Sıfırdan başladı 3 Milyar Dolarlık gayrimenkulü var

Sıfırdan başladı 3 Milyar Dolarlık gayrimenkulü var

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'ın 3 milyar dolarlık gayrimenkulü var

Sıfırdan başladı 3 Milyar Dolarlık gayrimenkulü var
16px
24px
13.04.2013 00:25
ABONE OLgoogle

Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB)'in düzenlediği Zirve Sohbetleri programı kapsamında Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, iş adamlarına başarı öyküsüne giden yolun ilk adımını anlattı.

İŞTE ILICAK'IN DÜNYA ÇAPINDAKİ BAZI PROJELERİ

Mühendis olarak geldiği Rusya'da zirveye yükselen ve Forbes dergisi tarafından '2013 Rusya'daki gayrimenkul gelirleri sıralaması'nda 30. sırada gösterilen Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, RTİB tarafından Moskova'da düzenlenen toplantıda iş adamlarına ilk adımını şöyle anlattı:

ÜST KOMŞUM BENİ DEĞİL BEN ONU İKNA ETTİM

"Ben yaklaşık 20 yıldır Rusya'dayım. Rusya'ya ENKA ile geldim. 92-94 yılları arası Rusya'nın çok enteresan bir dönemiydi. Bu gün oligarklar diye bildiğiniz o bütün büyük iş adamlarının doğuşu 92-95 arasıdır. Bir de bakarsak hepsi böyle 20'li yaşlardadır. O insanlar çok genç ve atılgandılar. O riskleri aldılar. Bende 94 senesinde kendi şansımı denemek istedim. Pek kolay bir karar değildi benim için. Çünkü pek fazla bir birikimim yoktu. Aile içinde çok kolay değildi. Annem ve babam çok mütevazı insanlardır. Çok fazla risk almayı sevmezler hatta ilk annem ve babama anlattığımda annem üsteki komşunun o akşam bize gelmek istediğini benimde evde bulunmamın kendisini sevindireceğini söyledi. Hatta o akşam üsteki komşumuz, 'Erman gel seninle mutfakta biraz konuşalım' dedi. Konuştuk tabi… Sonra öğrendim ki üstteki komşumuz bir psikologmuş. Annem de ENKA'dan ayrılacağımı duyunca 'oğlumu bir psikoloğa göstereyim' diyerek beni üsteki komşumuza göstermiş. Bir saat konuştuk ama sonunda ben onu ikna ettim. Sonra çantamı alıp St. Petersburg'a gittim ve oradan küçük bir otel odasından başladım. Çok bolca cesaret, çok az sermaye, çok az bilgi ile işe koyuldum. Zaten çok bilirseniz o işi yapmanızda mümkün değil. Çünkü gözünüz biraz kara olmayı gerektiriyordu. Bizde ilk olarak tadilat işleri ile başladık."

'GAZETE İLANI İLE ÇALIŞAN BULDUM'

Ilıcak, ilk aldığı işin 140 metrekare bir ofisin tadilat işi olduğunu ve çalışanları da gazete ilanı ile bulduğunu, ancak sonrasında çok sayıda aldıkları tadilat işlerinin yılsonunda 40'a ulaştığını ve sürekli kadroya ihtiyaç duymaya başladıklarını, 'artı bir' prensibi ile kadrolarına kattıkları elemanların bugüne gelmelerinde büyük rol oynadığını söyledi.

Ilıcak, iş hayatındaki ikinci önemli adım olarak ise Rusya'da yaşanan 98 krizi ile birlikte piyasadan çıkan inşaat firmalarının bıraktığı boşluğu ve kalifiye elemanları değerlendirmek olarak açıkladı.

3 MİLYAR DOLARLIK GAYRİMENKULÜ VAR

Tadilat işleri ile çıktıkları yolda Rusya'da bu yıl 1,5 milyar dolar bir büyüklüğe ve 15-16 bin hatta 18 bin çalışana ulaştıklarını toplamda ise 30 bin çalışanları olduğunu söyleyen Ilıcak, "Geldiğimiz gün itibarı ile iki tane büyük şirketimiz var. Bir tanesi Rönesans İnşaat; yaklaşık 2,5 milyar dolar civarında bir cirosu var. Gayrimenkule baktığımız zaman 2,5-3 milyar dolar civarında bir gayrimenkul stoku oluşturmuşuz. Onun üçte birini yani bir milyar dolarını Rusya'da yapmışız. İki milyar dolarını da Türkiye'de yapmışız." dedi.

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Moskova'nın dünyada en hızlı gelişen gayrimenkul pazarlarından bir tanesi olduğunu, alış veriş merkezlerinin hızla artmasına rağmen ciddi talep olduğunu ve gelecekte de birçok yeni alışveriş merkezi göreceklerini belirtti. Ilıcak, Rusya'nın son yıllarda çok ciddi yabancı yatırımcı çektiğini, özellikle gayrimenkulde çok büyük yabancı yatırımcılar gördüklerini, St.Petersburg ve Moskova'da bir milyar doların üzerinde değer biçilen alışveriş merkezlerinin olması ile beraber sektörde ciddi bir hareket başladığını söyledi. Kendilerinde bu hareketlilikle birlikte çok sayıda alışveriş merkezi ve kule inşaatı yaptıklarını belirten Ilıcak, Rusya genelinde 40 tane şantiyeleri olduğunu ve bunlardan altı tanesinin kendi yatırımları olduğunu dile getirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde