Sıcak parada Brezilya modelini örnek alın

Sıcak parada Brezilya modelini örnek alın

Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Jeffrey Frankel, Türkiye'nin sıcak paraya karşı mücadelede Brezilya'yı örnek alabileceğini söyledi

Sıcak parada Brezilya modelini örnek alın
16px
24px
17.01.2011 14:50
ABONE OLgoogle

Küresel ekonominin 2011 fotoğrafını çekerek değerlendiren Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Jeffrey Frankel, Türkiye'nin sıcak paraya karşı mücadelede Brezilya'yı örnek alabileceğini söyledi

2011'de global ekonomiyi değerlendiren Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Jeffrey Frankel, Euro Bölgesi'ndeki tüm krizlere rağmen birliğin para birimi olan euronun ayakta kalacağını savundu. Yunanistan'ın bu yıl içinde yeniden borç yapılandırmasına gitmesi ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Frankel, Avrupa'da temerrüt riskinin 2011 boyunca süreceğini savundu. Frankel, İspanya, Portekiz, İtalya ve Belçika'yı kapsayan sorunlu ülkelerin temerrüt risklerinin de muhtemel olduğunu söyledi. 2011'in en büyük tehdidi olarak euro bölgesinde olduğu gibi birlik dışındaki ülkelerin kamu borcu meselesi olduğuna dikkat çeken Frankel, Yunanistan'ın içine düştüğü krizin ardından gelen ve gelmeye devam edecek olan mali kesintilerin ibret niteliği taşıdığı belirtti ve ekledi: "Yunanistan'ın durumu, diğer ülkelerin acı tabloyu görmeleri açısından fırsat niteliği taşıyor."

'TARİH YAZIYORSUNUZ'

Tıpkı 2010'da olduğu gibi 2011'de de aralarında Türkiye'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkelerin güçlü bir ekonomik performans sergileyeceğini dile getiren Frankel, gelişmekte olan ülkelerde şu ana kadar ortaya konan başarının gerçek bir tarihi olay olduğunu söyledi. ABD eyaletleri ve yerel yönetimlerdeki derin bütçe açıkları ve kamu borçlarına da dikkat çeken Frankel, krizde başarısız bir sınav veren ABD'li şirketlerin pozisyonun halen yerel yönetimler kadar kötü durumda olduğunu vurguladı. Frankel, herkesin ABD'li yerel yönetimlerde iflas beklentisinin olduğu 2011'de şirketlerin de kötü bir yıl yaşayabileceği uyarısında bulundu.

'Merkez rezervlerini zamanında artırmalı'

Sıcak para girişine karşı önlem alınmasının bu yıl da çok tartışılacağını belirten Frankel, Brezilya'yı örnek göstererek "ABD'deki düşük faiz oranlarına paralel olarak sıcak sermaye akışı diğer ülkelerde olduğu gibi Türk ekonomisinin fazla ısınmasına neden olursa, Brezilya'da olduğu gibi spekülasyonlara açık nakit akışının kontrolüne yönelik adımlar atılması lazım. Merkez Bankası rezervlerini dış döviz borçlarına karşı zamanında artırmalı" dedi.

'Riskler bizi bekliyor'

Son 10 yılda finansal piyasaların birçok riski göz ardı ettiğini ve bunun son örneğinin varlık piyasasındaki çöküş olduğunu vurgulayan Frankel'e göre 2011'deki en büyük riski küresel tahvil piyasasının çökme olasılığı. Frankel, "Konut piyasasındaki çöküşün sonuçları ortada, diğer riskler hâlâ dışarıda bizi bekliyor. Jeopolitik krizlerden doğacak olumsuzluklar ve petrol fiyatının katlanma riskleri göz ardı edilemez. En büyük sürpriz global tahvil piyasasının çöküşü olur" dedi.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde