Sermayeye karşı yüzde 99’luk isyan

Sermayeye karşı yüzde 99’luk isyan

New York’ta başlayan ve ‘Biz yüzde 99’uz’ diyen sermaye karşıtı hareket, internet sayesinde çığ gibi büyüdü. Eylemciler dünyanın 1.400 şehrinde sokağa çıktı.

Sermayeye karşı yüzde 99’luk isyan
16px
24px
17.10.2011 11:07
ABONE OLgoogle

New York’ta başlayan ve ‘Biz yüzde 99’uz’ diyen sermaye karşıtı hareket, internet sayesinde çığ gibi büyüdü. Eylemciler dünyanın 1.400 şehrinde sokağa çıktı.

SERMAYE karşıtlarının bir süre önce başlayan eylemleri, sosyal paylaşım siteleri sayesinde tüm dünyaya yayıldı. Geçen ay ABD’de Wall Street’i protesto eden eylemcilerin başlattığı ‘Wall Street’i İşgal Et’ hareketi dün, bin 441 şehre yayılırken, bir süre önce İspanya’da başlayan sistem karşıtı 15-M Hareketi de dün 82 ülkede meydanlardaydı. Kendilerini Öfkeliler (Indingados) diye adlandıran göstericiler, İspanya’da 650 şehirde eylem yaparken, hareketin merkezi İspanya ayağındaki eylem ise daha büyük oldu. Protestocular Madrid’deki Sol Meydan’da buluşarak eylem yaptı.

17 Eylül’den bu yana Wall Street’in hemen yanındaki Zuccotti Park’a kamp kuran göstericilerin başlattığı hareketin üyeleri, siyasetçileri, yatırımcıları ve bankacıları, küresel ekonomiyi mahvetmekle, açgözlülükle ve milyonlarca kişiyi yoksullukla karşı karşıya bırakmakla suçluyorlar. Kendilerinin, yüzde 99’u temsil ettiklerini, yüzde 1’lik kesimin ise ayrıcalıklı ve zengin kesim olduğunu belirten protestocular, zenginlerin kendilerinin sırtından geçindiklerini belirtiyor.

Banka binalarını bastılar

New York’ta başlayan eylemler, Facebook, twitter ve çeşitli internet siteleri aracılığı ile aralarında İstanbul, Milano, Londra, Paris, Amsterdam, Viyana, Brüksel, Moskova, Sidney, Helsinki, Bağdat, Kabil, Tokyo ve Pekin’in de yer aldığı  bin 441 şehirde ‘Occupy Together’ (Birlikte işgal et) adı altında gerçekleşirken Milano’da öğrenciler Goldman Sachs’ın binasını bastı. 2 bin kişilik grup ise Sidney’de Avrupa Merkez Bankası’nın merkez binasının dışında protesto gösterileri yaptı. Tayvan’da yapılan protestolar, işadamlarından da destek buldu. Semiconductor Manufacturing Başkanı Morris Chang “Zengin ile yoksul arasındaki uçuruma karşıyım” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde