Sinemada tehlike çanları çalıyor!

Sinemada tehlike çanları çalıyor!

Kültür Bakanlığı desteği ile 70 filmin vizyona girecek olması yapımcıları tedirgin etti.

Sinemada tehlike çanları çalıyor!
16px
24px
29.08.2009 12:36
ABONE OLgoogle

Türk Sineması için film sayısının artmasını çok umursamayan yapımcılar: "Ucuz filmler riskli, izleyiciyi sinemadan uzaklaştırır"

Bu yıl arka arkaya onlarca Türk filminin vizyona çıkacak olması yapımcıları endişelendiriyor. Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, önümüzdeki hazirana kadar yaklaşık 70 Türk filminin vizyona gireceğini açıklayıp bu durumu Türk Sineması adına ümit verici olarak değerlendirse de, yapımcılar bu fikre katılmıyor.

İzleyici festival filmi sevmiyor

Vizyona çıkmayı bekleyen filmlerin çoğunun Kültür Bakanlığı'ndan ödenek alarak düşük bütçelerle çekilen filmler olduğunu hatırlatan yapımcılar, bu tür küçük bütçelerle çekilen ucuz filmlerin izleyiciyi sinemadan uzaklaştırdığını düşünüyor.

Yapımcılar; izleyicinin her filme şans tanımadığını ve özellikle festival filmlerinden kaçtığını dile getiriyor. Türk Sineması'na yapılacak en büyük hizmetin sinema izleyicisine kaliteli ve yüksek yapımlar sunmak olduğu fikrinde birleşen ünlü prodüktörler, ucuza mal edilen çok sayıda film çekilmesinin büyük risk taşıdığını söylüyor.

Az sayıda ama yüksek bütçeli ve kaliteli yapımların sektörü daha çok destekleyeceğini düşünen yapımcıların bu yıl gişede başarılı olacağını düşündükleri filmlerden bazıları şöyle: 'Yahşi Batı', 'Recep İvedik 3', 'Ejder Kapanı', 'Neşeli Hayat', 'Yedi Kocalı Hürmüz', 'Aşkın İkinci Yarısı', 'Aşk Geliyorum Demez', 'Eyvah Eyvah', 'Şu Çılgın Türkler'...

Milyonlarla çekiliyorlar

Kültür Bakanlığı Sinema Destekleme Müdürlüğü'nün toplam 3 milyon 110 bin TL tutarında destek sağladığı yapımlar arasında 'Umut Üzümleri' (400 bin TL), 'Sultan Mutfakta' (300 bin TL), 'İstanbul İşgal Altında' (400 bin TL), 'Ateşin Düştüğü Yer' (225 bin TL), 'Melekler ve Kumarbazlar' (175 bin TL) gibi filmler yer aldı. Kültür Bakanlığı'nın desteklemediği, yeni sezonun içerik ve maliyet açısından iddialı filmlerinden bazıları ise şunlar: 

Çılgın Türkler: 3 milyon 750 bin TL
Yahşi Batı: 3 milyon TL
Ejder Kapanı: 5 milyon TL
Eyvah Eyvah: 3 milyon TL
Abiim: 3 milyon TL.
Yedi Kocalı Hürmüz: 3 milyon 500 bin TL
Aşkın İkinci Yarısı: 3 milyon TL

Filmin fazlası risk taşır kötüsü izleyiciyi soğutabilir

Abdullah Oğuz (ANS yapım): Bu sene her hafta bir-iki Türk filmi vizyona girecek. Hiçbir dönemde bu kadar yoğun şekilde vizyona çıkan Türk yapımlar görmemiştik. Bu filmlerin yüzde 70'inin sadece Kültür Bakanlığı desteğiyle yapılan, gişeye yönelik filmler olmadığını düşünüyorum. Bu kadar filmin yapımcıya riski var. İzleyicinin doygunluğunu artıracak. Diğer yandan, kötü filmler izleyiciyi sinemadan soğutabilir.

Çok film çekilmesi sektöre hizmet anlamına gelmez

Şükrü Avşar (Avşar Film): Sadece Kültür Bakanlığı'ndan alınan destekle çekilen işler yazık ki kötü filmler olarak çıkıyorlar ortaya. Çok film çekmek, sektöre hizmet etmek değil. Sinema izleyicisi de, iki kez kötü film izledikten sonra bir daha Türk filmine gitmek istemiyor. Bu da Türk Sineması'nı geriye çekiyor. Bakanlık desteği, yapımcının ana sermayesi olmamalı. Kaliteli, yüksek bütçeli, büyük projelerden yanayım.

Ödenek, ucuz filmleri destekleme hareketidir

Mehmet Soyarslan (Özen Film): Geçen sene 40 tane film vizyona çıkmış. Onlarcası izlenmedi. Devlet sadece 'Recep İvedik' filminden 5 milyon TL vergi aldı. Aldığı bu vergiden birkaç tane sinema filmine ödenek çıkarıp dağıtıyor. Ama bu ödenekler ucuz filmi destekleme hareketidir. Küçük bütçeyle ucuz film çekmek büyük risk. İzleyici de her filme gitmiyor. Mesela, Cannes ödüllü 'Üç Maymun' izlenmedi.

Filmlerden büyük bir çoğunluğu zarar edecek

Erol Avcı (TMC): Bir kere, fazla film yapılıyor olması pazar açısından tabii ki iyi. Dünyada da böyle fazla filmler çekiliyor olması umut olduğu anlamına geliyor. Ama Türkiye'nin handikapı farklı bence. Dünyada uzun metraj filmler yapılır; bazıları sinemalarda oynar, bazıları sadece arthouse sinemalarda oynar, bazıları da direkt video ve televizyon satışına gider. Ama Türkiye'de pazar çok kısıtlı olduğu için bütün filmlerin sinemada değerlendirilmesi durumu söz konusu. Ama maalesef bütün filmlerin sinemalarda yer bulması çok zor. Yer bulsalar da, buldukları salonlar çok da iyi olmuyor. İş yapma olasılığı yüksek olan popüler filmler salonları kaplıyor çünkü. Sonuç olarak, vizyona çıkacak olan bu 70 filmden, bence en fazla 10 tanesi iş yapacak; diğerleri zarar edecek. Tabii ki bu durum hem yapımcıları hem de stüdyoları zor durumda bırakacak.

Günaydın

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde