Silivri'ye dayanamadı, ilk gece rahatsızlandı

Silivri'ye dayanamadı, ilk gece rahatsızlandı

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal, önceki gece götürüldüğü Silivri Cezaevi'ndeki ilk gecesinde sevk istedi.

Silivri'ye dayanamadı, ilk gece rahatsızlandı
16px
24px
13.03.2011 08:25
ABONE OLgoogle

Cezaevine konulduktan kısa bir süre sonra 'kalp rahatsızlığını' gerekçe gösteren Haberal, revire gönderildi. Kalp elektrosu çekilen Haberal, İstanbul'a sevkini talep etti. Silivri Devlet Hastanesi'ne sevk edilince hastaneye gitmekten vazgeçti.

Ergenekon sanıklarından eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın, cezaevindeki ilk gecesi olaylı geçti. Nisan 2009'da Ergenekon terör örgütünde yönetici olduğu iddiasıyla tutuklanan Haberal, 23 aydır 'kalp ritim bozukluğu' gerekçesiyle hastanede yatıyordu.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nün 5 kişilik doktorlar heyetince 16 Ekim 2010'da yazılan sağlık raporunda, "Enstitümüzün 3. servisinde 304 numaralı odada yatmakta olan Mehmet Haberal'ın durumu değerlendirilmiş ve tıbbi tedavisine ayakta devam edilerek bir ay sonra kontrole gelmek üzere taburcu edilmesine karar verilmiştir.'' ifadeleri kullanılmıştı. Söz konusu raporun mahkemeden gizlendiğinin ortaya çıkması üzerine, hakim, Haberal'ın Adli Tıp Kurumu'na sevkini talep etti. Adli Tıp Kurumu uzmanlarınca Haberal'ın yattığı hastanede yapılan muayenesinde cezaevinde kalmasına engel bir durumun olmadığı sonucuna varıldı. Raporda, sanığın hayatî tehlikesinin bulunmadığı aktarılıyordu. İşte bu rapor üzerine Mehmet Haberal'ın, 23 ay süren hastane hayatı sona erdi. Önceki gün akşam saatlerinde Silivri Cezaevi'ne konuldu.

Mehmet Haberal'ın, cezaevindeki ilk gecesinde İstanbul'a sevk için direndiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Haberal, cezaevine konulduktan birkaç saat sonra kalp rahatsızlığını gerekçe göstererek, revire çıktı. Haberal'ın burada kalp elektrosu çekildi. Ancak Haberal, ısrarla sevkini istedi. 112 ambulansında görevli doktor da bu yönde girişimlerde bulundu. Hastanın götürülmesi konusunda o da ısrarcı oldu. Durum Silivri Devlet Hastanesi'ne iletildi. Hastane, sevk zincirinde ilk gidilecek yerin kendileri olduğunu hatırlattı. Hastaya müdahale için her türlü imkana sahip oldukları bilgisini verdi. Rahatsızlığı varsa hastanın kendilerine getirilmesini istedi. Fakat buna rağmen Mehmet Haberal, devlet hastanesine gitmeyeceğini, İstanbul'a sevk edilmek istediğini söyledi.

Dün sabaha kadar devam eden bu ısrara rağmen hastane geri adım atmadı. Sevk edilemeyeceğini anlayan Haberal, 5-6 saat beklediği revirden sabah saatlerinde ayrıldı ve koğuşuna götürüldü. Avukatı Dilek Helvacı, dün akşam saatlerinde cezaevine sevk edilen müvekkilinin rahatsızlanarak geceden bu yana 4 kez kalp aritmisi geçirdiğini savundu. Helvacı, "Cezaevi doktoru, acilen hastaneye kaldırılması gerektiğini söylemiş. Ancak müvekkilim Adli Tıp Kurumu'nca hazırlanan rapor sonucunda cezaevine sevk edilmesine tepki gösterdiği için tedavisinin cezaevinde yapılmasını talep etmiş. Haberal'ı götürecek Hızır Acil ambulansı cezaevinde bekletilmektedir.'' diye konuştu.

Nakil için Adli Tıpraporu beklendi

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Mehmet Haberal'ın Silivri Cezaevi'ne nakli konusunda yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "11 Şubat 2011 tarihinde Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'ndan gelen üst yazı ile İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakledilen Mehmet Haberal ile ilgili tahlillerin güncellendiği kamuoyu ile paylaşılmıştır. 14 Şubat tarihinde tahlil sonuçları Bakırköy savcılığına gönderilmiş ve nihai karar için Adli Tıp raporunun beklendiği bildirilmiştir. 11 Mart 2011 tarihli savcılık yazısı ile Adli Tıp Kurumu'nun kararı neticesinde Mehmet Haberal'ın Silivri Cezaevi'ne nakli akşam saatlerinde gerçekleştirilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Silivri'de kalmak istemiyor: Hastayım

Adli Tıp Kurumu'nun raporu doğrultusunda, 21 aydır kaldığı hastaneden Silivri Cezaevi'ne gönderilen Ergenekon tutuklu sanığı Malatya İnönü Üniversitesi'nin eski rektörü Fatih Hilmioğlu, hastanede kalma konusunda ısrarcı. Salı günü Silivri Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu'nda kontrolden geçirilen Hilmioğlu, ciddi sağlık sorunu olmadığı için cezaevine gönderilmişti. Fakat Hilmioğlu, cezaevine gittiği günün ertesinde 'siroza bağlı yan etkileri' gerekçe göstererek, hastaneye geri geldi. Edinilen bilgilere göre, yetkililere ısrarla 'hastanede kalması gerektiğini' söyledi. Avukatları da hastane yetkililerine benzer ifadeleri kullandı. Hastane ise "Sağlık durumunuz ciddi değil, hastanede kalmanıza gerek yok." açıklamasını yaptı. Buna rağmen Hilmioğlu'nun ısrar etmesi sebebiyle bir gün gözlem altında tutuldu. Ertesi gün ise cezaevine geri gönderildi. Öte yandan Hilmioğlu ile birlikte İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Silivri'ye gelen Ergenekon tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise Silivri Devlet Hastanesi'ne bağlı Selimpaşa ek binasına konuldu. Ersöz, 8 yataklı yüksek güvenlikli mahkûm koğuşuna sahip Selimpaşa'da bir süre daha kalacak.

Çağlar Avcı/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde