Sermaye, Kaşıkçı cinayetini unuttu bile: Suudiler Davos’ta ‘şov’ yaptı

Sermaye, Kaşıkçı cinayetini unuttu bile: Suudiler Davos’ta ‘şov’ yaptı

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin yarattığı küresel öfkeye rağmen Suudi Arabistan bu yıl Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu’na kalabalık bir heyet göndererek en büyük şirketlerinin yöneticilerini uluslararası muhataplarıyla bir araya getirmeyi başardı.

Sermaye, Kaşıkçı cinayetini unuttu bile: Suudiler Davos’ta ‘şov’ yaptı
16px
24px
24.01.2019 15:50
ABONE OLgoogle

Davos, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a Kaşıkçı’nın ekim ayında ülkesinin İstanbul konsolosluğunda öldürülmesi nedeniyle karşılaştığı eleştirileri unutturması için bir fırsat oldu.

‘Suudi Arabistan’ın bir sonraki adımı’

Batı dünyasının önde gelen şirket yöneticilerinin katılacağı ‘Suudi Arabistan’ın bir sonraki adımı’ temalı oturumda Suudi maliye ve ekonomi bakanları Fransız petrol devi Total’in CEO’su Patrick Pouyanne ve Morgan Stanley Başkanı James Gorman ile yan yana oturmayı da başardı.

Dünya genelinde nefretle karşılanan cinayet, daha önce ülkesinde reformları desteklediği için Batı’dan takdir toplayan veliaht prensin itibarına ciddi darbe vurmuştu.

‘Kaşıkçı davasını çoktan kapattık’

Ancak Davos’ta konuşan İsviçre Cumhurbaşkanı Ueli Maurer, Suudi Arabistan’ın geçmişi geride bıraktığını söyleyerek, küresel yatırımcı petrol zengini krallıkla güçlü ilişkiler kurmak istediklerini söyledi.

Reuters’ın haberine göre Maurer, “Kaşıkçı davasını çoktan kapattık. Finansal diyalogu sürdürme ve ilişkilerimizi yeniden normalleştirmeye karar verdik” dedi.

Reuters’a konuşan Suudi Ekonomi Bakanı Muhammed Al Tuwaijri, Davos’ta onlarca görüşmeleri olduğunu ve hiçbir Batılı yatırımcıdan iptal gelmediğini söyledi.

Bakan şöyle konuştu: “Suudi Arabistan’da günlük düzende işler eskisi gibi devam ediyor. Bizim hükümet olarak görevimiz başta yasal alanda olmak üzere altyapıyı sağlamlaştırmak. Bu değişim süreci umarım ki, yatırımcıları çekecek.”

Cinayetle ilgili olarak ülkesinde devam eden yasal sürecin zaman alacağını söyleyen bakan, veliaht prense götüreceği mesajın, ‘yatırımcıların görüşüne kulak vermesi’ olacağını söyledi.

CNBC televizyonuna konuşan Maliye Bakanı Muhammed el Jadaan da bu ay 7.5 milyar dolarlık Suudi tahvillerine çok yüksek talep gelmesinin, yatırımcı güveninin yeniden sağlandığını gösterdiğini söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu da, Suudi Arabistan’ın en büyük iki kamu kurumu Aramco ve Sabic’i 2019 yılı için 100 stratejik ortağı listesine aldı.

Davos’ta basın özgürlüğü konusunda düzenlenen bir oturumda Kaşıkçı cinayeti de tartışıldı ancak oturuma hiçbir Suudi yetkili katılmadı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde