin bu gözle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde