Sıcak paraya vergi hazır

Sıcak paraya vergi hazır

Maliye Bakanlığı, bankaların kendi aralarında ve özellikle şirketlerle yaptığı vadeli döviz alım-satımları, döviz ve faiz swaplarından (değiş-tokuş) elde edilen getiriye Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) koymak için bir tebliğ taslağı hazırladı.

Sıcak paraya vergi hazır
16px
24px
05.08.2011 08:47
ABONE OLgoogle

Maliye, forward döviz ve swap işlemlerine vergi koymak için tebliğ hazırladı. Bankaların şirketlerle yaptığı döviz-faiz değiş tokuşunda (swap) oluşan getiriye % 5, bankaların TL satıp dövize dönerken elde ettiği sıcak para kazancına % 1 BSMV isteniyor

Maliye Bakanlığı, bankaların kendi aralarında ve özellikle şirketlerle yaptığı vadeli döviz alım-satımları, döviz ve faiz swaplarından (değiş-tokuş) elde edilen getiriye Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) koymak için bir tebliğ taslağı hazırladı.

Aldığım bilgi, Bankalar Birliği'nin konuyla ilgili hazırlıklarını sürdürdüğü, diğer kurumların da görüşlerini birer ikişer Maliye'ye ve Gelir İdaresi'ne ilettiği yönünde. Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin konuyla ilgili bir çalışma grubu oluşturduklarını belirterek yakın zamanda görüşlerini ileteceklerini söyledi. Taslağa gelince; 7 sayfalık metinde; döviz ve faiz swapları, forward döviz işlemleri, opsiyon, altın satışı gibi konulara vergi planlanıyor. Her bir işlemin gelirinden yüzde 5 BSMV isteniyor. BSMV'nin yüzde 1 olduğu tek işlem TL ile döviz arasında yapılan para swapları. Swap; tarafların önceden anlaştığı faiz ve koşullarda belirli miktardaki para birimlerini değiştirilmesine deniyor. Burada vergi konulması istenen işlemleri bankabanka ve banka-şirket olarak ayırmak gerekiyor.

TL'DEN DÖVİZE GEÇENE % 1 BSMV

Maliye, banka-şirket arasındaki para değiş tokuşunda "Bu bir borç verme işlemidir" diyor ve getiriden yüzde 5 BSMV istiyor. Oysa şirketlerin forward işleminde vergiden bahsedilmiyor. Görünen o ki Maliye, şirketlerin riskten korunma (hedge) değil de spekülatif kazanç amacıyla yaptıkları işlemlere vergi koyarak caydırmak istiyor. Asıl konu sıcak paraya vergi.

Taslakta bankaların birbiri arasında yaptıkları döviz/TL swaplarında Maliye oluşan gelire yüzde 1 BSMV koymak istiyor. Örnek şöyle: X bankası Y bankasıyla 1 ay vadeli dolar/TL (1 dolar= 1.5 TL) swap sözleşmesi yapıyor. X bankası 4 milyon dolar alıp Y'ye 6 milyon TL veriyor. Vade sonu dolar 1.5051 TL olunca X bankası 6 milyon 20 bin 560 TL alıp Y bankasına 4 milyon dolar ödüyor. Sonuçta X bankası 20 bin 560 lira gelir elde ediyor. Maliye de bu gelirin yüzde 1'ini BSMV olarak istiyor. Özetle; Maliye "Eğer dolar bozdurup TL yaratırsan vergi almam" derken dolarını alıp çıkmak isteyene "Yüzde 1 vergi koyarım" diyor. Bu 'sıcak para'nın çıkışta vergilendirilmesi demek...

VADELİ ALIM-SATIMA VERGİ

Taslakta, iki banka arasındaki vadeli döviz alımsatımlarında yüzde 5 BSMV getirilmesi öneriliyor. Örneğin A bankası B bankasından kur 1 TL =1.56 dolar iken 1 Temmuz'da 1 milyon dolar alıyor. A bankası karşılığında B bankasına 1 milyon 560 bin TL satma taahhüdü veriyor.

Dolar 1 Temmuz'da 1.60 TL olursa A bankası'nın elindeki 1 milyon dolar 1.6 milyon TL olacak. Bu da A bankası için 40 bin lira (1.6 milyon TL ile 1 milyon 560 bin TL arasındaki fark) kar demek. Maliye bu işlemde elde edilen 40 bin liralık gelir için yüzde 5 BSMV alınmasını istiyor. Taslakta Bakanlar Kurulu kararıyla döviz satımlarında BSMV'nin sıfır uygulandığı hatırlatılarak B bankasının döviz satarken bir vergi ödemeyeceğine dikkat çekiliyor.

Tarık Yılmaz/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde