Sigorta şirketlerine 775 milyon liralık sürpriz

Sigorta şirketlerine 775 milyon liralık sürpriz

Şirketlerin bilançolarında en büyük katkıyı Hazine’nin bir süre önce yaptığı ‘muallak hasar karşılığı’ düzenlemesi sağladı.

Sigorta şirketlerine 775 milyon liralık sürpriz
16px
24px
22.08.2016 04:50
ABONE OLgoogle
Hazine haziran ayında sigortacıların gelecekte ödeyeceği zararlar için ayırdıkları karşılıkları bugünkü değerine indirme izni vermişti. Bu olanağı 6 aylık bilançolarında kullanan 11 sigorta şirketinin rakamları 775 milyon lira olumlu etkilendi

Sigorta şirketlerinin 6 aylık bilançoları açıklandı. Bilançolar trafik sigortasında yazılan primlerin yüzde 137 artarak 5.4 milyar liraya çıkması ile zarar halinden kâra dönmüş durumda. Şirketlerin sadece teknik kârı yani yazdığı sigorta primi ile ödediği hasar arasındaki fark 2015’in ilk 6 ayında 216 milyon lira zarardayken bu yılın ilk 6 ayında şirketler 376 milyon lira kâra geçti. 592 milyon liralık bir iyileşme yaşandı.

Hayat dışı alanda poliçe kesen elementer şirketlerin net dönem kârı ise vergi çıktıktan sonra 144 milyon lira olarak hesaplandı. Hayat ve emeklilik şirketleri ise ilk 6 ayda 586 milyon lira kâr elde etti.

Şirketlerin bilançolarında en büyük katkıyı ise Hazine’nin bir süre önce yaptığı ‘muallak hasar karşılığı’ düzenlemesi sağladı. Hazine sigorta şirketlerinin trafik branşındaki zararının azaltılması ama bunun karşılığında da primlerin düşürülmesi için bir genelge yayımlamıştı. 775 milyonlik katkıyı da bu genelge sağladı.

Sigorta şirketleri gelecekteki muhtemel hasar ödemeleri için gelirlerinin bir kısmını karşılık olarak ayırıyor. Buna da Muallak Hasar Karşılığı deniliyor. Şirketlerin başta trafik olmak üzere gelecekle ilgili ayırdığı karşılık tutarı 15.2 milyar lira düzeyinde. Bu karşılık kadar tutar bilançoda şirketlerin gelirinden indiriliyor.

Şimdiye kadar bu tutar net olarak indirilmek zorundaydı. Hazine, hazıran ayında bir genelge ile karşılık tutarının bugünkü fiyat düzeyinden gösterilmesini kabul etti. Yeni genelgeye göre artık şirketin 5 yıl sonra ödeyeceği 10 liranın bugünkü karşılığı indirgenerek hesaplanacak ve bilançoya öyle konulacak. Bu tutar da faiz düzeyine göre örneğin bugünkü değer ile 5 lira olabilecek.

BANKALARA YANSIYACAK

Böylece şimdiye kadar şirketlerin eriyen sermayelerine destek sağlanacak. Bu destek az değil. Yılın ilk 6 ayında 11 şirket bu düzenlemeden yararlandı ve böylece şirketlerin kârları 775 milyon lira kadar arttı. Şirketler artan bu miktarı sermayelerine ekledi. Diğer yandan başta İş Bankası, Garanti, Halkbank, Vakıfbank ve Akbank’ın, bilançoları sigorta şirketleri ile konsolide yapıldığı için düzenlemeden olumlu etkileneceği tahmin ediliyor.

ÖDENEN HASAR YÜZDE 23 ARTTI

Şirketlerin 6 aylık bilançolarına göre teknik gelir yüzde 29 artış ile 9 milyar liradan 11.6 milyara yükseldi. Yazılan primler trafikteki artışa paralel yüzde 45 artarak 13.1 milyara çıkarken ödenen hasarlar ise yüzde 23 yükseldi ve 6.6 milyar oldu. Trafik sigortasında teknik gelir 4.1 milyara ulaşıp yüzde 87 tırmanırken ödenen hasar yüzde 35’lik yükseliş ile 2.5 milyar liraya çıktı.
Rahim Ak/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde