Şeker fabrikalarına skandal talimat: Üretimi durdurun

Şeker fabrikalarına skandal talimat: Üretimi durdurun

Türkşeker Genel Müdürlüğü’nden, satışa çıkarılacak fabrikalara ‘üretim hazırlıklarını durdurma’ talimatı verildiği ortaya çıktı

Şeker fabrikalarına skandal talimat: Üretimi durdurun
16px
24px
05.03.2018 08:26
ABONE OLgoogle

Satışa çıkarılan 14 şeker fabrikası ile ilgili önemli ayrıntılara ulaşıldı. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ bünyesinde “fabrika yapan fabrikalar” olmasına ve fabrikaları modernize edecek olanaklar bulunmasına rağmen satışa çıkarılan fabrikalarla ilgili bilerek modernize edilmediği öne sürüldü.

Yıllarını Türkiye Şeker Fabrikalarına vermiş, kurumdan yeni emekli olmuş bir üst düzey yetkili Aydınlık’a yaptığı açıklamada, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ üzerinde büyük bir oyunun oynandığını vurgulayarak, “Fabrikalar bilerek hurdaya çıkarılıyor. Kurumun elinde her türlü olanak vardı. Ama fabrikalara yatırım yapılmadı. Bizler bu kararı verenlerin niyetinin şeker fabrikalarını kapatmak olduğunu biliyorduk. Kurumda da herkes biliyordu. Yöneticiler yukardan gelen talimatlara uydular. Yıllardır fabrikaların satılacağı konuşuluyordu. Herkesin gözü fabrikaların arsasında, rantında” dedi.

FABRİKALARA TALİMAT

Aydınlık, satılacak fabrikalarla ilgili olarak önemli bir bilgiye daha ulaştı. Yılın bu dönemlerinde yeni sezon için hazırlıklara geçilen şeker fabrikalarında revizyonlar yapılır, eksiklikler tamamlanır. Ancak Türkşeker yönetimince, satış için düğmeye basılmadan kısa bir süre önce, fabrikalara birer yazı gönderilerek, “Yeni üretim dönemi için yapılan hazırlıkların durdurulması” istendi.

Konuyla ilgili bilgi veren emekli bir Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ üst düzey yöneticisi, “Satılacak 14 fabrikaya gönderilen yazıyı arkadaşlar bana sözlü olarak iletti. Fabrikaların revizyonu için açılan ihalelerin durdurulması istenmiş. Daha sonra talimatta bazı değişiklikler yapılsa da bu talimat önemli. Bu işte bir tuhaflık var” ifadelerini kullandı.

SAYIŞTAY RAPORLARI ORTADA

Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi CHP’li Ömer Fethi Gürer, KİT Komisyonundayken fabrikaların durumunu ve Sayıştay raporlarını incelediğini kaydederek, “2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait Sayıştay raporlarını tek tek inceledim. Endüstri mühendisi gözüyle mevcut fabrikalarının durumunu değerlendirdim. Yaklaşık 10 yıldır hiç yatırım yapılmayan fabrikalar var. Bu fabrikalara yatırım yapılması gerekiyor. Özel sektör bu fabrikaları verimli çalıştıramaz. Ayrıca ülkemizde kurulu kapasitenin yarıya yakını kullanılmıyor. Tüm veriler özelleştirilen fabrikaların kapatılacağını gösteriyor” diye konuştu.

Özelleştirilecek fabrikaların varlığını sürdürebilmesi için nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasının sıfırlanıp gıda ürünlerinde kullanımının yasaklanması gerektiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Hükümet tarafından, halkın özelleştirmeye karşı tepkisini engellemek için, fabrikaların kapanmayacağı belirtiliyor. Kafa karıştıran bu açıklamaların inandırıcı olabilmesi için NBŞ kotasının sıfırlanması ve gıda kullanımının yasaklanması gerekiyor” diye konuştu.

PANCAR ÜRETİCİSİ AZALDI

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili olarak “Bin kere düşündük” sözünü de eleştiren Gürer, 2000 yılında 300 bin olan pancar üreticisi sayısının 2016’da 67 bine düştüğünü anımsatarak, “Bu gerileme neden oldu? Çiftçi pancar ekmemeye zorlandı. Ekim kotaları getirildi. Fabrikadaki kadrolu işçi sayısı 1000’den 200’e düştü. Mevsimlik işçiler çalıştırıldı” ifadelerini kullandı.

SATIŞTAN VAZGEÇİLMELİ MODERNİZASYON YAPILMALI

14 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamsına alınmasıyla birlikte, bazı fabrikalara son 10 yıldır neden yatırım yapılmadığının da anlaşıldığını vurgulayan CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, şöyle konuştu:

“Bu fabrikaların özelleştirme kapsamına alınması ve süreç içinde kapatılması için düğmeye önceden basıldığı anlaşılıyor. Hükümetin yapması gereken, bu fabrikaların satılması değil, tesislere yatırım yapması ve devlet eliyle işleterek, geleceğe taşımasıdır. Özelleştirme anlayışından vazgeçilip fabrikalar modernize edilmelidir. Fabrikalara teknolojik yatırım yapılmalıdır. Çiftçilere uygulanan kota kaldırılmalı, fabrikalara kadrolu kalifiye eleman alınmalıdır.”

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde