Sigorta devi zor günler geçiriyor

Sigorta devi zor günler geçiriyor

Almanya’da haksız tahsil ettiği 500 milyon avroyu müşterilerine geri ödeme cezası verilen sigorta devine, Türkiye’de de güven yok

Sigorta devi zor günler geçiriyor
16px
24px
02.07.2013 07:59
ABONE OLgoogle

Almanya Tüketici Mahkemeleri tarafından müşterilerinden haksız olarak tahsil ettiği yaklaşık 500 milyon avroyu geri ödeme cezası verilen Alman sigorta devi Allianz, Türkiye’de zor günler yaşıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yüzde 25’lik devlet katkısının yürürlüğe girmesinin ardından geçen altı aylık dönemde, katılımcı sayısı 525 bin arttı. Bu süreçte Allianz Emeklilik, katılımcı sayısını en az artıran emeklilik şirketlerinin başında geldi. Katılımcı sayısını 21 Haziran itibariyle sadece 5 bin artırmayı başaran Allianz Emeklilik, şirketin Almanya’da bulunan yöneticileri tarafından da yakın markaja alındı.

Devletin yüzde 25’lik katkısı, bireysel emeklilik şirketlerinin yılın ilk altı aylık döneminde adeta altın çağını yaşamasına yol açtı. Bazı şirketler ise, devlet katkısına rağmen BES sayısını istenilen düzeyde artıramadı. Bu şirketlerin başında ise, dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden birisi olan Alman Allianz’ın, Türkiye emeklilik şirketi geliyor. Türk Allianz Emeklilik, altı aylık dönemde adeta nal topladı. Ve altı ayda müşteri sayısını sadece 5 bin kişi arttırabildi. Aynı dönemde, sisteme giren müşteri sayısı ise 525 bin oldu.

BES rahatsızlığı

Almanya Tüketici Mahkemeleri’nin müşterilerine yaklaşık 500 milyon avroyu iade etme kararı verdiği sigorta devi Allianz, Türkiye bölümünde şimdi de BES sıkıntısı yaşanıyor. Allianz Emeklilik, devlet katkısının başladığı ocak ayı başındaki BES müşteri sayısını en az artıran şirketlerden birisi oldu. Ocak ayı başında 62 bin 268 olan şirketin BES sayısı, 21 Haziran itibariyle 5 bin artarak 67 bin 438 oldu. Aynı dönemde ise diğer şirketler, Allianz’ın üç dört katı artış sağladı. Bu durum şirketin merkezi Almanya’da bulunan merkezinde de sıkıntıya neden oldu. Sigortacılık kulislerinde, Alman yöneticilerinin, BES’te yaşanan başarısızlığı sorguladığı konuşuluyor.

Yapı Kredi 58 bin yeni müşteri buldu

Allianz Emeklilik şirketinin adeta nal topladığı dönemde, diğer emeklilik şirketleri ise rekor düzeyde yeni BES sözleşmesi imzaladı. Bu şirketlerin başında ise Allianz Sigorta’nın satın aldığı Yapı Kredi Emeklilik geliyor. Yapı Kredi Emeklilik, altı aylık dönemde 58 bin yeni sözleşme ile müşteri sayısını 360 binden 418 bine çıkardı. Aynı dönemde, Vakıf Emeklilik’in müşteri sayısı 234 binden 267 bine, Halk Emeklilik’in 39 binden 88 bine, Avivasa’nın 493 bin 548 bine, Asya Emeklilik’in 35 binden 83 bine, Anadolu Emeklilik’in 630 binden 688 bine, Garanti Emeklilik’in 611 binden 714 bine yükseldi.

Yönetim değişiyor

ALMANYA Tüketici Mahkemeleri’nin müşterilerine yaklaşık 500 milyon avroyu iade etme kararı verdiği sigorta devi Allianz, Türkiye bölümünde “üst yönetim”deki değişim de start aldı. Allianz’ın Türkiye CEO’su Alexander Ankel, 1 temmuzdan itibaren koltuğunu Solmaz Altın’a bıraktı. Allianz’daki yönetim değişikliğinin CEO ile sınırlı kalmayacağı belirtildi. Değiştirilmesi beklenen kurul üyelerinin başında ise Merkez Bankası eski Başkanı Rüştü Saracoğlu ile Maliye Bakanlığı eski Hesap Uzmanı Ahmet Turul’un da olduğu konuşuluyor.

6 AYDA 525 BİN KİŞİ BES’LENDİ

Yüzde 25’lik devlet katkısı bireysel emekliliğe olan ilgiyi artırdı. Katkının başladığı 1 Ocak tarihinde 3 milyon 135 olan katılımcı sayısı haziran ayının son haftasına kadar 525 bin artarak, 3 milyon 661 bine ulaştı. Böylece, altı ayda sisteme yeni 525 bin 618 kişi girmiş oldu.

Taraf

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde