Sigorta yaptırmayana 134 bin TL ceza!

Sigorta yaptırmayana 134 bin TL ceza!

Torba yasanın getirdiği en önemli yeniliklerden biri evlere temizliğe giden gündelikçilere sağlanan kuponla sigortalama kolaylığı oldu. Hemen bir şey yapmanıza gerek yok; gündelikçilerle ilgili yeni uygulama 1 Nisan 2015'ten itibaren başlayacak.

Sigorta yaptırmayana 134 bin TL ceza!
16px
24px
13.09.2014 10:58
ABONE OLgoogle
Bu süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) konuyla ilgili yönetmelikleri çıkaracak ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeme kuponlarını bastıracak. Başvuru hem doğrudan SGK merkezlerine gidilerek hem de internet üzerinden yapılabilecek.

Öncelikle SGK'dan veya kurumun internet sitesinden alınacak form doldurularak, gündelikçi ile gündelikçi çalıştıran kişi tarafından imzalanacak. İşveren, sigorta primi ödemesini her ay banka hesabından otomatik ödeme talimatıyla yapabileceği gibi, SGK'dan veya kurumun internet sitesinden alınacak form doldurularak, gündelikçi ile gündelikçi çalıştıran kişi tarafından imzalanacak. İşveren, sigorta primi ödemesini otomatik ödeme talimatıyla ya da, SGK'nın bankalara bastıracağı kuponlarla yapabilecek.

Gündelikçi kadın çalıştıran herkes sigorta yaptırmak zorunda. 10 günden az çalıştıranlar sigorta yaptırmadığında herhangi bir cezai yaptırımı yok ama sigorta yaptırırlarsa olası bir iş kazası durumunda sorumluluk altına girmeyecekler.

10 günden az çalıştıranlar günlük asgari ücretin sadece yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi öderken, 10 günden fazla çalıştıranlar günlük brüt asgari ücretin yüzde 32.5'i oranında prim ödeyecek.

Örneğin haftada 1 günden ayda 4 gün, gündelikçi çalıştıranlar, asgari ücret üzerinden günlük 75 kuruş, ayda 3 lira prim ödeyerek iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı gündelikçi kadını sigortalayacaklar.

Bu sayede, evde meydana gelecek kazada gündelikçi sakatlanırsa kendisine bu sigortadan dolayı iş göremezlik aylığı bağlanabilecek. 10 günden fazla gündelikçi çalıştıranlar ise her gün için 12.29 lira prim ödeyecek.

Hafta sonları dışarıda bırakıldığında ayda rakam 283 lira olacak. Eğer gündelikçi ilk defa sigortalı olarak çalışacaksa kadın istihdamından da yararlanabilirsiniz. Bu durumda günde 5.3 lira ödeyerek sigorta yaptırmak mümkün olabilecek.

Ayda 10 günden fazla çalıştırılan gündelikçileri sigortalamak isteğe bağlı değil, zorunlu olacak. Bu nedenle, sigorta yaptırmayanlara, brüt asgari ücret tutarında, yani bin 134 lira para cezası kesilecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde