Şehrizar'da Rumları da sıfırlamışlar

Şehrizar'da Rumları da sıfırlamışlar

Çalık Grubu’na ait Şehrizar Konakları’nın, Rum asıllı 7 Türk vatandaşından kamulaştırılan arsaya yapıldığı ortaya çıktı.

Şehrizar'da Rumları da sıfırlamışlar
16px
24px
27.07.2014 03:54
ABONE OLgoogle
Başbakan ile oğlu Bilal arasında geçtiği belirtilen ve ‘Sıfırlama tapesi’ olarak bilinen konuşmada da adı geçen Çalık Grubu’na ait Şehrizar Konakları’nın, Rum asıllı 7 Türk vatandaşından kamulaştırılan arsaya yapıldığı ortaya çıktı. CHP’li Tanrıkulu, Çalık’ın, Karayolları’ndan aldığı arsa için açılan davada, Rum vatandaşların 51 milyon TL tazminat kazandığını belirtti ve “Zararı kim ödeyecek” diye sordu
 
Çalık Holding’e satılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarındaki “paraları sıfırlamak için satın alınacağı belirtilen Şehrizar konakları” Meclis’e taşındı. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, konakların bulunduğu Yunan asıllı vatandaşlara ait arazinin kamulaştırma gerekçelerini ve 50 milyon lira tazminat ödenmesiyle sonuçlanan kamulaştırma sürecini sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığını yazılı soru önergesi verdi. İstanbul Anadolu Yakası’nın en değerli yerinde bulunan Üsküdar Burhaniye’deki Çalık Holding’e ait Şehrizar Konakları’nın yükseldiği arsanın gayrimüslim sahiplerinin, yıllardır verdikleri hukuk savaşını kazandığını dile getiren Tanrıkulu, İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, dava sonucunda Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Yunan asıllı 7 gayrimüslim vatandaşa toplam 50 milyon 668 bin 127 lira tazminat ödemesine karar verdiğini söyledi.

USULSÜZ KAMULAŞTIRMA

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2001 yılında kamulaştırdığı 76 bin 439 metrekare olan araziyle birlikte 19 bin 500 metrekarelik arazinin de kendi adına tescil edilmesi için, 5 kişi olan tapu malikleri adına dava açıldığını, o tarihte 4 tapu sahibinin de hayatta olmadığından gazete ilanıyla tebligat yapıldığını, dava sonunda 19 bin 500 metrekarelik bu arazinin, Karayolları Genel Müdürlüğü adına tescillendiğini anlatan Tanrıkulu, “Tescilin ardından Karayolları Genel Müdürlüğü araziyi, 2004 yılında TOKİ’nin iştiraki Emlak Konut GYO’da devretmiş, Emlak Konut GYO 95 bin 939 metrekarelik arsayı satışa çıkarmıştır. Yapılan 4’üncü ihaleyi, Çalık Holding’e bağlı GAP İnşaat 137.7 milyon lirayla kazanmıştır. Bu davada Karayolları arsayı daha sonra TOKİ’ye satmıştır. Davalar hayatta olmayan kişiler aleyhine açıldığından, kamulaştırma işlemi usulsüzdür” dedi.
Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları sordu:

» Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Üsküdar Burhaniye’deki Çalık Holding’e ait Şehrizar Konakları arazisini, 2004 yılında TOKİ’nin iştiraki Emlak Konut GYO’ya devretme gerekçesi nedir? Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, Üsküdar Burhaniye’deki Çalık Holding’e ait Şehrizar Konakları arazisini kamulaştırma gerekçesi, Boğaziçi Köprüsü’ne bağlanan yollar ve koruma alanı yapmak değil midir?

SORUMLU KİM?
 
» Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Yunan asıllı 7 gayrimüslim vatandaşa toplam 50 milyon 668 bin 127 lira tazminat ödemesinde sorumluluğu olan kamu görevlileri kimlerdir? Bu kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?
» Karayolları Genel Müdürlüğü bilirkişinin tespit ettiği aşırı düşük arsa değerini neden araştırmamıştır? Karayolları Genel Müdürlüğü Üsküdar Burhaniye’deki Çalık Holding’e ait Şehrizar Konakları arazisinin arsa değerini düşük fiyattan almasını sağlayarak ne kadar tutarda rant sağlanmıştır?
» Kamulaştırma işleminde hayatta olmayan kişiler adına dava açan Karayolları Genel Müdürlüğü idarecileri, hukukçuları kimlerdir?  
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde