Şimdi de Tenge: 4 Bin Türk şirketi etkilenecek

Şimdi de Tenge: 4 Bin Türk şirketi etkilenecek

Kazakistan’ın dün serbest kur rejimine geçmesinin ardından para birimi Tenge’nin dörtte biri eridi. Bu gelişme Anadolu Efes, Alarko ve Turkcell dahil ülkedeki 4 bine yakın Türk şirketini etkileyecek.

Şimdi de Tenge: 4 Bin Türk şirketi etkilenecek
16px
24px
21.08.2015 08:30
ABONE OLgoogle
Türk şirketleri, Rusya, Ukrayna, Belarus ve Azerbaycan’da yaşanan kriz ve devaülasyonlardan sonra bu kez Kazakistan’ın serbest kur sistemine geçişiyle sarsıldı.

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle ekonomisi zorlanan Kazakistan, serbest kur rejimine geçince para birimi Tenge’nin dörtte biri eridi. Rejim değişikliğinin ardından Kazakistan borsasında belirlenen resmi dolar/Tenge kuru, ilk işlem seansında yüzde 26.2 yükselerek 255.26’ya çıktı.

Kazak para birimindeki sert değer kaybından, bu ülkede operasyonları bulunan Türk şirketleri Anadolu Efes, Alarko Holding, Coca Cola İçecek, Enka, Migros ve Turkcell’in de olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor. Türk sermayeli şirketler 3.900 ile Ruslar’dan sonra Kazakistan’da en büyük ikinci oyuncu konumunda bulunuyor.
 
İş Yatırım’dan yapılan değerlendirmede, Kazak operasyonunun Anadolu Efes’in toplam satışlarının yüzde 11’ini, Coca Cola İçecek’in ise yüzde 9’unu oluşturduğu belirtilerek, tüketici talebindeki zayıflama nedeniyle şirket finansallarına bu ülkeden gelecek katkıda zayıflama yaşanabileceğine işaret edildi. 
 
Turkcell’e etkisi sınırlı
 
Kazakistan’da K-cell ile faaliyet gösteren Turkcell’in devalüasyondan sınırlı etkileneceği belirtilen değerlendirmede, “Turkcell K-cell’i Fintur yoluyla özsermaye metodu ile konsolide ediyor, diğer bir deyişle net kârından pay alıyor. K-cell’in ikinci çeyrek sonu itibariyle tamamı kısa vadeli ve tenge bazlı 31.7 milyar Tenge net borcu bulunuyor, bu da 0.34 FAVÖK çarpanına denk geliyor. Tenge’deki devalüasyonun Turkcell üzerindeki etkisi sınırlı olacaktır” denildi. 
 
Alsim projelerinin 3’te 1’i Tenge’ye dayalı
 
Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinden Alarko Holding’in iştiraki Alsim Alarko’nun 611 milyon dolarlık mevcut iş büyüklüğünün yüzde 31’i Kazakistan’da bulunuyor. Şirketin toplam proje büyüklüğünün yüzde 29’u da Tenge üzerinden. Bu durumun Alsim’in marjları üzerinde olumsuz etki yaratmasının beklendiğini ifade eden İş Yatırım, “Diğer taraftan bu projelerin maliyetlerinin de büyük ölçüde Kazak tengesi üzerinden olması ve projelerin kontratlarının devalüasyona karşı revize edilmesinin mümkün olması marjlar üzerinde baskıyı bir miktar azaltacaktır” dedi. 

Dengesini 7 günde ancak bulabilecek
 
Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kairat Kelimbetov, düzenlenen basın toplantısında, piyasanın “tam olarak dengede” bir kur düzeyini 5 ile 7 gün arasında bulacağını söyledi. Kelimbetov, “Yapılan devalüasyon değil, piyasanın arz talep temellerine göre dengeli bir döviz kuru belirlediği serbest kur rejimine geçiştir” dedi. Hükümet ve merkez bankası başkanı bugün erken saatlerde yaptıkları açıklamada yeni ekonomi politikasının enflasyon hedefleme tabanlı olacağını söyledi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde