Şimşek'ten otomotiv sektörüne destek sözü

Şimşek'ten otomotiv sektörüne destek sözü

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türk otomotiv sektörünün ağır vergi yükü olduğunu, bununla ilgili çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Şimşek'ten otomotiv sektörüne destek sözü
16px
24px
12.05.2016 15:53
ABONE OLgoogle
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek,  Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından Swiss Otel'de düzenlenen 'Digital dünyaya geçiş ve başarı odaklı iş modelleri başlıklı' toplantıda konuştu. 
   
Şimşek, 'Seçimler İnşallah geride kaldı. Şimdi tekrar reform gündemde. İlerde eğer vergiler tabana yayılırsa, bu nispeten ağır vergilendirilen birkaç alan var, onlar tekrar gözden geçirilebilir'dedi.

VERGİ ŞİKAYETİNE YANIT

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sağıroğlu'nun açılış konuşmasında otomotiv sektöründeki ağır vergilendirmeyle ilgili şikayetlerine yanıt veren Şimşek, ' Maliyenin görevi mümkün olduğunda bütçeyi sağlam tutmak. Geçmişte bütçenin iyi yönetilmediği dönemlerde ülke büyük sıkıntılar yaşadı. O zamanlar böyle krediyle otomobil almak mümkün değildi. Çünkü vadeler en fazla 18 aydı. Bugün öyle değil. Bugün vadeler çok uzadı. Ev alabiliyorsunuz. Otomobil alabiliyorsunuz' diye konuştu.

Şimşek, otomotiv sektörünün üzerinde ağır vergi yükü olan bir sektör olduğunu da kaydederek şunları söyledi 
   
“Gelir vergisi reformu ile birlikte vergilerin tabana yayılması konusunda yapısal çalışmalar içindeyiz. Vergiler tabana yayılırsa nispeten ağır vergi yükü gözden geçirilecektir. Görüyoruz ki  Türkiye’de satılan araçların büyük bir kısmı ithal. Vergilerin yüksekliği cari açığı kontrol altına almak için. Sektörün büyümesi için de vergi konusunda çalışmalar yapmaya kararlıyız.’’ 
   
Türkiye'nin otomotivin farklı alanlarında çok mesafe kat ettiğini ancak bir markası olmadığını ifade eden Şimşek “Bu noktada da büyük bir çaba var. Bu çabanın başarılı olmasını ümit ediyorum’’ diye konuştu.
   
Şimşek ikinci el satışlarında KDV ve ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar konusunda çalışmalar yapacaklarını da kaydederek şöyle konuştu 
   
“Sektör tarafından sunulan ve üzerinde çalışma yapılan KDV ile ilgili konu makul ve mantıklı geldi. Bu konuda sektör temsilcileriyle ortak çalışmalar yapabiriz. Bunun takipçisi olacağım. Trafikteki yaşlı araçlar meselesi de önemli. 
   
Geçmişte bu konuda teşvikler getirdik. Tekrar bu konular masaya yatırılabilir. Bu araçların karıştığı  trafik kazalarının azaltılması çok önemli. Yeni araçlardaki ileri teknoloji çok kazaların önlemseinde çok yardımcı oluyor. Mevcut taşıtlarda çok iyi teknolojiler var. O yüzden inanıyorum ki  bu teknolojileri kullanmak için, eski araçları değiştirmenin imkanlarını her zaman oluşturmak lazım. Tekrar bu konular masaya yatırılabilir.’’ 

'SEÇİMLER İNŞALLAH GERİDE KALDI'

Gelir vergisi reform çalışmasını daha önce hazırladıklarını hatırlatan Mehmet Şimşek, ' Aslında biz zamanında o taslağı tamamlayıp ,bir kaç yıl önce meclise göndermiştik. Fakat Türkiye'deki son bir kaç yıl, siyasi konjonktür  açısından kolay bir dönem olmadı. Bir çok seçim yapıldı, 4 seçim yapıldı, 2 yılda. Hakikaten o anlamda reformlara odaklanma, meclisi çalıştırma imkanımız sınırlı oldu. Ama çok şükür,  seçimler İnşallah geride kaldı. Şimdi tekrar reform gündemde. İlerde eğer vergiler tabana yayılırsa, bu nispeten ağır vergilendirilen birkaç alan var, onlar tekrar gözden geçirilebilir'dedi.

TÜRKİYE OTOMOTİVDE KÜRESEL BİR AKTÖR

'Otomotiv sektöründe gelişmiş ülkeleri işin genelde tasarım ve üretim kısmını görüyorduk' diyen Şimşek, 'Gelişmekte olan ülkelerde çok uzun bir süre, bu işin ağırlıklı olarak montaj kısmıyla karşı karşıya kaldık. Çok şükür Türkiye bugün, gelişmekte olan bir ülke olmasına rağmen, görüyorum işin tasarım kısmında, üretim kısmında çok ciddi küresel bir rol üstlenmiş durumda. Önemli küresel bir aktör haline gelmiş durumda'diye konuştu.

ENFLASYON KALICI ŞEKİLDE YÜZDE 5'İN ALTINA İNERSE

Türkiye'de tüketicinin ithal ürünlere eğiliminin otomotiv sektöründe de olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Şimşek, 'Öyle olunca bizim bu vergilerden biraz da maksadımız cari açığı kontrol altına almaya yönelik' dedi. Teşvik konusunda Türkiye'nin dünyanın en cömert ülkelerinden biri olduğunu belirten Şimşek, 'Kolaycı bir çözüm yok. Temel sorunlarımızı çareyi ancak yapısal reformlarla köklü çözümler üreterek bulabiliriz. O nedenle Türkiye'nin çok kapsamlı bir yol haritası ve yapısal reform gündemi var. Biz bu reformları hayata geçirdikçe Türkiye büyüyecek. Biz bu reform programını güçlü bir şekilde hayata geçirebilirsek, enflasyon kalıcı bir şekilde yüzde 5'lerin altında düşerse, ki bu önemli bir hedefimizdir. Yüzde 5'in altına kalıcı bir şekilde...İşte o zaman vadeler daha da uzar. Krediye erişim, daha da gelişir. İşte o zaman çok daha fazla bir gelişme yaşanır' diye konuştu.

ÇİMEN'DEN DAHA DİKKATLİ ÇALIŞMALIYIZ UYARISI

Toplantıya Koç Grubunu temsilen Mustafa Koç'un katılacağını hatırlatarak ve kendisini anarak başlayan Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen de açılışta bir konuşma yaptı. 2016 yılının pek kolay geçmeyeceğinin şimdiden göründüğünü söyleyen Çimen' Hepimizin iddialı hedefleri var. Dolayısıyla bu yıl sektör olarak daha planlı ve dikkatli çalışmamız gerektiği açık şekilde görülüyor' dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde