A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Şeker Kurumu elemanlarının 6 şirket nezdinde yaptığı denetim ve incelemeler sonucunda 4 firmanın şeker mevzuatına aykırı uygulamalar yaptığı belirlendi.
Kurul, denetimle ilgili verileri değerlendirerek 4 firmaya, toplam 59 milyon 853 bin 284,75 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
Şeker piyasasını düzenleyen mevzuat uyarınca şeker fabrikaları, kendi üretim alanları dışındaki alanlardan şeker pancarı alamıyor.
Kurumun uyguladığı para cezaları hakkında firmalar yargı yoluna başvurabiliyor. Yargı kararının sonucuna göre bu cezalar kesinleşiyor.
Kurumun kaçak şeker ile mücadele çalışmaları sonucunda, Türkiye'ye giren kaçak şeker miktarının da çok azaldığı belirlendi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il tarım müdürlükleri tarafından geçen ay analiz için gönderilen 14 şeker numunesinin tamamının pancar şekeri olduğu belirlendi. Türkiye'de şeker pancarından şeker üretilirken, kamıştan üretilen şeker, çevre ülkelerden kaçak olarak yurda sokuluyordu.
Şeker Kurulu, Ağustos'ta yaptığı toplantıda, şekerli mamul ihracatı belgelenmiş olan imalatçı-ihracatçılara, şekeri ucuz fiyatlatemin edebilmeleri için 14 bin 54 ton C şekeri karşılığı 130 adet tahsisat belgesi düzenledi.
Ağustos'ta ayrıca, 22 bin 547 ton şekerin ihracı için 125 adet ihracat ön izin belgesi düzenlenirken, 80 ton pancar şekerine eşdeğer yüksek yoğunluklu tatlandırıcının ithalatı için İthalat Uygunluk Belgesi verildi.