Sıfır faizli krediye hücum

Sıfır faizli krediye hücum

Bankalar, kredi kartı müşterilerine vadesi 12 aya kadar uzayan sıfır faizli kredi kullandırmaya başladı.

Sıfır faizli krediye hücum
16px
24px
16.03.2012 10:53
ABONE OLgoogle

Bankalar, kredi kartı müşterilerine vadesi 12 aya kadar uzayan sıfır faizli kredi kullandırmaya başladı. 500 ile 1.000 TL arası küçük meblağlar için kullandırılan bu kredilerde faiz yok. Ancak işlem ücreti ve BSMV dahil edildiğinde masraflar yüzde 5’lere ulaşıyor...

BANKALAR kredi dağıtabilmek için her yolu deniyor. Bunun nedeni ise müşterilerini kaybetmemek, mümkün olduğunca yeni müşteri kazanmak. Son olarak kredi kartı müşterilerine kredi sağlama yarışına giren bankaların bu hizmeti tüketicilerden yoğun talep görüyor.

Önceleri banka şubeleriyle başlayan yarış, ardından cep telefonu ve internetten kredi vermeye kadar vardı. Artık kredi kartı müşterileri de banka şubesine hiç girmeden, herhangi bir ATM’den kredi alabiliyor. Kısacası saniyeler içinde kredi kartınızla kendinize tanınan limitler ölçüsünde kredi çekebilmeniz mümkün. Üstelik sıfır faizle...

Bankaların sıfır faizli kredi kartı kredilerde limit 500 ile 1.000 TL arasında değişiyor. Söz konusu limitlerin müşterilerin kullandığı kredi kartının özelliği ve harcama limitine göre belirlediğini belirtmekte yarar var. Örneğin HSBC Bank kendisinden ilk kez kredi kartı alan müşterilerine nisan ayının sonuna kadar sıfır faizli ve sıfır masraflı kredi veriyor. TEB, Akbank ve diğer birçok banka ise mevcut müşterilerine kredi limitleri doğrultusunda faizsiz kredi veriyor. Çok yakında aynı yöntemle VakıfBank da müşterilerine kredi verecek.

FAİZ YOK AMA MASRAFI VAR

Kredi kartına verilen kredilerde bankalar müşterilerinden faiz almıyor. Ancak küçük tutarlı da olsa masraf talep ediyorlar. Sıfır faizli kredilerde bankalar müşterilerinden işlem ücreti ve Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) adı altında yüzde 5’lere varan masraf talep edebiliyor. Buna göre örneğin; kredi kartı üzerinden 12 ay vadeyle 1.000 TL kredi kullanan bir kişi, 1.052 TL olarak geri ödemede bulunuyor. Yani bankaya, 12 ay boyunca kredi kartı üzerinden aylık 87.5 TL ödeniyor.

Küçük ihtiyaçları olan müşterilerin kolayca ulaşılabilen ve masrafsız olan bu krediye yoğun talep gösterdiği belirtiliyor. Bankacılar, bu kampanyaların biraz şekil değiştirse de bir süre daha devam edeceğini düşünüyor. Bu talep nedeniyle önümüzdeki günlerde söz konusu bankalara yenilerinin de eklenmesi bekleniyor.

AYRILANA CEZA

Bankalar aslında ciddi bir maliyet olan sıfır faizli kredilerle müşteri sadakatini artırmayı amaçlıyor. Çünkü bu krediyi kullanan kişilerin 12 ay boyunca bankayla çalışması kesinleşmiş oluyor. Bu süreçten önce krediyi kapatıp kredi kartını bankaya iade etmek isteyenlerden ise erken ayrılma ücreti talep ediliyor. Kısacası banka, sıfır faizle sırtlandığı maliyeti, belirlenen süreçten önce ayrılan müşterisine ödettiriyor.

AKBANK’TAN SMS’Lİ KREDİ

Akbank, dönem dönem kredi kartı sahiplerine sıfır faizli kredi kampanyası düzenliyor. Bankanın bu alanda son düzenlediği kampanya, şu anda tamamlanmış durumda. Akbank’ın biten kampanyasında sıfır faiz uygulanmasına rağmen müşterilerden işlem ücreti ve BSMV adı altında yüzde 5’e yakın masraf talep ediliyordu. Buna göre Akbank, kredi kartından 1.000 TL alan bir tüketiciden 12 aylık geri ödeme sonunda toplam 52.5 TL masraf alıyordu.

Akbank, bugünlerde yine kredi kartı müşterilerine SMS ile kredi veriyor. Banka, özellikle Axess Black kartı sahiplerine yönelik düzenlediği kampanyayla 500 TL kredi veriyor. Bunu sonra üç taksitte geri ödeme imkanı sağlıyor. Akbank müşterileri bunun için sadece “PARA” ve kredi kartının son 6 hanesini yazıp 3155’e SMS gönderiyor. Üç taksitte 500 TL alanlar, bunun için BSMV dahil 9.9 TL ödüyor. Bunun dışında ilave faiz komisyon ödenmiyor. Söz konusu nakit, SMS’in atıldığı gün hesaba geçiyor.

350 BİN KİŞİYE 15 MİLYON TL

HSBC Bank ilk kez kendisinden kredi kartı alan veya kredi kartını aktif hale getiren müşterilerine 500-1.000 TL arasında sıfır faizli kredi veriyor. HSBC Bank Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan, “Advantage Alana Kartından 1.000 TL Bedava Kredi’ kampanyasında faiz uygulamıyoruz. Bunun yanı sıra müşterilerimizden herhangi bir masraf da talep etmiyoruz” diyor. 

Turan’ın verdiği bilgiye göre, 17 Ocak’ta başlatılan kampanyaya beklentilerin çok üzerinde talep gelmiş. Mart ayı başına kadar geçen 1.5 aylık süreçte 350 binin üzerinde kredi kartı başvurusu alan HSBC, yaklaşık 15 milyon TL’lik bedava kredi kullandırmış. Taylan Turan, devam eden bu kampanyayla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Kampanya kurgusu yaparken, müşterilerimizin bütçelerini zorlamaması için kullanılabilir kredi kartı limitlerini göz önüne alarak yararlanabilecekleri kredi tutarlarını belirledik. Müşterilerimiz kullanılabilir limitlerinin en fazla yüzde 80’ini kullanarak 500 veya 1.000 TL bedava krediden faydalanabiliyor. Bu kampanyadaki bedava kredi kurgumuz sadece 12 ay vade için geçerli. Kampanyamız 16 Mart 2012 tarihine kadar devam edecek. Bu tarihe kadar yeni Advantage kredi kartı sahibi olan müşterilerimiz nisan ayı sonuna kadar bedava krediden yararlanabilecek.”

Turan, maliyetli olmasına rağmen neden sıfır faizli kredi kampanyası düzenledikleri sorusunu ise “Piyasanın ilgisini çekmek istiyoruz. Yeni kredi kartı müşterilerimize sıfır faizle ‘hoş geldin’ diyoruz” sözleriyle yanıtlıyor.

SIRADA VAKIFBANK VAR

VakıfBank da çok kısa bir süre içerisinde kredi kartına sıfır faiz uygulayan bankalar arasına katılmaya hazırlanıyor. Banka, bu ürün için son rötuşları yapmış durumda. Yaklaşık bir ay içinde de hayata geçirecek.

Bireysel bankacılıkta atağa kalkan VakıfBank, sıfır faizli kredide işlem ücreti ve BSMV’den oluşan masrafların miktarını diğer bankaların altında bırakmayı planlıyor. Banka, böylece rakiplerinin önüne geçmeyi düşünüyor.

Esin Çetinel/Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde